StoryEditorOCM
Splitkontra vatrometa

‘Prijatelji životinja‘ pozivaju policiju da pojača kontrole zbog pirotehnike, apeliraju i na svijest građana

Piše Mia Uzinić
14. prosinca 2023. - 13:08

Prijatelji životinja apeliraju da MUP pojača kontrole čim krene prodaja pirotehnike i podsjećaju da je protuzakonito kupovati i upotrebljavati petarde kategorije F2 i F3 tijekom cijele godine. Posebno je važno istaknuti činjenicu  da je uporaba ostale pirotehnike dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja, a ne od 15. prosinca kada započinje njihova prodaja.

image

Ilustracija

Cropix/

Mole se građani da pokažu suosjećanje za životinje, ali i za djecu i osobe starije životne dobi te da ne koriste zabranjenu pirotehniku koja je štetna za ljude, a za životinje je smrtonosna. Bilo bi dobro i da roditelji obrate pozornost na svoju djecu, s obzirom na to da pamtimo više od jednog slučaja u kojem su djeca teže ozlijeđena zbog igranja s pirotehničkim sredstvima. Nebrojene životinje, posebno ptice, ali i kućne životinje, stradavaju u novogodišnjoj noći jer im srce otkazuje od straha. Osim što uznemiruje ljude i životinje, zagađuje i zrak jer ispušta visoke razine ugljičnog dioksida u atmosferu što može biti štetno za okoliš i ljudsko zdravlje, a stvara i smeće po ulicama.

image

Ilustracija

Davor Pongračić/Cropix

- Prethodnih godina smo unatoč zakonskoj zabrani gotovo svakodnevno zaprimali pritužbe građana vezano za ispucavanje petardi i ostale zabranjene pirotehnike. Čim započne prodaja pirotehnike kreće i pucnjava, iako je to tada još zabranjeno. Apeliramo da se kroz cijeli prosinac i početak siječnja, pojača kontrola policije po pitanju korištenja petardi i redenika, tako da se oforme dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu Zakona - ističu iz udruge Prijatelji životinja. 

Dodaju i da su  zatražili zakonsku izmjenu kako bi se prodaja dozvoljene pirotehnike dopustila u razdoblju od 27. do 31. prosinca, a njezina uporaba samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja odnosno u vrijeme dočeka Nove godine. 

image

Ilustracija

Ivana Nobilo/Cropix

Novogodišnji vatromet nije niti nužan niti nezamjenjiv način proslave, što pokazuje sve veći broj gradova i općina koji u posljednjih par godina odustaju od njegove organizacije te se okreću načinima slavlja koji ne uzrokuju buku, eksplozije i zagađenje okoliša. Udruga je pozvali sve gradove i općine da budu dio pozitivnih promjena i obilježe Novu godinu na ekološki osviješten i moderan način, a poziv je prihvatilo gotovo 50 njih. 

Popis gradova općina neće organizirati vatromet može se vidjeti ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:20