StoryEditorOCM
Splitepilog incidenta

Policija se oglasila o molitvi ‘Marijinih ratnika‘ na Peristilu i naguravanju s umjetnicom; Njezina je priča drukčija...

Piše Božidar Lončar
6. veljače 2024. - 06:24

Na javnom okupljanju u subotu 3. veljače nisu zabilježeni elementi prekršaja ni kaznenog odjela, odgovor je Policijske uprave splitsko-dalmatinske na naš upit o molitvenom okupljanju „Vitezova Bezgrešnog Srca Marijina” na Peristilu.

Na njemu, kao što se zna, sudjeluju samo muškarci i održavaju se prve subote u nedjelju. Sva okupljanja su do sada prijavljena policiji u propisanom roku, kažu iz splitske policije.

image
Jakov Prkić/Cropix

Ovu je subotu, baš kao i u travnju prošle godine, umjetnički performans naziva ”Tiha Misa” izvela Arijana Lekić Fridrih. Izvela ga je na Peristilu, u vrijeme molitve. S klupkom crvene vune je šetala Peristilom i raspetljavala ga po javnoj površini. Tada je došlo do incidenta.

Za vrijeme molitve Arijana je prošetala između molitelja i podignula ruku s crvenom ružom i vunom u ruci. Tada joj je prišao muškarac u bijeloj majici s kapuljačom i krunicom u ruci, obgrlio ju je i odgurkivao:

- Ne možete ovdje biti! Ne možete ući unutra, prijavljeno je – kazao joj je na što mu je ona odgovorila:

- Mogu ući unutra, nije to prijavljeno.

Tada između njih staje stariji muškarac za kojeg Arijana kaže kako je policajac. Kasnije joj tijelom nije dozvolio prilazak moliteljima.

- Policija me udaljila, ali vratit ću se! Nemojte me, molim Vas, ajde me pustite na miru – rekla je umjetnica za vrijeme performansa.

Iako nam iz policije nisu potvrdili da je riječ o policijskom službeniku, pojasnili su kako oni mogu odrediti gdje se tko može kretati i ”poduzeti sve radnje” da bi okupljanje prošlo sigurno.

Umjetnica nam tvrdi kako će voditelja skupa prijaviti zbog fizičkog micanja s površine, a na javnoj površini kao građanka ima pravo prošetati među okupljenima:

- Ja mogu na Peristilu činiti što god hoću jer je to javna površina. Ovo što se sada dogodilo je anomalija. Da voditelj javnog okupljanja dolazi policajcu i kaže da ne može garantirati što će se meni dogoditi ako ih budem provocirala što mi je policajac i rekao. On je meni zabranio pristup prostoru kojemu ja smijem pristupiti uz prijetnju eskalacije nasiljem – odgovorila je Arijana Lekić Fridrih.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Javnim prostorom se možete kretati i činiti što god dok god ne ometate druge i ne narušavate javni red i mir, kažu iz PU SD

- Primjenjuje se na sve osobe jednako, sudionike okupljanja, slučajne prolaznike, istomišljenike i neistomišljenike – kazali su nam.

Umjetnica tvrdi kako nije provocirala i kako je prva "Tiha Misa" u Splitu kao i sve do sada prošle bez incidenta i da ju iznenađuje postupanje policije:

- Mene iznenađuje da policija nije reagirala. Bila sam u Zagrebu, Slavonskom Brodu i bili su korektni. Policiji mogu reći da me ne može nitko odstraniti, ja mogu proći koliko god hoću. Prolazak i vuna nisu provokacija, osobito ako je prijavljeno. Performans je prijavljen Gradu i Konzervatorima, ja ništa ne moram prijavljivati policiji.

Ovog je vikenda i skup u Zagrebu završila s uhićenjem dvojice muškarca. 

image

Foto: Tomislav Kristo/Cropix

/Slobodna Dalmacija

Za kraj je poslala poruku kako je Hrvatska treća u Europi po femicidu, iza Malte i Portugala. Dan prije, Arijana Lekić Fridrih je u ”Zlatnim vratima” otvorila izložbu ”Dota”.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:12