StoryEditorOCM
Splitjadni ljudi

Pobuna stanara splitskog Doma umirovljenika: ‘Gladujemo između obroka, a sanitet nam od Zente do KBC-a naplati 33 eura‘!

Piše Božidar Lončar
25. listopada 2023. - 20:04

U Domu za starije i nemoćne osobe na splitskoj Zenti posljednjih je dana jako napeto. Član Upravnog vijeća, ujedno i korisnik Doma, Ante Banovac izrazio je nezadovoljstvo uvjetima života u ustanovi kojoj je osnivač Županija splitsko-dalmatinska. Okupilo se 70 od 340 korisnika Doma na Zenti, a među njima nije bilo ravnatelja Ivana Škaričića jer nije ni bio pozvan.

image
Slobodna Dalmacija

Teme oko kojih se najburnije reagiralo i koje su dovele do žestoke rasprave su: prehrana, cijena prijevoza sanitetom do bolnice, odlazak u ljekarnu, nedostatak tople vode od šest do osam ujutro te plaćanje upotrebe klima-uređaja i hladnjaka. 

‘Gdje je meso?‘

Nema tko nije htio nešto reći o prehrani u domu. Hrana nije nutritivno bogata, lošeg je okusa te se predugo čeka između obroka – neke su od najvećih zamjerki.

Između doručka i ručka korisnici Doma, kažu nam, čekaju po četiri sata, a između ručka i večere – šest sati. Da međuobroke koriste oni s medicinskom dokumentacijom i moraju ih dodatno platiti, potvrdio je naknadno i ravnatelj Škaričić.

U cjeniku usluga navedeno je kako se dijetalna prehrana naplaćuje euro i pol po danu. Korisnica s dijabetesom na sastanku se požalila kako tu nije kraj dodatnim troškovima.

– Plaćam dodatni inzulin oko 20 eura, donošenje hrane u sobu stoji me par stotina eura godišnje jer nemam preporuku liječnika, a još nema ni vode - navodi.

image
Privatna fotografija/ Obrok u Domu na Zenti
image
Privatna fotografija/ Obrok u Domu na Zenti
image
Privatna fotografija/ Obrok u Domu na Zenti

Korisnici se žale i na uvjete ugovora o smještaju, prema kojem moraju plaćati obroke koje ne žele pojesti ili kad su u bolnici. Prema ugovoru, ako korisnik izbiva iz Doma dulje od sedam dana zbog zdravstvenih razloga, cijena se smanjuje za trošak prehrane.

A o tome što jedu svakog dana prikazali su fotografijama uz pitanje: "Gdje je meso?!" Normative prehrane određuje Ministarstvo, a Nastavni zavod uzorkuje hranu, odgovor je ravnatelja pročitan na sastanku. 

Nekoliko korisnika je pak u znak nezadovoljstva odbilo ići na ručak i pozirali su ispred ulaza u Dom. Svih 680 korisnika Doma, koliko ih ima prema riječima ravnatelja, uslugu prehrane plaćaju 263 eura mjesečno, neovisno o tome koju od četiri stupnja usluge koriste.

image

Prosvjednici iz Doma umirovljenika

Slobodna Dalmacija

Cijena prijevoza sanitetom do bolnice bila je još jedna tema ove žustre rasprave. Umjesto da, poput svih drugih građana, plate uslugu taksi-prijevoza od par eura, oni prijevoz sanitetom plaćaju višestruko skuplje. 

Prijevoz sanitetom od Doma na Zenti do bolnice na Firulama, što je udaljenost od par stotina metara, platit će čak 20 eura. Pratnja do bolnice stajat će ih dodatnih 13 eura. Dakle, 33 eura za odlazak do bolnice! Zato i oni, ako mogu, zovu taksi.

Što se tiče lijekova, svi lijekovi koje u stopostotnom iznosu ne financira Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ne stižu na adresu Doma. Jedino što im preostaje jest pitati najbliže ili opet platiti taksi.

image
Privatna fotografija

Topla voda, hladnjak i klima-uređaj

O tome da ujutro nedostaje tople vode u Domu već smo ljetos pisali. Ivan Škaričić tada nam je priznao kako "vode zafali te da Nastavni zavod za javno zdravstvo vrši periodična ispitivanja vode zbog legionele i u pravilu imaju dobre nalaze". Ovaj problem, prema riječima korisnika, još nije riješen.

Očekivano, mnoge je korisnike Doma bilo strah javno prigovarati u strahu da ne izgube mjesto u Domu na koje su čekali godinama, pa i desetljećima.

Naime, a to nam je potvrdio i ravnatelj Škaričić, na dvokrevetnu sobu čeka se četiri i pol godine, a na jednokrevetnu sobu 10-11 godina.

– Ja sam se s bratom prijavio za dvokrevetnu sobu. Imali smo klauzulu u ugovoru prema kojoj nakon smrti jednog od nas drugi brat ide u jednokrevetnu sobu. Prijavio sam se 2010. i ušao 2015. Čekao sam manje, ljudi i po deset godina čekaju za jednokrevetnu sobu – rekao nam je Ante Banovac.

image
Slobodna Dalmacija

Neka od pitanja koja su se "potegnula" na raspravi je i pitanje manjka broja zaposlenika, izostanak aktivnosti i fizikalne terapije te nejednako plaćanje smještaja kad se uzmu u obzir kvadrati stana, prema kojem stanari jednokrevetnih i dvokrevetnih soba plaćaju nejednaku cijenu i višestruko višu cijenu od onih koji plaćaju apartmane.

image
Duje Klarić/Cropix

Što kaže ravnatelj?

Nakon sastanka korisnika Doma, kontaktirali smo ravnatelja Ivana Škaričića, koji nam je kazao kako su sastanci korisnika uobičajeni i kako trebamo pitati njih zašto nije bio pozvan. Za hranu i toplu vodu ravnatelj kaže kako nutritivne vrijednosti i kvalitetu vode provjerava i utvrđuje Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije:

- Hrana je u skladu s propisima, normativima i pravilnicima. Nutritivne vrijednosti kontrolira barem tri puta godišnje Zavod i tu nema bitnih oscilacija u ičemu. Tople vode ima oko sedam sati ujutro. Rijetki su oni kojima treba topla voda u šest sati. Zavod kontrolira kvalitetu vode četiri puta godišnje. Uglavnom su rezultati dobri, ali mislim da se znalo dogoditi da voda nije najkvalitetnija, ali ne mogu odgovoriti paušalno. Da voda nije kvalitetna, imali bismo slučaj legionele, što se nije dogodilo.

Na nezadovoljstvo korisnika prvog stupnja usluge oko plaćanja usluge klima-uređaja odgovorio je kako "mogu biti sretnici i da su nezadovoljni jer im se ne plaća trošak struje":

 

Zašto smo mi platili 1540 eura?

Ante Banovac kazao nam je da su ovim sastankom htjeli poslati poruku županijskim vijećnicima kako bi se našli s njima i upoznali ih s onime što ih muči u Domu:

- Ovim putem želim pozvati županijske vijećnike na sastanak. Od 2018. plaćamo dodatak od 40 eura za njegu, ali nije nam jasno što podrazumijeva. Pa da nam treba, bili bismo u gerijatrijskom odjelu. Do sada su pokretni korisnici uplatili 1540 eura, a ne znamo za koju uslugu. Strah me je da će iduće biti naplaćeno korištenje perilice rublje – nastavio je Ante Banovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:10