StoryEditorOCM
Splitadio tendama

Pobuna splitskih ugostitelja zbog novih pravila na štekatima: ‘Goste nam zimi tjeraju vjetar i kiša, a ljeti sunce‘

Piše Sandi Vidulić
26. lipnja 2023. - 20:10

Završeno je javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Odluke o uvjetima i načinu postavljanja tendi na površinama javne namjene na području grada Splita.

Ideja da se donose posebna odluka o postavljanju tendi uvjetovana je time što u odluci o komunalnom redu nije regulirano kako urediti pitanje postavljanja tendi i pergola za štekate i onih za javne ustanove, trgovačka i sportska društava na površinama javne namjene.

image

Postavljanje mora biti u skladu s urbanističkim uvjetima

Nikola Vilić/Cropix

U dokumentu koji će ići na Gradsko vijeće propisan je niz mjera kojima se nastoji uvesti red na ovo područje na kojemu vlada vizualno kaotično stanje na gradskim ulicama i trgovima.

Premda se na početku kaže da tende spadaju u jednostavne gradnje, dakle, one za koje ne treba građevinska dozvola, naglašava se da njihovo postavljanje mora biti u skladu s urbanističkim uvjetima. Odnosno da se tende neće smjeti "projektirati, graditi, odnosno izvoditi" ako je to zabranjeno prostornim planom ili na drugi način protivno prostornom planu.

Ne znamo kojem su točno prostornom planu protivne tende. Jer tende nisu nigdje zabranjene po GUP-u, a ima ih gotovo na svakom koraku, osim tamo gdje ih konzervatori ne dopuštaju (na Peristilu, na primjer).

image

Tende prodavaonica i ugostiteljskih objekata

Nikola Vilić/Cropix

Međutim, nije jasno odnosi li se odredba da tende ne mogu tamo gdje su zabranjene prostornim planom na povijesnu jezgru. Naime, u nacrtu prijedloga stoji da će se izgled i način postavljanja tendi i suncobrana unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Splita, zona zaštite A, utvrditi Studijom urbane opreme povijesne jezgre.

Nije poznato na koju se studiju urbane opreme misli. Naime, postoji Studija urbane opreme povijesne jezgre Splita - tende i suncobran koju je usvojilo Poglavarstvo 2005. u vrijeme dok je bio gradonačelnik Zvonimir Puljić, koju je izradila arhitektica Saša Bui.

Odluka komisije

Njome je zabranjeno isticanje reklama na tendama u povijesnoj jezgri i određeno je koje se boje smiju koristiti. No, nije se baš po njoj postupalo. Ali, nedavno je za "Slobodnu" dogradonačelnik Bojan Ivošević dao izjavu iz koje bi se moglo zaključiti kako se priprema nova studija: "U planu je donošenje studije urbane opreme za staru gradsku jezgru po pitanju ugostiteljske opreme."

Uglavnom, novi nacrt prijedloga koji je prošao javnu raspravu ne propisuje boju tendi. Ali kaže da platno tende mora biti izrađeno od kvalitetnih materijala (impregnirano platno) i da mora biti bez reklamnog sadržaja.

Naziv ugostiteljskog objekta može biti istaknut na donjem rubnom preklopu tende – pasici. Zabranjeno je zatvarati bočne strane tendi ili dodatno vješati bilo kakve predmete na konstrukciju tendi.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Hoće li tenda negdje biti postavljena kao dio štekata odlučit će komisija za postavljanje štekata na javnim površinama. Nakon njihova mišljenja može se dobiti rješenje gradskog tijela za površine javne namjene. Ovo se, ponovimo, odnosi na cijeli grad.

Tende za štekate ne smiju prelaziti površinu gabarita štekata. A dijele se na zidne i samostojeće. Zidne se postavljaju na pročelje objekta bez oslonca na tlo ili na podlogu u visini prizemlja.

Za konzolne tende (zglobne, kasetne i sl.) koje se postavljaju na zid potreban je idejni projekt s prikazom načina postavljanja. Potrebna je i izjava ovlaštenog inženjera građevinarstva da takva konstrukcija ispunjava temeljne zahtjeve mehaničke otpornosti i stabilnosti.

Postavljanje tendi na zid trebat će dogovoriti s vlasnicima objekata.

- Za postavljanje tendi na zid potrebno je ishoditi suglasnost od vlasnika prostora, odnosno stana kojemu pripada zid - navodi se u nacrtu prijedloga.

image

Cilj odluke je uskladiti stanje na terenu

Nikola Vilić/Cropix

I za tende koje su blizu zida zgrade ili prozora stana trebat će ubuduće suglasnost vlasnika. Ugostitelj koji želi postaviti tendu čija je konstrukcija na udaljenosti do jednog metra od zida objekta mora ishoditi suglasnost od vlasnika prostora. Odnosno, mora imati suglasnost vlasnika stana kojem pripada zid ako iznad tende postoje otvori na visini manjoj od 2 metra, odnosno do visine parapetnog zida.

Složeni postupak

Ako se želi postaviti samostojeće tende, postupak je još složeniji. Za postavljanje samostojeće tende na površine javne namjene potreban je glavni projekt, arhitektonski i građevinski. Samostojeće tende ne smiju biti veća od gabarita štekata.

Osim toga, za samostojeće tende određena je maksimalna visina i način sklapanja.

- Samostojeće tende sastoje se od središnje nosive konstrukcije maksimalne visine do 4,0 metra na kojoj su s jedne ili dvije strane platnene površine na izvlačenje i sklapanje u potpunosti sklopive kao kasetne/zglobne - propisuje se u dokumentu koji je prošao javno savjetovanje.

Pergole na površinama javne namjene mogu biti zidne ili samostojeće. Za njihovo postavljanje također je potreban glavni projekt, arhitektonski i građevinski. Maksimalna visina konstrukcije pergola je do 4,0 metra, s blagim nagibom ili s ravnom platnenom krovnom površinom. Na platnenom krovu pergole ne smije biti reklama.

image

Postavljanje tendi na zid trebat će dogovoriti s vlasnicima objekata

Nikola Vili/Cropix

Uz ugostiteljske kioske ubuduće ne mogu biti tende. Naime, zabranjeno je uz kiosk postaviti tendu za potrebe štekata na površinu javne namjene.

Zbog ove odredbe stigla je jedina primjedba koja je upućena tijekom javnog savjetovanja. Iz ugostiteljskog objekta "Gyros", na križanju ulica Domovinskog rata i Dubrovačke, žalio se vlasnik (koji je nedavno stavio novu pečenjarnicu nakon što je staru morao ukloniti) da im nemogućnost postavljanja tende nad štekat znatno otežava posao.

- Objekt se nalazi na takvoj poziciji gdje je izložen vremenskim neprilikama kao što su vjetar i kiša, a u sunčane dane štekat je veći dio dana izložen suncu.

Postavljanje suncobrana nije se pokazalo učinkovitim i izaziva problem kod skidanja, stavljanja i skladištenja - iznio je u primjedbi vlasnik pečenjarnice i dodao da su njihovi gosti navikli jesti na štekatu. Predložio je da postavi samostojeću tendu iznad svog štekata koju može demontirati i montirati u roku od dva sata.

Odbacili primjedbu

Ali, u Banovini nisu imali sluha za njegovu primjedbu. Odbacili su je s obrazloženjem da nije prihvatljivo postavljanje tendi uz kioske.

- Štekati uz kioske trebali bi biti minimalni, s visokim barskim stolicama za fast food u smanjenim minimalnim gabaritima i eventualnim zasjenjenjima suncobranima.

image

Platno tende mora biti izrađeno od kvalitetnih materijala

Nikola Vilić/Cropix

I to samo na lokalitetima koji imaju prostorne mogućnosti da ne ometaju redovnu komunikaciju ili kiosci bez štekata koji su zamišljeni kao privremeni sadržaji u prostoru za usluživanje brze prehrane preko pulta, a ne sadržaji koji će otvarati dodatne mogućnosti postavljanjem dodatne opreme - naveli su iz Grada, dodajući kako je cilj odluke da se uskladi stanje na terenu na način da se oslobode javne površine od pojedinih sadržaja koji nisu vizualno i urbanistički prihvatljivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 21:43