StoryEditorOCM
SplitVIDEO ANKETA

Pitali smo Splićane za komentar prostih stihova zagrebačkog repera na Adventu: ‘Mislim da ima problema‘; ‘Prevulgarno‘

Piše Petra Klarić, Jelena Banovac
29. prosinca 2023. - 22:20

“Oće ku*ac, oće ku*ac, bit će bolje buraz moj - oće ku*ac!” tekst je pjesme koja se u subotu orila Prokurativama. Radi se o koncertu poznatog hrvatskog (t)repera Hiljsona Mandele, koji je na Prokurativama nastupio u sklopu Adventa.

Kako smo već pisali, nakon koncerta snimka se vrlo brzo proširila internetom, a reakcije Splićana sve su samo ne blagonaklone. Slična atmosfera bila je i uživo, publika uopće nije reagirala na pokušaje Hiljsona da ih uključi u pjevanje prostih stihova dan prije Badnjaka. 

Snimka ove pjesme s Prokurativa na TikToku već ima preko 200.000 pregleda i 255 komentara. “I nitko da mu oduzme mikrofon? Da ga gurne sa pozornice?”, “Onda vam Prijovićka smeta”, “susramlje” samo su neki od komentara na video objavljen na popularnoj društvenoj mreži. Kako bi vidjeli kako Splićani “dišu” po ovom pitanju, prošetali smo se centrom grada i pitali neke od njih za komentar.

Iako svaka roba ima svog kupca, a tome u prilog ide i činjenica da je Hiljson Mandela već godinama jedan od najslušanijih izvođača u Hrvatskoj, postavlja se pitanje koliko je njegov repertoar primjeren za ovakvu manifestaciju. Iako je dobar broj njegove publike maloljetan, česti posjetitelji Prokurativa i tamošnjeg klizališta su obitelji s djecom, za koju njegov izričaj definitivno nije primjeren.

Naš prvi sugovornik bio je simpatični Toni, kojeg smo sreli u šetnji Marmontovom. On kaže da njemu takva glazba u principu ne smeta, ali smatra da nije primjerena za Advent i otvoreni prostor.

- Trebao je to prije s organizatorima iskomunicirati. Po meni je odgovornost na organizatoru, ne samo na Hiljsonu. Inače nemam ništa protiv toga da on nastupa u nekim drugim prostorima, gdje je to primjereno - dodao je.

Istu stvar problematizirao je i jedan stariji gospodin, koji bi ovakve koncerte ipak premjestio u zatvorene prostore.

- To se ne bi smjelo puštat tako javno, to bi trebalo u nekom zatvorenom, intimnijem prostoru. Ovako javno to nije primjereno - rekao nam je.

Vrlo zanimljiv odgovor dala nam je Mila, koja nam je na Hiljsonovu izvedbu imala enigmatičan komentar.

- Ku*ac nije moć, nije moć ku*ac, moć je novac - rekla je.

Na Rivi smo sreli Albina i Marija, mlade momke koje, unatoč njihovoj dobi, ovaj nastup nije baš dojmio.

- To mi je malo iskreno prevulgarno, šta da vam kažem. Nije to za Advent, nije uopće za javnost - priznao nam je Albin, a s njim se složio i prijatelj Mario.

Sljedeća gospođa na koju smo nabasali u šetnji Rivom, također nije bila oduševljena izborom izvođača i pjesme.

- Reci ti meni ko odobrava ovu pjesmu? Mislim da ovo nije ugodno, ni lijepo za publiku. Možda je za omladinu, ali nije za javnost ni na široko. Možda za mjesta gdje se okuplja mlađarija…- rekla nam je gospođa Nada.

Posebno kritična bila je naša posljednja sugovornica, koja uzrok problema vidi u Hiljsonovom odgoju.

- Mislim da ovaj izvođač ima problema od rođenja, odgojen je u nekom duhu koji uopće nije primjeren u normalnom odgajanju djeteta - zaključila je naša posljednja sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:21