StoryEditorOCM
SplitBRUNA BAKOTA

Ova Splićanka je ‘rasturila‘ na državnoj maturi s najboljim rezultatom u Hrvatskoj! Otkrila nam je svoju tajnu uspjeha

Piše Božidar Lončar
21. srpnja 2023. - 19:18

Bruna Bakota je maturantica iz Splita s najboljim rezultatom na državnoj maturi u Hrvatskoj! Ova 18-godišnja maturantica MIOC-a nastavlja tradiciju vrhunskih rezultata koje učenici III. gimnazije ostvaruju svake godine.

Dok je pisala maturu nije očekivala kako će dobiti nagradu zbog svojih uspjeha i držati govor u zgradi Ministarstva obrazovanja kao najbolja u državi. Kaže nam kako je trema hvata radi toga. Za razliku od pisanja mature kojoj je prišla opušteno. I pritom briljirala. Iz engleskog i kemije čista stotka, u testu iz matematike je imala - jednu grešku pa ga je riješila 98 posto.

image
Jakov Prkić/Cropix

- Hrvatski sam riješila 95 posto, fiziku 96 ili 97, biologiju 93 do 94 posto. Nije bilo toliko zahtjevno jer smo imali famozne profesore koji su nam držali pripreme u školi – priznaje nam Bruna.

image
Jakov Prkić/Cropix

Odlični uspjesi za nju nisu novost. Ona je u prvom i drugom razredu gimnazije bila na državnom natjecanju iz kemije čime je ostvarila mogućnost upisa na studij kemije na PMF-u. U trećem i četvrtom sam se zaustavila na županijskoj razini natjecanja. Iako joj je trebalo samo 40 posto iz kemije za upis, ona je test riješila bez greške.

- I prije sedmog razreda govorila sam kako ću studirati forenziku što je slično kemiji. Kasnije sam zavoljela fiziku i uvijek sam vagala između toga dvoje. Kemiju volim od osnovne, posebno u zadnjih par godina. Profesori su me ubacili u te vode. Na kraju je prevagnula kemija - kazuje nam novopečena studentica zagrebačkog PMF-a.

image
Jakov Prkić/Cropix

Split će u rujnu tako zamijeniti Zagrebom. A nakon završetka fakulteta, planira doktorat ili rad u institutu. A onda i Hrvatsku možda zamijeniti drugom zemljom što je isto opcija. Za buduću istraživačicu PMF je studij koji nudi mogućnost razvoja.

- O mogućnosti pronalaska posla i plaći sam gledala kao na nešto sekundarno. Uvijek me zanimao istraživački rad i doktorat, ali to je možda predaleko za razmišljati. Zanima me čisto znanstveno, instituti i istraživanja. Za tako nešto je PMF u Zagrebu dobar faks – podijelila je s nama svoje planove za budućnost.

image
Nikola Vilić/Ilustracija/Cropix

Iako se državne mature boji većina srednjoškolaca, ona nije nikakav bauk. To nam potvrđuje sama Bruna kojoj je par tjedana trebalo za uspjeh.

- Najviše vremena sam provela prihvaćajući da dolazi ta matura s kojom nas plaše zadnje četiri godine. S pripremama sam počela mjesec-dva dana prije listajući zadatke.

Intenzivnog učenja ovisi o predmetu, tjedan-dva-tri, ne treba više od toga. Treba se pristupiti ozbiljno, ne treba se bojati ili paničariti. Za nekoga tko je radio kontinuirano četiri godine, bio u dobroj školi s dobrim profesorima nema straha – pojašnjava nam Bruna.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

Najteže je prošlo, sada treba proslaviti. To će s prijateljima koji su se upisali na fakultete koji su htjeli dok je obitelj sretna i zadovoljna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:18