StoryEditorOCM
Splittko je ovdje lud?

Oglasili se vlasnik i odvjetnik splitskog lokala od kojeg Grad traži da podmiri dug od 134 tisuće €: ‘To je apsurd...‘

Piše Damir Šarac Mia Uzinić
22. siječnja 2024. - 18:56

Ivica Vranković, koji je do zatvaranja i isteka ugovora vodio Klub zanatlija, popularni "Zanat" smatra kako su tvrdnje iz Banovine kako je bespravno koristio prostor – apsurdne.

‘Triska‘ iz Banovine kultnom splitskom lokalu koji su svi oplakali: Bespravno su koristili prostor, duguju 134 tisuće €!

- Još od početka pandemije korone nismo radili, kad je istekao ugovor, ispraznili smo prostor od sitnijih stvari, a nešto ostavili: šank, ventilaciju, biljarski stol nismo nosili jer smo smatrali da smo ih mogli za naknadu ustupiti slijedećem zakupcu.

Ali radili nismo, nismo bili otvoreni i cijeli Split zna da je tako, osim ljudi u Banovini. A zbog čega nisu došli u prostor i provjerili da ne radimo niti ga bespravno koristimo? 

Zar im nije čudno da smo do dana isteka ugovora trideset godina sve račune i zakup plaćali uredno i na vrijeme. Kad smo prestali raditi i zatvorili, više nismo plaćali, ponavljam, niti smo radili niti smo ga koristili i nema osnove za takve mjere – uvjeren je Vranković.

Nazvali smo i Vrankovićevog odvjetnika Tadišu Miloševića koji nam je kazao da su Grad prvi put kontaktirali u veljači 2022. godine. 

- Ugovor nam je isticao u veljači 2022. godine i željeli smo ga produžiti po malo drugačijim uvjetima. Tada su nam kazali da su izbori tek u svibnju i da do tada ne žele razgovarati o tome. Dakle, nije ih bilo briga za gradsku imovinu nego samo za pobjedu na izborima.

Ugovor je ta tri mjeseca bio nevažeći, ali po zakonu, ako mi nastavljamo s plaćanjem najamnine, a Grad tu najamninu prihvaća to znači da je ugovor prešutno produžen - objašnjava Milošević. 

Kaže da su željeli pregovarati što se tiče njihovog dugovanja jer tijekom korone nisu radili.

- I sam Grad je tada donio odluku da neće naplaćivati najamninu ugostiteljima od ožujka do lipnja 2020. godine kada ništa nije radilo. Kasnije su isto odlučili i za period kada je kafićima dopušteno da drže otvorene štekate. Ironično,  "Zanat" nema štekat tako da svakako nije radio, a račun nam je ispostavljen i za cijelo to razdoblje - nastavlja Milošević. 

Dakle, Grad smatra da su im dužni platiti najam i za "korona" mjesece u kojima nisu radili, a najam tada nisu naplačivali ugostiteljskim objektima koji jesu radili. Kada su ih kontaktirali prvi put radilo se upravo o  tom "dugu" iz korone. 

- Kasnije su nam prijetili zatvaranjem, a tijekom tog vremena "pregovora", također smo bili zatvoreni jer nismo znali kakva će nam biti sudbina. Ispada da su nas držali u tom prostoru i slali račune jer tada ključeve još nisu bili tražili - objašnjava Milošević.

Uputili su im pismo spremni na plaćanje rata za one mjesece u kojima je rad bio dozvoljen, iako ni u tom razdoblju nisu poslovali, a sve s ciljem postizanja sporazuma. U međuvremenu su dobili Obavijest o otkazu ugovora. 

- Dogovorio sam sastanak, a primila me gospođa Željka Kerum koja me uvjeravala da produženje ugovora nije moguće sve dok se dug ne podmiri u potpunosti. Ja sam je pitao jesu li uopće primili gore spomenuto pismo i zašto nam na njega nisu odgovorili, a ona mi je tada rekla da pročelnica Đerek upravo piše odgovor i da ćemo ga uskoro dobiti. Odgovor nije stigao do dana današnjeg - govori Milošević. 

Primili su samo nove račune, a Grad su obavijestili da se ključevi nalaze u uredu gospodina Miloševića. Grad se na prvu obavijest nije odazvao pa su im poslali drugu obavijest u prosincu 2023. godine. Grad se oglasio tek danas, nakon što je cijela stvar izašla u medije i rekao im da će ih obavijestiti o primopredaji ključeva. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:50