StoryEditorOCM
Splitbeton stablo

Obrat na splitskom gradilištu: konzervatori investitorima zabranili radove i opalili kaznu! I policija čačka slučaj

Piše Božidar Lončar
9. studenog 2023. - 11:57

Polovičan uspjeh Grada u Glagoljaškoj ulici. Zasada. Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević na Facebooku je objavio Rješenje Konzervatorskog odjela izdanog drugog studenog o "privremenoj obustavi građevinskih radova koje bez prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela izvode na katastarskoj čestici u suvlasništvu tvrtke "Cacao d.o.o.", a nalazi se unutar obuhvata preventivno zaštićenog kulturnog dobra Arheološko nalazište sjevernozapadni bastion tvrđave Gripe u Splitu". Tvrtka "Cacao" je dužna obustaviti radove:

- Konzervatorskim očevidom je 31. listopada na kat.česti. 5949 Split utvrđeno je da se bez prethodnog odobrenja Konzervatorskog odjela u Splitu obavljaju građevinski radovi iskopa zemljišta uz upotrebu bagera, a protivno mjerama zaštite preventivno zaštićenog kulturnog dobra Arheloškog nalazišta sjeverozapadni bastion tvrđave Gripe u Splitu. 

Konzervatorske mjere zaštite koje se provode nad zemljištem su da se zaštitni i drugi radovi mogu poduzimati samo uz prethodno odobrenje nadležnog tijela. "Po Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara je radove trebalo obustaviti", navodi Konzervatorski odjel u Rješenju.

Kazna je novčana. Iznosi 20.800 kuna ili 2733 eura za fizičku osobu, u ovom slučaju Katarinu Kraljević i 104.000 kuna ili 13.867 eura za tvrtku "Cacao". Nešto što investitorima ne bi trebao predstavljati problem s obzirom kako od 3. ožujka polovinu zemljišta dogovorili isplatiti za više od tri i pol milijuna kuna.

Uz fotografiju rješenja, Ivošević je prozvao državne institucije komentarom uz fotografiju u kojem, između ostalog, navodi: "A sad da vidimo i ostale državne institucije kako rade svoj posao":

 

image
Screenshot/Facebook: Bojan Ivošević

 

Državni inspektorat nam je odgovorio kako je obavljen inspekcijski nadzor i nije utvrđeno ništa temeljem čega bi Inspektorat morao postupati:

- Inspekcija Državnog inspektorata; građevinska i šumarska temeljem predstavke koja je zaprimljena u listopadu obavile su inspekcijski nadzor na navedenoj lokaciji. Građevinska inspekcija je inspekcijskim očevidom utvrdila da se ne izvode nikakvi građevinski radovi te da nema osnove za postupanje ove inspekcije. Šumarska inspekcija je na temelju predstavke o sječi stabala na navedenoj lokaciji utvrdila da ona nije uvrštena u šumskogospodarsko područje – odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

Potvrdom Hrvatskih šuma 11. ožujka 2021. na zahtjev tvrtke „Cacao” utvrđeno je da katastarska čestica nije uvrštena u šumskogospodarski plan „Kozjak - Kaštela”.

Za upit o prijavi za oštećenje kulturnog dobra Inspektorat nas je uputio na Ministarstvo kulture i medija. Ministarstvu smo se obratili više puta, ali do danas bez odgovora. No od Policijske uprave splitsko-dalmatinske smo saznali da su zaprimili kaznene prijave zbog oštećenja kulturnog dobra i pustošenja šume te je kriminalističko istraživanje u tijeku. 

Sad je mirno

U Glagoljaškoj ulici je ovaj tjedan mirno. Kod zemljišta vatrogasna traka, a na zemljištu bager, jedno palo, a drugo stablo obloženo betonom kako ne bi palo jer je, prema riječima zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića, zaštićeno GUP-om zbog promjera većeg od 60 centimetara u visini prsišta.

A prije nekolika dana, podsjetimo, tamo je zavladala prava drama nakon što su zasječena stabla na zemljištu pored tvrđave Gripe, zbog čega je pozvana policija i komunalno redarstvo. Od tada do petka pored tvrđave Gripe su boravili komunalci, policija koja se priopćenjem ogradila od navoda da ometaju vatrogasce u njihovom poslu, vatrogasci, „Parkovi i nasadi”, „Cestar”, „Point”, izvođači radova koji su umalo bili potjerani, gradski službenici, pročelnica Upravnog odjela za komunalne poslove Leona Grgić koja je najavljivala kazne zbog, kako je rekla, zasječenih stabala na parceli do zemljišta, zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević koji je zatražio od policije i vatrogasaca da stablo oblože jer predstavlja ugrozu, djelatnici Konzervatorskog odjela koji su tražili obustavu radova, zaštitarske tvrtke...

Grad je bio obaviješten o namjerama investitora

Dok se u Glagoljaškoj zbivala drama, otkrivali smo detalje priče oko zemljišta od 987 kvadrata, koje je do prvog rujna bilo u suvlasništvu tvrtke „Cacao d.o.o.” Katarine Kraljević i Republike Hrvatske, koja je od 2020. postala vlasnik polovine zemljišta rješenjem Upravnog odjela za imovinsko-pravne poslove Splitsko-dalmatinske županije. Zemljište je po Generalnom urbanističkom planu zona stambene namjene i u katastru je upisana kao šuma pod pravnim režimom štićeno područje. Zemljište je 2020. stavljeno pod preventivnu zaštitu Ministarstva kulture i medija najdulje šest godina kao arheološko nalazište sjeverozapadni bastion tvrđave Gripe pod preventivnom zaštitom Ministarstva kulture i medija. Za njega vrijedi ista razina zaštite kao i za zaštićeno kulturno dobro, kažu konzervatori.

Suvlasnička zajednica je razvrgnuta 3. ožujka 2023. Odlukom koju je potpisao ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić kojom će trgovačko društvo „Cacao” d.o.o. državi otplatiti njezin suvlasnički dio za 472.550,93 eura ili 3.560.434,98 kuna, što je 957,55 eura po kvadratu. Uknjižba vlasništva će se obaviti nakon uplate cijelog iznosa i naknade za procjenu tržišne vrijednosti. „Na Ugovor o razvrgnuću je Općinsko državno odvjetništvo dalo pozitivno mišljenje, odgovorili su nam iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine. Tabularna izjava je u postupku izdavanja, naveli su u Ministarstvu.

image

Zasječena stabla na Gripama

Saša Burić/Cropix

Potom smo došli do informacije da je Grad Split imao pravo prvootkupa polovine zemljišta u vlasništvu države, što nam je potvrdio Bojan Ivošević 3. studenoga:

- Zahtjev za otkup do izvršne vlasti i do Gradskog vijeća nikad nije došao. Provjerom papira utvrđeno je da je ta klasa "ušla u zgradu", da je bila u Službi za imovinu, da su je prokomentirali s kolegama iz Odjela za staru gradsku jezgru i da je tu – stalo. Nije upućeno dalje – rekao je Ivošević.

Dodao je da ga je s ovom informacijom upoznalo Općinsko državno odvjetništvo te je o kupnji odlučivala administracija za vrijeme njegova mandata i mandata Ivice Puljka, zbog čega je Ivošević najavio da će Grad morati mijenjati praksu da službe same odlučuju što će poslati na Gradsko vijeće.

Pravo prvokupa

Dokument koji potvrđuje naše informacije i izjavu zamjenika gradonačelnika je Očitovanje o pravu prvokupa, koju nam je poslao sam Ivošević.

Gradu Splitu je očitovanje Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine stiglo 18. listopada 2021. U očitovanju je Grad Split bio upoznat s tim da tvrtka „Cacao” namjerava razvrgnuti suvlasničku zajednicu isplatom 2.900.000 kuna državi za njezinu polovinu zemljišta. Očitovanjem Ministarstva utvrđeno je da se zemljište nalazi unutar arheološkog nalazišta i temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnog dobra Grad ima pravo prvokupa. Polovinu zemljišta prenamijenjenog u katastru iz neplodnog zemljišta u šumu pravnog režima štićeno područja 25. siječnja 2021. je Grad mogao od države otkupiti za 2.900.000 kuna.

Ministarstvo kulture i medija u očitovanju u lipnju 2021. daje pozitivno mišljenje za prodaju navedene nekretnine:

- Na predmetnoj nekretnini nije bilo ulaganja iz sredstava državnog proračuna. Sa stajališta zaštite kulturnih dobara nema zapreke za prodaju navedene nekretnine – navodi Ministarstvo kulture i medija.

Zahtjev za razvrgnuće je podnijela tvrtka ”Cacao” 15. listopada 2019. o čemu je Grad bio obaviješten u očitovanju prava prvokupa dvije godine poslije.

"Grad nema zakonsku osnovu za postupanje prema službenicima"

Grad nema zakonske osnove za postupanje prema službenicima koji nisu odgovorili na zahtjev za iskorištavanjem prava prvokupa, rekao nam je Ivošević.

- Mi smo sve komunicirali nadležnima, ali oni ne komuniciraju detalje svojih postupaka. Nitko nije poslao negativno mišljenje Republici Hrvatskoj, već nakon što ne odgovorite u roku od 60 dana sukladno članku 37. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara smatra se da ste odustali od prvokupa. Zakonski nema nikakve osnove za postupanje prema službenicima – odgovorio nam je zamjenik gradonačelnika.

Republika Hrvatska je već spomenutim rješenjem Županije 2020. stekla pravo vlasništva nad polovinom zemljišta temeljem Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, dok je obveznik povrata zemljišta Grad Split, koji je smatrao da ima pravo na polovinu zemljišta temeljem zakona i propisa koji su važili do stupanja Zakona o vlasništvu i stvarnim pravima 1997., s čime se Upravni odjel za imovinsko-pravne poslove nije složio.

Pokušali smo telefonski kontaktirati Ivoševića da nam komentira rješenje Državnog inspektorata, ali s njime nismo uspjeli stupiti u kontakt. Kao ni s tvrtkom "Cacao".

image

Ivošević je stao u zaštitu stabla

Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 06:20