StoryEditorOCM
Splitnikad kraja

Obnova poznate splitske crkve pretvorila se u pravu muku, franjevci traže i pomoć vjernika! ‘Radovi će potrajati...‘

Piše F. K.
31. siječnja 2024. - 21:59

Radovi na obnavljanju splitske crkve na Dobromu traju već dvije godine, a franjevci su na svom Facebook profilu pojasnili što je sve dosad odrađeno i kakvi ih radovi tek očekuju u narednom periodu. A nema ih baš malo.

- Kako vam je poznato, već dvije godine nalazimo se u muci obnove naše crkve u Splitu na Dobromu. Obnovili smo krov i krovnu konstrukciju i očistili kamene zidne površine izvana, postavili novi križ i osvježili natpis na pročelju. U međuvremenu smo postavili dizalicu za potrebe obnove, kako crkve tako i samostana uz crkvu - opisuju i napominju da je sada vrijeme za obnovu crkve Čudotvorne Gospe od Zdravlja iznutra.

image
Saša Burić/Cropix

- Najprije ćemo obnoviti desnu lađu, gdje je oltar Presvetoga Srca Isusova. Za ovu obnovu morali smo zatvoriti desni dio glavnoga ulaza u crkvu. Postavili smo skelu i ogradili desnu od srednje lađe od kora do fresko slike, tako da jedna trećina crkve neće biti za liturgijske obrede - pišu.

Zatim navode da najprije moraju odspojiti oltar Presvetoga Srca Isusova i obaviti na njemu restauratorske zahvate, a zatim slijedi iskop poda, obijanje zidne žbuke i nanos novoga sloja, odspojenje starih i postavljanje novih prozora, obnova svoda, postavljanje električne instalacije, grijanja i hlađenja, razglasa, rasvjetnih tijela, popločavanje podnice i čišćenje stubova.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Nakon obnove desne lađe, slijedi obnova lijeve lađe gdje je oltar Čudotvorne Gospe od Zdravlja. Kada obnovimo lijevu i desnu lađu, čeka nas obnova srednje lađe i prostora oko glavnoga oltara. Nakon svih radova, obnovit ćemo i fresko sliku Ive Dulčića - Krista Kralja - zaključuju popis nadolazećih radova.

Muka obnove

Kažu da ih čeka "muka obnove" samostanske i župne crkve te da, iako će obnoviteljski radovi potrajati, uz svesrdnu pomoć vjernika i dobročinitelja nadaju se da će se obnova obaviti uspješno i na opće zadovoljstvo.

- Pozivamo vas na strpljenje, jer ćemo se seliti i preseljavati prema potrebama, dijelom u crkvu, dok bude moguće, a dijelom u samostanu u prizemlju. Za sve promijene, obavijestit ćemo vas na vrijeme - kažu franjevci.

Na kraju objave su zahvalili svima koji su svojim prilozima pripomogli obnovi crkve, a naglasili su i da pripomoć možete dostaviti na samostanskoj vratariji, u župnom uredu ili poslati na samostanski žiro račun HR6324070001100565284, s naznakom "Za obnovu crkve".

image

Screenshot/Facebook

Screenshot/Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:48