StoryEditorOCM
SplitSLUČAJ KUZMANIĆ

Nitko ne zna kako spasiti projekte splitskog KBC-a od 300 milijuna eura: ‘Ovo je nezabilježeno‘; Slijedi novi presedan?

Piše Sandi Vidulić
5. rujna 2023. - 19:43

- Ovo se još nije dogodilo u povijesti Hrvatske komore arhitekata - prokomentirala je presudu Visokog upravnog suda RH predsjednica HKA Rajka Bunjevac.

Naime, po Presudi poništen je Ispravak kojim je Ocjenjivački sud diskvalificirao čuvenog splitskog arhitekta Antu Kuzmanića i njegov biro iz nagrađenih radova za Centar akutne medicine s objedinjenim hitnim prijemom. Kako smo pisali, Ocjenjivački sud Kuzmaniću je dodijelio drugu nagradu na tom natječaju. Prvu nagradu dobio je na natječaju za Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu.

image

Rajka Bunjevac

Željko Puhovski/Cropix

No, ostao je bez obje nagrade nakon što je žiri doznao da su Kuzanić i njegov suradnik Marin Kaliterna radili Studiju izvodljivosti strateških projekata KBC-a Split, na osnovi koje je izrađen program za ova dva natječaja. Ocjenjivački sud je zaključio da su bili u nedopuštenoj prednosti pred ostalim natjecateljima pa je uslijedila diskvalifikacija.

Međutim, presudom Visokog upravnog suda stvari su se možda naglo izmijenile kad su u pitanju ova dva značajna objekta za splitsko zdravstvo, koja se sufinanciraju iz EU fondova.

Naime, presuda koja je 21. kolovoza donesena odnosi se na drugu nagradu koja je oduzeta Kuzmaniću, no veća promjena bi mogla nastati ukoliko bude istovjetna iduća sudska presuda, za koju je tužitelj podnio iste argumente, a odnosi se na prvu nagradu koja mu je oduzeta za Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu. Tada bi se otvorilo pitanje hoće li ovaj arhitekt dobiti pravo da potpiše ugovor s KBC-om za izradu projektne dokumentacije po kojoj bi se izgradila ova zgrada.

image

Ante Kuzmanić

Božidar Vukičević/Cropix

Odluka o diskvalifikaciji Kuzmanića iz natječaja za Centar akutne medicine s objedinjenim hitnim prijemom pala je iz pravnih razloga. Sud se naime vodio prema Zakonu o javnoj nabavi jer je za natječaj bila raspisana javna nabava. Krenuli su od toga da KBC kao naručitelj nije Kuzmanićev ured naveo među pravnim osobama s kojim se ne smije sklopiti ugovor zbog sukoba interesa, pa time nije bilo osnove da ga se isključi iz arhitektonskog natječaja. Također, zaključuju kako za arhitektonske natječaje vrijede odredbe ako nisu u suprotnosti sa Zakonom o javnoj nabavi.

Nadalje, Sud smatra da žiri čak niti prema Pravilniku o natječajima, a niti prema Zakonu, nakon zaključenog postupka dodjele nagrada nije mogao napraviti "Ispravak" po kojim bi utjecao na redoslijed i oduzimanje nagrada natjecateljima na online sjednici, bez da se pokrene novi pravni postupak. Sud zaključuje kako je "pogrešno primijenjeno mjerodavno pravo".

image
Ante Čizmić/Cropix

Slučaj je vrlo zanimljiv jer su u njega uključene insitucije koje bi morale znati kako se provodi Zakon o javnoj nabavi ili kako se provode arhitektonski natječaji. A to su Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, Hrvatska komora arhitekata, Društvo arhitekata Split, a svi su oni smatrali da Kuzmaniću i njegovom birou treba oduzeti nagrade, zajedno sa žirijima natječaja koji su kod oba slučaja donijeli jednoglasnu odluku.

Na tportalu je povodom ovog slučaja bilo napisano kako će Državna komisija za kontrolu javne nabave slučaj prijaviti DORH-u, no kasnije im se obratila predsjednica DKOM-a Maja Kuhar koja je to demantirala. U odgovoru za Slobodnu Dalmaciju je pojasnila razloge svoje reakcije.

- Reakcija DKOM-a na napise iz jučerašnjeg teksta izazvana je isključivo netočnim navodima o stajalištima DKOM-a iz kojih proizlazi da DKOM osporava legitimitet Visokog upravnog suda kao drugostupanjskog tijela da donosi odluke u tužbama protiv odluka DKOM-a.

image
Društvo arhitekata Split

Pritom napominjem da je tekst objavljen bez da je DKOM uopće kontaktiran, a u tekstu se prenose stajališta i mišljenja DKOM-a, pa u tom smislu mislim da je reakcija jednog državnog tijela na ovu situaciju nužna - odgovorila je Kuhar.

Upitali smo je namjerava li Državna komisija poduzeti daljnje pravne korake u vezi ovog slučaja presude Visokog upravnog suda kojim bi je osporili (prijavu DORH-u) ili koristiti neki pravni lijek?

- Visoki upravni sud donio je odluku sukladno svojim zakonskim ovlastima. DKOM će, kao i u svakom drugom slučaju u kojem se poništi odluka DKOM-a, razmotriti postoje li osnove za korištenje pravnih lijekova - objasnila je.

Što pak kažu u arhitektonskoj Komori, koja je također dala podršku tome da se Kuzmaniću oduzmu nagrade?

image
Društvo arhitekata Split

- Kao Komora ne možemo komentirati niti tumačiti Zakon o javnoj nabavi, to nije u našoj ingerenciji. Postupak kojim se mijenja odluka žirija u sustavu javne nabave, ne možemo komentirati. Postoje službe u KBC-u Split koje su rješavale izmjene odluke žirija. Ono što smo mi tumačili je Pravilnik o natječajima s područja arhitekture, urbanizma, unutarnjeg uređenja i krajobraza - kaže predsjednica Komore Rajka Bunjevac.

- Mi smo ustanovili da je provedbom natječaja i dodjelom nagrada prekršeno pravilo jednakopravnosti svih natjecatelja, s time što je jedan od natjecatelja bio autor Studije koja je prethodila izradi projektnog zadatka, a Studija nije bila javno dostupna svim natjecateljima.

U presudi se tvrdi da je Studija bila javno dostupna jer se na internetu mogu pronaći podaci o njoj. Ali, po nama, ta studija da bi se proglasila javno dostupnom je morala biti u prilogu natječajnog zadatka. Ili je barem u natječajnom zadatku dana poveznica na link na web stranicu gdje je Studija javno objavljena.

U tom slučaju bi svi natjecatelji imali priliku za vrijeme trajanja roka izrade natječaja jednakopravno proučiti Studiju i koristiti je u rješenju natječajnog zadatka.

Dapače, kad je jedan od natjecatelja postavio pitanje je li dostupna ta Studija, KBC Split je rekao da ona nije dostupna, već da je poslovna tajna - objašnjava predsjednica Komore i dodaje kako je Zakon o javnoj nabavi iznad Pravilnika o raspisivanju natječaja, ali napominje, ako je nešto suprotno zdravom razumu onda bi taj dio Zakona trebalo izmijeniti.

Bunjevac tvrdi kako do sada nisu imali ovakav slučaj pa stoga ne može predvidjeti što će se dogoditi. Ranije je, kaže, Komora arhitekata poništavala nekoliko natječaja u kojima su uočili nepravilnosti.

Predsjednica Društva arhitekata Split Daša Gazde također tvrdi kako DAS nije nadležan za tumačenje Zakona o javnoj nabavi, a što se tiče dijela presude koji se odnosi na to da Kuzmanić nije naveden među ljudima koji su u sukobu interesa, kaže da su to pitanja za KBC.

image

Daša Gazde

Ivo Ravlić/Cropix

- Kuzmanić i njegov ured nisu diskvalificirani zbog javne nabave nego zbog Pravilnika o arhitektonskim natječajima. Tamo se kaže da ne mogu na natječaju sudjelovati svi ostali koji bi narušili ravnopravnost natjecatelja. Tu je nastao problem, oni su imali informacije prije ostalih natjecatelja. - objašnjava Gazde.

No, kazali smo kako Visoki upravni sud tvrdi da Prema pravilniku Ocjenjivački sud u svom radu korekcije može vršiti do konačne odluke, a ne kasnije, te da se odluke ne mogu mijenjati, osim ako se ne otvori novi upravni postupak u postupku žalbe, u skladu sa Zakonom o upravom postupku.

- To ne znam, to je pravno pitanje na koje arhitekti ne znaju dati točan odgovor. Mogu govoriti samo u vezi natječaja, ostalo ne želim komentirati. - kaže Gazde.

Zanimalo nas je hoće li Presuda Visokog upravnog suda dovesti do poništavanja ugovora koje je KBC s drugim arhitektima 24. kolovoza potpisao za izradu projektno tehničke dokumentacije za dva važna zdravstvena objekta.

Poslali smo pitalja ravnatelju KBC-a Juliju Meštroviću hoće li presuda utjecati na postupak dobivanja lokacijske dozvole koja je predviđena do konca godine u skladu s EU financijama. Također, pitali smo, da li se ovom odlukom Visokog upravnog suda dovode u pitanje sredstva od EU fondova za ova dva važna projekta, osobito ukoliko Visoki upravni sud donese istu presudu za Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu za kojeg je Kuzmanić dobio prvu nagradu.

- KBC Split nije provoditelj natječaja za navedene projekte već Društvo arhitekata Splita. KBC Split, naravno, provodi presude sudova Republike Hrvatske pa tako i Visokog upravnog suda u ovom predmetu. U ovom trenutku nismo u mogućnosti odgovoriti na sve pojedinosti jer nemamo potpuni uvid u moguće postupke koje moramo obaviti i konkretne posljedice koje navedena presuda donosi.

Nastavit ćemo raditi sve što je u našoj mogućnosti da se realiziraju ovi projekti na kojima radimo godinama jer su u interesu pacijenata i svih naših građana - tvrdi ravnatelj KBC-a.

image

Julije Meštrović/Cropix

Nikola Vilić/Cropix

Ukratko, nitko ne zna točno što će dalje biti. Zakon o javnoj nabavi po kojem su bili raspisani natječaji je iznad strukovnog Pravilnika, a Komora i DAS prebacuju odgovornost na KBC po pitanju pravnih stvari koje se tiču javne nabave. U bolnici su oprezni s izjavama oko skupih projekata za zdravstvene ustanove, a ravnatelj napominje da je DAS proveo natječaj.

Kuzmanić je dobio prvu rundu. Očekuje da mu se vrati i isplati druga nagrada. A što će biti ako se dogodi novi presedan, pa mu idućom sudskom presudom bude vraćena prva nagrada za drugi natječaj?

Hoće li onda on biti projektant zgrade? Hoće li u tom slučaju KBC tužiti arhitekti kojima je Ispravkom bila dodijeljena prva nagrada i s njima je potpisan ugovor? Tek će se vidjeti, jer ovakve slučajeve još arhitekti ni pravnici nisu doživjeli.

Arhitektonski biro Kuzmanić: ‘Prijavio nas je Toma Pleić, a sam je bio u direktnom sukobu interesa...‘

Iz Arhitektonskog biroa "Ante Kuzmanić" dobili smo očitovanje u kojem stoji da nisu bili u sukobu interesa i da su zadovoljni presudom Visokog upravnog suda RH.

- Nakon "Studije Izvodljivosti" u kojoj smo učestvovali, a prije "Natječaja" za izradu najboljeg arhitektonskog rješenja izrađen je "Natječajni program". U izradi tog "Natječajnog programa" mi nismo sudjelovali, a on je taj koji je bitan za projektiranje jer detaljno definira i dimenzionira sadržaje koje treba isprojektirati.

Dakle, nas je prijavio Toma Pleić (četveroplasirani) i uz pomoć UHA-e i Komore arhitekata su proveli akciju preko DAS-a (licencirani provoditelj natječaja) koji su tako izvršili pritisak na Ocjenjivački sud i KBC da nas se diskvalificira s oba natječaja.

- Važno je napomenuti da je Pleić sam bio u direktnom sukobu interesa imajući ugovor s bolnicom o žiriranju jednog natječaja, a učestvujući kao natjecatelj u drugom. Supotpisuje naše isključenje i omogućava pomicanje svoga rada s 4. na 3. mjesto i sebi direktnu imovinsku korist (veću nagradu).

Sad očekujemo da KBC poštuje prvu Odluku o odabiru (jer je Sud poništio Ispravak), te da nam isplati drugu nagradu za natječaj Centra akutne medicine. Još nismo dobili presudu povodom tužbe u drugom predmetu – SKZZ (Poliklinika) u kojem smo dobili 1. nagradu. To su dva istovjetna predmeta i očekujemo i jednako rješenje. Hoćemo li izrađivati dokumentaciju za taj projekt ovisi o Naručitelju, a mi smo spremni i nadamo se - kazali su

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:30