StoryEditorOCM
SplitVRAG JE U DETALJU

‘Nije on nego njegov laptop...‘Splitska ustanova objavila ključni dokument pa ispalo da ga je pisao gradski vijećnik!

Piše Božidar Lončar
5. ožujka 2024. - 10:38

Čini se da imamo novu aferu u Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan. U fokusu je opet gradski vijećnik Srđan Marinić koji iz tjedan u tjedan samo dokazuje kako je zapravo on prvi čovjek Marjana, a ne ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan Marko Pejnović.

Na web stranici Javne ustanove 24. veljače u javno savjetovanje je pušten ”Prijedlog odluke o mjerama zaštite i očuvanja PŠ Marjan”. Savjetovanje je otvoreno do 26. ožujka. Kada uđete u PDF Prijedloga pod obilježja (”preferences”) kao autor dokumenta je naveden – Srđan Marinić!

image

Ako uđete na Prijedlog Odluke objavljen na web stranici Javne ustanove i odaberete "obilježja" ili "preferences" naći ćete kako autorstvo Prijedloga odluka potpisuje - Srđan Marinić.

Screenshot/Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan - Prijedlog odluke o mjerama zaštite i očuvanja PŠ Marjan

To može značiti nekoliko stvari: ili je Marinić napisao Prijedlog i time se priznaje njegovo autorstvo ili je pisan na uređaju u njegovom vlasništvu ili mu je netko proslijedio Prijedlog, a on ga je objavio na službenoj web stranici. Posljednje spomenuto bi značilo kako ima pristup web stranici JU PŠ Marjan "iznutra". Onaj tko ima mogućnost objavljivanje s korisničkim imenom i lozinkom, može mijenjati izgled web stranice, pregledavati analitiku, dopise i upite koji su stigli. Ukratko, uvid u rad cjelokupne web stranice! Time se ponovno dokazuje ono što o čemu smo pisali prošli tjedan: Marinić nije igrač iz sjene, on je prvi čovjek Marjana.

image

Srđan Marinić

Tom Dubravec/ Cropix

Sada više nema dileme tko je pravi šef! Imamo mailove koji sve otkrivaju: ‘Sastavi natječaj prema Srđanovim inputima!‘

Zonacija

U Prijedlogu odluke Park-šuma je podijeljena na dvije upravljačke zone: zonu usmjerene zaštite i zonu korištenja podijeljene u podzone. Ono što je ključno jest kako se Odluka pridržava zonacije tvrtke ”Lipov gaj” i Srđana Marinića prema kojoj su poljoprivredne površine stavljene u istu podzonu kao i šumske površine na južnoj padini veličine 15,46 hektara. U zonaciji tvrtke ”Oikon” veličina poljoprivrednih površina je bila 52,49 hektara + 10 hektara djelomično izgrađenih poljoprivrednih površina što je do danas predmet spora.

Nova afera u splitskoj Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan: ‘Ostali su nam dužni novce za dva projekta...‘

Prijedlogom je dozvoljeno održavanje postojećih poljoprivrednih površina u skladu s mjerama i na njima je zabranjeno uklanjanje stabala. Zabranjeno je korištenje zemljišta tako da narušava krajobraz. Šumski podsustav čine devastirane površine koje su nekoć bile šuma, sve površine obrasle šumom i šumskom vegetacijom i sve površine koje jesu ili će biti obuhvaćene programom gospodarenja šume. Unutar granica PŠ nema stambene gradnje. Sve građevine bez dozvole ili izgrađene nakon 1968. moraju se ukloniti.

Od rampe Institut do rampe Bene i od rampe Vodosprema do Sedla dozvoljen je promet za ograničenu vožnju. O prolazu vozilima kroz rampe odlučivat će Banovina i JU posebnim aktima.

image

Uređenja prometa u Park-šumi u Prijedlogu Odluke

Screenshot/Javna Ustanova Za Upravljanje Park-šumom Marjan/

Prijedlogom Zaključka o prometnicima Ivice Puljka privatni vlasnici ostali bi bez vinjeta što je potvrdila i JU u svojem prijedlogu Odluke prema kojem bi prometnice nakon rampe bile pješačke staze. Nadzor bi trebali obavljati čuvari prirode kojih je s potrebnim kvalifikacijama i tečajevima – 0! Vidjeli smo kako je to prošlo u slučaju izlijevanje kemikalija i industrijske otpadne vode iz uvala Zvončac i Spinut.

image

Ivica Puljak i Srđan Marinić

 

Nikola Vilić/Cropix

Potvrđena ekološka katastrofa u dvjema splitskim lučicama; opasne kemikalije se izlijevaju u more, slijede paprene kazne

‘Promjene dokumenta je unosio Marinić na svom laptopu‘

Marinić je surađivao u procesu izrade Prijedloga odluke te je unosio promjene u finalnu verziju dokumenta na njegovom laptopu što bi trebalo objasniti zašto se Marinićevo ime našlo na dokumentu, pravdao nam se Pejnović. Kao da Javna ustanova nema svoje vlastite službene laptope na kojima bi se i trebao pisati službeni dokument javne ustanove. Zašto gradski vijećnik uopće unosi promjene, zašto je dokument uopće pisan na njegovom laptopu i što to govori o transparentnosti procesa donošenja Odluke samo su neka od pitanja koja se sama postavljaju.

- Dokument je izrađen u suradnji JU, Grada i Zajedničkog odvjetničkog ureda Krstulović i Tvrdić. Marinić je surađivao u procesu izrade dokumenta kao predstavnik Banovine u izradi Plana upravljanja, gradski vijećnik i osoba koju sam osobno odabrao.

- Što točno znači da je Srđan Marinić autor dokumenta?

- Nitko bez mog znanja nema mogućnost objave dokumenata na stranicama JU ni pristup stranici. Srđan Marinić nema pristup. Nitko bez mog znanja nema mogućnost objave dokumenata na stranicama JU. Finalna verzija dokumenta je nastala na zajedničkom sastanku finalnog usklađenja dokumenta prije javne objave. Srđan Marinić je na sastanku izrade finalne verzije dokumenta bio u svojstvu osobe koja je dogovorene promjene unosila u finalnu verziju dokumenta koja se nalazila na njegovom laptopu.

image

Ivica Puljak i Srđan Marinić

 

Nikola Vilić/Cropix

- Ima li Srđan Marinić svoje korisničko ime i lozinku za pristup web stranici JU PŠ Marjan?

- Naravno da ne.

- Ima li Srđan Marinić administratorske ovlasti na web stranici JU PŠ Marjan i ako ima koje su?

- Nitko od djelatnika, pa tako ni ja, nemamo te ovlasti. Postoji vanjska tvrtka kojoj isključivo ja mogu dostaviti materijale ili promjene koje se potom primjenjuju na samoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:34