StoryEditorOCM
Splitnije nego...

Nastavlja se rat između splitske ustanove i vlasnika atraktivnih zemljišta: javio se ravnatelj, opet ih demantira...

Piše B. L.
6. veljače 2024. - 18:48

Nakon što je udruga "Vlasnici zemljišta na Marjanu" jutros slavodobitno poslala mišljenje Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na Prijedlog Plana upravljanja Park-šumom Marjan kojeg je zatražila Javna ustanova PŠM reagirao je Marko Pejnović, ravnatelj gradske ustanove.

U mišljenju Ministarstva 31. siječnja navedeno je kako je između javne rasprave i prvog zatraženog mišljenja Ministarstva prošlo dvije godine u kojima je napravljena značajna izmjena upravljačke zonacije i radni sastanak s nekoliko, a ne sa svi dionicima zbog čega je Zavod mišljenja kako bi se javna rasprava trebala ponovno provesti.

image

Marko Pejnović

Joško Šupić/Cropix

Zonacija u konačnom Prijedlogu plana upravljanja je drugačija od onog za kojeg je provedena javna rasprava zbog čega bi se trebala ponoviti, zaključilo je Ministarstvo i udruga vrlo rado to javno objavila.

Udruga vlasnika parcela na Marjanu slavodobitno maše novim papirom iz Ministarstva: ‘Ništa bez nas, odrebatilo vas je!‘

image

Mišljenje Ministarstva 31. siječnja na prijedlog Plana upravljanja poslan Javnoj ustanovi park-šuma Marjan u kojem ističu kako bi JU PŠM trebala ponovno provesti javnu raspravu.

Screenshot/Udruga "Vlasnici zemljišta na Marjanu"

Pejnović je odgovorio slanjem mišljenja Ministarstva iz 2021. godine uz prigodno priopćenje.

- U medijima su se pojavile lažne informacije kako je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja odbilo dati suglasnost na Plan upravljanja Park-šumom Marjan zbog niza proceduralnih grešaka.

Radi istinitog informiranja javnosti obavještavamo sve zainteresirane da Javna ustanova nije niti zatražila suglasnost, nego prethodno mišljenje na izmijenjeni Plan upravljanja.

image
Jakov Prkić/Cropix

Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan zaprimila je 02. veljače 2024. mišljenje Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na Konačni prijedlog Plana upravljanja PŠM (2024 - 2033) nakon ugrađivanja izmjena s javne rasprave.

Kako je razvidno iz priloženog mišljenja na Plan upravljanja nije bilo stručnih niti strukturalnih primjedbi. Radi značajnijih izmjena upravljačke zonacije, nakon provedene javne rasprave u veljači 2022. te omogućavanja davanja mišljenja, prijedloga i primjedbi zainteresiranoj javnosti na izmijenjeni prijedlog Plana upravljanja Park-šumom Marjan, Javna ustanova je potpuno očekivano upućena na ponavljanje javne rasprave. Ponovljena javna rasprava održat će se u najkraćem mogućem roku sukladno Smjernicama za planiranje upravljanja zaštićenim područjima - naveo je Pejnović.

image
Facebook/Park-šuma Marjan

U mišljenju iz 2021. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja iznosi mišljenje kako upravljački dio Plana treba doraditi, odnos Akcijskih planova upravljanja prema Planu, raspisati pregled turističkih obilježja, aktivnosti za uspostavu i rad Centra za posjetitelje, premalo aktivnosti uz georaznolikost poput istraživanja špilja, bolju preraspodjelu poglavlja i povezivanja s točnijim opisima i pojmovima te bolju evaluaciju i metodologiju te točnije popisivanje literature.

image

Mišljenje Ministarstva na Prijedlog plana upravljanja

Screenshot/Javna ustanova Park-šuma Marjan
image

Mišljenje Ministarstva na Prijedlog plana upravljanja

Screenshot/Javna ustanova Park-šuma Marjan

Da podsjetimo, novim prijedlogom Plana upravljanja veličina poljoprivrednih zemišta bi se smanjila s 55 na 12 hektara čemu se iz Udruge protive. Prvi je prijedlog Plana upravljanja je napravila tvrtka "Oikon" za vrijeme mandata Andre Krstulovića Opare koji je odbijen dolaskom Ivice Puljka na vlast te je napravljen novi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:47