StoryEditorOCM
Splitvrije na spinutu

Splitski balotaši ne mogu prežaliti zjog, poznati odvjetnik tužio rušitelje, a Ivica Šurjak je neutješan: ‘Tuga velika‘

Piše Božidar Lončar
1. prosinca 2023. - 00:09

Jesu li balotaši posljednji put bili na zjogu u športskoj lučici Špinut gdje se balote igraju posljednjih 70 godina? Nakon što su u ponedjeljak ostavili svijeću u znak sjećanja na zjog koji je postao gradilište, posjetili su bagerom srušeno igralište. Na tom bi mjestu, prema planovima jedriličara, trebao niknuti prostor za streetworkout.

Okupljanje koje više nalikuje prosvjedu.

- Peruća ‘93, Lučica ‘23 – jedna je od poruka današnjeg okupljanja.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Fotografije: Jakša Vidović
image

Fotografije: Jakša Vidović

Fotografije: Jakša Vidović/

"Kad smo dali 1100 eura nisu se bunili"

Strasti su ipak malo smirile. Ne spominju se Molotovljevi kokteli, bura koja bi mogla donijeti nekome nešto u oko, Torcidu i splitskih metoda rješavanja problema. Balotaši okupljeni u neformalnu udrugu "Lučica 1950" ono što smatraju pravdom će nastojati istjerati putem institucija.

Balotaši su jednoglasni kako je rušenje vandalski čin i krivca za ovo vide u vodstvu Jedriličarskog kluba i njegovog predsjednika Lorenza Bertolina kao koncesionara u športskoj lučici Špinut. Kažu kako na zjogu nije bilo mutnih poslova i zarade na crno već su to bile donacije i smiješno niski iznosi od dvije kuna po baloti za penzionere i 10 kuna vikendom.

- Od njih smo dobili nadstrešnicu i igralište 2014. kada su nas otirali. Ovdi je bila livada. Uništili su ono što smo donirali. Nedavno smo skupili 1100 eura za plaćanje članarina kako bi pomogli u održavanju zjoga. Odbili su. Onda smo im dali donaciju i nitko se nije bunio – kazao je Jakša Vidović.

image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Fotografije: Jakša Vidović

Potporu su dale i legende Hajduka, Zoran Vulić i Ivica Šurjak. Osim Hajduka, balotaško pohode i političari, direktori gradskih tvrtki i druge poznate "face":

- Što da Vam kažem, ovo je tuga velika. Otac mi je igrao ovdje, igrao sam i ja. Imam dva veza ovdje. Došli smo dati svoju podršku i izraziti još jednom žal i tugu što se ovo dogodilo. To je tradicija, običaj, tu su 70 godina – rekao nam je Ivica Šurjak.

image
Tom Dubravec/Cropix

Odvjetnik Tomislav Krka u ime udruge je podnio prijavu Županiji da se jedriličarima ukine koncesija jer nisu podnijeli zahtjev za rušenjem.

Policiji smo poslali upit koja nam je ponovila odgovor od nedjelje kako prilikom rušenja nisu utvrđeni elementi prekršaja ni kaznenog djela. Iz Državnog Inspektorata još čekamo odgovor. 

Predsjednik Jedriličarskog kluba Lorenzo Bertolino nam je odgovorio kako je sve rađeno po zakonu:

- Nismo prekršili ugovor o koncesiji. Dapače, radili smo sve po zakonu. Čuo sam da je bilo nekakvo okupljanje na kojem je bilo dvoje, troje naših članova. Mi smo uklonili nadstrešnicu koju je klub u cijelosti platio i sada uklonio.

Prema koncesiji, balotaško igralište je upisano u tlocrt, ali u naravi ne predstavlja objekt. Zjog je mjesto gdje se posljednjih 30 godina održava turnir za Sudamju.

image
Božidar Vukičević/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:11