StoryEditorOCM
Splitnikoga nije briga

Opasne kemikalije iz splitskih lučica svakodnevno zagađuju more, odgovorna ustanova nemoćna zbog bizarnog razloga...

Piše Božidar Lončar
19. studenog 2023. - 11:30

Onečišćuje li se more pokraj omiljenih kupališta mnogih Splićana kod lučica Špinut i Zvončac, pitaju se u udruzi "Vlasnici zemljišta na Marjanu" koji su nam se javili s ovim upitom, poslali fotografije i uputili prijave nadležnima zbog, kako kažu, kršenja Zakona o zaštiti prirode.

Dopisom o "pranju, brušenju, bojenju, servisiranju motora i drugih radnji koje mogu izazvati zagađenje prirode" u zaštićenom području Park-šume Marjan upozorili su i institucije, te pozvali na istragu zbivanja u marjanskim lučicama. Sama pomisao kako se zbog neke nesreće ili onečišćenja više ne bismo mogli kupati na Prvoj vodi, na Gusaru, Šori ili Jadranu alarm je za javnost, a pitanje je i kakvo je uopće more ondje nakon niza godina nekontroliranog izlijevanja opasnih kemikalija.

Pregledali smo rezultate mjerenja kakvoće mora koje je proveo Nastavni zavod za javno zdravstvo SDŽ na lokacijama najbližim lučicama. Na Zvončacu je more izvrsne kakvoće cijele godine, što nije slučaj s plažom na Gusaru: 11. rujna more je bilo nezadovoljavajuće kakvoće, odnosno onečišćeno.

image

Bašta Šore 

Tom Dubravec/Cropix

Za primjer, ovog je ljeta ispisano dosta članaka o kakvoći mora na Benama, gdje je more ocijenjeno kao "dobro" nakon analize koju je Zavod proveo za Javnu ustanovu Park-šuma Marjan. Mjerenje na Gusaru je, prema aplikaciji, jedino mjerenje ocijenjeno nezadovoljavajućim u našoj županiji za ovu godinu.

– Uzorak je prelazio granične vrijednosti za mikrobiološke parametre iz Uredbe o kakvoći mora za kupanje – stoji u opisu, a mikrobiološki parametri su bakterije, crijevni enterokoki i Escherichia coli. Za detalje smo pitali Zavod, koji nas je uputio na Županiju kao naručitelja mjerenja. Njihov odgovor još čekamo.

– U lučici Špinut, kao ni u ostalim lučicama ne provodi se uzorkovanje mora. Prostornim planom luka Špinut definirana je kao sportska luka, koje su po Zakonu, između ostalog, predviđene i za pružanje usluga održavanja brodica – odgovorio nam je ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević.

image

Domagoj Maroević

Joško Šupić/Cropix

Ako se osvrnemo na prijavu udruge "Vlasnici zemljišta na Marjanu", osim mikrobioloških, u lučicama i oko njih trebalo bi mjeriti i kemijske toksine iz boja, ulja i ostalog otpada koji se u lučicama baca u more, a potencijalna su opasnost na plažama koje okružuju lučice u tom pojasu.

Ubrzo koncesionar

Lučica Špinut je odlukom Vlade iz listopada 2022. pod privremenom upravom Lučke uprave dok se ne sklopi ugovor o koncesiji, ali ne dulje od četiri godine. Zbog svoje je veličine luka posebne namjene državnog značaja, zbog čega koncesiju dodjeljuje Vlada. Natječaj za dodjelu koncesije objavljen je 30. listopada s rokom prijave od 30 dana. Ponude će se otvoriti četiri dana nakon zaključenja prijava, što bi bilo 4. prosinca ove godine.

image
Duje Klarić/Cropix

– U koncesiju se daje 86.925 četvornih metara, ponuditelj može biti samo pravna osoba u sustavu sporta jer je lučica Špinut sportska luka. Koncesija se daje na 25 godina i procijenjena vrijednost je nešto veća od 12 milijuna eura – stoji u obavijesti Vlade od 12. listopada.

U uvali Zvončac koncesiju na 15 godina od prosinca 2021. ima Klub za športski ribolov na moru "Jadran". U geodetskoj podlozi Park-šume, lučice Špinut i Zvončac unutar su zaštićenog područja Park-šume Marjan, koja je zaštićeno područje prema Zakonu o zaštiti prirode.

image

 

 

 

Vojko Bašić/Cropix

– Člankom 139. zabranjeno je prati plovila ili vozila na površinskim kopnenim vodama, obali mora ili u moru. Po zakonu se u lukama Špinut i Zvončac ne smiju prati brodovi, a pogotovo brusiti, bojiti, servisirati motore, ili vršiti bilo koje radnje koje izazivaju zagađenje prirode ili mogu dovesti do zagađenja – stoji u dopisu udruge upućenom županijskoj Lučkoj upravi.

– To se događa svakodnevno, više na proljeće nego ljeti, a nikoga iz Park-šume nismo vidjeli da je išao tamo pisati kazne – govore nam iz udruge.

– Ovlaštenik koncesije bit će dužan pridržavati se Zakona o zaštiti prirode. Svi radovi na plovilima nakon davanja koncesije obavljaju se na način da se poštuju ekološki standardi i spriječi mogućnost zagađenja prirode i okoliša – odgovor je Uprave pomorstva Ministarstva mora.

image
Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Iz Lučke uprave su nam odgovorili kako su zaprimili dopis i da ih iz Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan, čija je djelatnost zaštita, održavanje i promicanje, nikad nisu upozorili na kršenje zakona.

U županijskom Upravnom odjelu za turizam i pomorstvo, kao i od "Jadrana" dobili smo odgovor kako prijave nisu zaprimljene.

– Svjesni smo tog problema i zato smo 2019. odvojili sredstva i pripremili tehničko rješenje za ugradnju taložnice na našem operativnom platou. Planirana je izgradnja 2024. godine – odgovorili su nam iz kluba "Jadran".

Nema čuvara

U GUP-u su uvale Špinut i Zvončac označene kao sportske luke. Prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, sportska luka je namijenjena pristajanju, čuvanju i održavanju brodica, dok je koncesionar ovlašten na kopnenom dijelu luke pružati uslugu održavanja, dizanja i spuštanja brodica i drugog u funkciji razvoja sporta i u skladu s prostornim planom.

Javna ustanova nije do sada uredovala na navedenim lokacijama po pitanju nepravilnosti, odgovorio nam je ravnatelj Ustanove Marko Pejnović.

image

Marko Pejnović

Joško Šupić/Cropix

– Nije bilo moguće djelovati jer smo većinu godine bili bez čuvara prirode – kazao nam je.

Odgovor Uprave pomorstva udruzi uputio nas je prema Ministarstvu gospodarstva. Dobili smo odgovor kako su "upoznati s prijavom građana" i uputili su nas na Državni inspektorat.

– Državni inspektorat zaprimio je prijavu i uvrštena je u plan rada, te ćemo nakon što se utvrde sve činjenice biti u mogućnosti iznositi detalje – odgovorili su nam iz Državnog inspektorata.

Privatno ili javno

Što na sve kažu oni u čijem se dvorištu to sve zbiva? Što kažu oni koji se svega par stotina metara dalje kupaju na plažama, možda oni koji su se tog 11. rujna kupali na Gusaru? Još ništa, možda nisu ni svjesni što se zbiva na terenu.

Iz udruge poručuju kako je ovo što se događa posljedica neusklađenosti granica i upravljanja Park-šume sa zakonom:

– Luka može biti samo privezište za brodove, osim ako se granice Park-šume usklade s važećim Zakonom o zaštiti prirode i zbog toga luka više ne bude dio Park-šume. Osnivački akt o Park-šumi Marjan nije usklađen s važećim Zakonom o zaštiti prirode. Vlada je zbog neinformiranosti uvučena u kršenje Zakona o zaštiti prirode.

image

Lučica sportskog društva ‘Jadran‘ na Zvončacu

Vojko Bašić/Cropix

Lučka uprava je dužna intervenirati da se prekinu radnje u lukama protivne zakonu, a kojima su podložne dok su dio zaštićenog područja – ističu iz udruge, navodeći nekoliko razloga zbog kojih bi se, prema njihovu mišljenju, trebao donijeti novi akt.

Udruga navodi nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo donijeti novi akt. Jedan od razloga je odbijanje Državne geodetske uprave da evidentira posebni pravni režim u katastarskom operatu.

– Park-šuma do danas nije upisana kao posebni pravi režim – odgovorili su nam iz Državne geodetske uprave, potvrđujući da odluka o upisu posebnog pravnog režima nije pravomoćna jer je protiv odbijenice DGU-a pokrenut upravni spor na Upravnom sudu u Splitu.

Pravilnik je za lučice ‘sveto pismo‘, ali...

Pravilnikom o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora RH navedeno je da se red u luci propisuje posebnim aktom koji odobrava Lučka kapetanija i provodi tijelo koje upravlja lukom. U slučaju prijetnje morskom okolišu, upravitelj luke bez odgađanja mora izvijestiti Lučku kapetaniju.

- Zabranjeno je ložiti vatru, čistiti, strugati, bojiti otplatu, popravljati i rekonstruirati otplatu, palubu, opremu i strojeve izvan uobičajenih poslova. Radovi se mogu obavljati isključivo uz odobrenje upravitelja luke i suglasnost lučke kapetanije. Zabranjeno ih je obavljati na sidrištu luke - stoji u državnom pravilniku.

Maroević kaže kako lučica Špinut nema pravilnik, dodavši kako je red u luci obvezan donijeti novi koncesionar u roku od šest mjeseci.

- Lučica Špinut nije luka za otvoreni javni promet. Mi ne možemo donijeti pravilnik za sportsku luku kada smo u privremenom upravljanju i nismo sportska udruga - odgovorio nam je Maroević.

Pravilnik o redu u luci na Zvončacu poslao nam je "Jadran". Na sjevernom platou mogu se pripremati i održavati brodice.

- Plato se koristi isključivo za održavanje, pripremu i manje popravke. Za veće popravke potrebno je odobrenje Upravnog odbora, i to u izuzetnim slučajevima.

Radovi se mogu izvoditi ako ne ometaju, ne štete ili ne zagađuju okolinu ili druge brodice. Prostor oko brodice mora se svakog dana čistiti.

Otpad i smeće mora se odlagati na ekološki način, dok izvršitelji poslova moraju štititi okoliš i more od zagađenja - propisuje "Jadranov" pravilnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:12