StoryEditorOCM
SplitNEĆE IM SE SVIDJETI

Mihanović planira ukinuti koncesiju splitskim taksistima u luci! ‘Ne možemo im osigurati prednost, učinili smo sve...‘

Piše Lucija Vujnović
3. kolovoza 2023. - 22:21

Dana 1. kolovoza u Splitu na Gatu sv. Duje izbila je svađa između 49-godišnjaka i 28-godišnjaka koja je završila fizičkim sukobom.

Njihov je sukob izazvao brojne reakcije; građani su ljuti na sve splitske vozače taksija zbog visokih cijena, vozači jedni na druge jer jedni plaćaju koncesiju dok drugi rade “na crno”, a oni koji plaćaju ljuti su i na Lučku upravu Split.

image
Ante Čizmić/Ilustracija/Cropix

Nakon incidenta koji se dogodio u jutarnjim satima, predstavnik taksista koji plaćaju koncesiju Lučkoj upravi Bruno Frkić izjavio je: Pala je krv, a oni i dalje ne reagiraju!

Obratili smo se Vici Mihanoviću, ravnatelju Lučke uprave Split, kako bi nam komentirao sve iznesene optužbe protiv njega.

– Gospodin Bruno Frkić nazvao me pogrdnim imenima, govori da sam štetočina, nesposobna bagra, korumpiran i ostalo. Nemam komentara na ovakve izjave, ali mislim da to više govori o njemu – kazao je Mihanović.

image

Vice Mihanović

Nikola Vilić/Cropix

Nakon što su ogorčeni taksisti postavili pitanje zašto oni plaćaju koncesiju kad nema nikakvih pravila, ravnatelj Lučke uprave​ je poručio kako smatra da su formalno-pravno – u pravu.

– Priznajem da su u pravu, ali Lučka uprava im ne može osigurati ono što žele. Da podsjetim, u trenutku kad im je Lučka uprava omogućila proširenje usluga na Get sv. Duje i Gat sv. Petra, što su oni zatražili, naglašeno je da im nećemo moći osigurati potpuno sterilne uvjete.

Lučka uprava je uložila maksimalne napore da im iziđemo ususret iako je odmah istaknuto kako će ovo područje s obzirom na koncept i otvorenost prostora biti teško kontrolirati – istaknuo je Vice Mihanović.

Primjedbe s brodova

Mihanović se vratio na početak priče, u 2019. godinu kad je uvedeno plaćanje koncesije.

– Liberalizacijom tržišta taksi-usluga pojavili su se dodatni problemi u gradu Splitu, pa tako i u trajektnoj luci gdje su taksisti kontinuirano ometali brodovima da iskrcaju putnike i vozila.

Godine 2018. primili smo niz primjedbi zapovjednika brodova da ometaju normalno odvijanje pomorskog prometa te smo shvatili da moramo nešto učiniti, pa smo pozvali sve firme i udruženja koji se bave taksi-prijevozom kako bismo ih upozorili da se adekvatno ponašaju ili ćemo biti prisiljeni zabraniti im ulazak u trajektnu luku.

image
Ante Čizmić/Ilustracija/Cropix

S obzirom na to da smo se složili da bi se ukidanje taksi-usluga negativno odrazilo na korisnike gradske luke, odnosno putnike, dogovorili smo da formiramo radnu skupinu koja bi pripremila natječajnu dokumentaciju za koncesioniranje taksi-usluge. Za izrađivača studije koja bi bila podloga za koncesiju odabrali smo Ekonomski fakultet u Splitu – pojasnio je Mihanović.

– S obzirom na rezultate studije, 2019. godine uveli smo koncesiju za taksi-usluge na području gradske luke Split, južno od pomorskog putničkog terminala koja se plaćala na godišnjoj razini. Nakon što smo, zajedno s taksistima, uskladili početne nedostatke, od 2023. je uvedeno plaćanje na tri godine, a godišnji iznos je 535 eura.

Cilj nije bio zarađivati nego stvoriti red, pružiti kvalitetniju uslugu i spriječiti da se ometa normalan promet brodova. S obzirom na rezultate studije, napravili smo tri skupine pri čemu su se skupine A i B odnosile na domaći, linijski promet, dok se skupina C odnosila na kruzere.

Svatko je imao jednako pravo da se prijavi na natječaj za odabranu skupinu te, ako su zadovoljeni uvjeti, ostvari pravo na koncesiju. Njih 100 je bilo za skupine A i B, a 65 za skupinu C. U vrijeme korone smo im čak snizili, cijenu iako smo i mi imali prepolovljene prihode – podsjeća ravnatelj Lučke uprave Split.

image

 

 

Jakov Prkić/Cropix

Gube putnike

– Ulaskom u Schengen i ukidanjem međunarodnog graničnog prijelaza na Gatu sv. Duje, taksisti su se obratili Lučkoj upravi požalivši se kako gube putnike zbog novih odredbi te da im neće biti isplativo raditi te su zatražili da se područje koncesije proširi na Gat sv. Petra i Gat sv. Duje.

Primio sam ih nekoliko puta, obilazili smo ta područja, sve označili, ali im je, ponavljam, naglašeno kako im nećemo moći osigurati potpuno sterilne uvjete zbog konfiguracije luke, odnosno njezine otvorenosti. Oni su na to pristali, složili su se da nema problema te da će oni to sami riješiti...

Uložili smo maksimalne napore da im iziđemo u susret i u dobroj vjeri im osigurali da se prošire na taj dio. Pravno gledano, imaju pravo. Isto tako, priznajem da im Lučka uprava ne može osigurati bolju zaštitu jer je ovo područje jako teško kontrolirati.

Predložit ćemo Upravnom vijeću da ukine koncesiju na Gatu sv. Duje i Gatu sv. Petra, vratit ćemo se na početak sukladno s rješenjima studije gospodarske opravdanosti... Osim toga, ukoliko nisu zadovoljni, ponudit ćemo im mogućnost da raskinu ugovor bez dodatnog plaćanja – poručio je ravnatelj splitske Lučke uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:38