StoryEditorOCM
Split‘sukob interesa‘

Marijana Žižić nije ušla u Nadzorni odbor splitske javne firme, presudila joj neslužbena ljubavna veza s HDZ-ovcem

Piše Tanja Šimundić Bendić
30. prosinca 2023. - 13:55
 Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Grada Solina, nije ušla u Nadzorni odbor Vodovoda i kanalizacijeJosko Šupić/Cropix

Marijana Žižić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, zaštitu okoliša i europske fondove Grada Solina nije ušla u Nadzorni odbor Vodovoda i kanalizacije.

Suma summarum je to rasprave koja se vodila na subotnjoj skupštini te gradske komunalne tvrtke. Presudilo je stajalište Grada Splita, većinskog vlasnika ViK, koje drži kako Žižić na svojim leđima nosi krimen kuloarske, navodne, u javnosti nikada potvrđene ljubavne veze sa solinskim gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem, predlagateljem njezina ulaska u NO. Grad je o tom pitanju zauzeo stav kako se nakon svih medijskih napisa prvo treba utvrditi postoji li u slučaju kandidatkinje Žižić eventualno sukob interesa.

- Skupštinari su većinski smatrali kako je Žižić trebala ući u NO i da je to trebalo biti odlučeno na subotnjoj sjednici. Ali i da se tek naknadno treba utvrditi nalazi li se uistinu u sukobu interesa ili ne. S druge strane Grad Split, koji je tijekom glasanja po ovoj točki bio suzdržan, smatra da se prvo s upitom treba obratiti Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa. U slučaju da je njihova odlika pozitivna, tada će se i oni pridružiti, naveli su, većinskoj pozitivnoj odluci o njenom imenovanju na mandat od četiri godine – saznajemo.

kako kalebić može, a žižić ne može?

Većina skupštinara i nadalje drži kako je takva odluka Grada bila apsolutno nepotrebna. Posebice iz razloga što o njenom imenovanju ne bi trebale presuđivati kuloarske i nikada potvrđene priče iz privatnog života sa solinskim HDZ-ovim poteštatom.

image

Solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević izjavio je kako Žižić nije njegova ‘imenovana supruga‘

Tom Dubravec/Cropix

- To je bilo apsolutno nepotrebno. Mi ovdje ne bi trebali polemizirati o tome tko je s kim, je li netko s nekim, naše je da gledamo profesionalnost kandidata. Držimo da je Žižić trebala proći, isto kao i šoltanski predstavnik Ćiril Kalebić, kojemu su na Skupštini svi članovi ukazali povjerenje, kažu nam naši izvori.

Skupštinari su se, saznajemo, ipak složili oko prijedloga da se o sukobu interesa prilikom imenovanja novih kandidata razmatra ranije, a ne kada prijedlog dođe zadnjeg dana na raspravu.

‘neimenovana supruga‘

- I onda dolazimo do toga da se on blokira. Većini skupštinara je to neprihvatljivo i zato držimo da se na vrijeme i puno prije konačne odluke o imenovanju treba pozabaviti tim pitanjem – saznajemo.

Marijana Žižić je, podsjetimo, u fokus pažnje javnosti došla nakon što je predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević na Facebooku u srijedu objavio status kako je Ninčević "supruzi za Božić poklonio imenovanje u Nadzornom odboru". Solinski je gradonačelnik za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako Žižić nije njegova "imenovana supruga".

- Ne mogu vam na taj način govoriti. Nismo u službenoj vezi. Da postoji ikakav sukob interesa, ne bih imenovao tu osobu – izjavio je HDZ-ov gradonačelnik Ninčević. No priča se zahuktala, javnost zabavila, a epilog prije konačne odluke stigao na posljednjoj ovogodišnjoj Skupštini ViK. Rasplet se očekuje.

image

 Davor Matijević, poslije njegova statusa na Facebooku Marijana Žižić je došla u fokus pažnje javnosti 

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 22:00