StoryEditorOCM
SplitKOMENTAR

Ljubičić: Gradonačelnik tjera Đerek jer je čistila sve, bez obzira iz koje stranke dolazili. A to Puljku nije odgovaralo

Piše Saša Ljubičić
28. srpnja 2023. - 14:45

Neki se suci drže zakona kao pijan plota, rekao je prije pola stoljeća nedodirljivi Tito, nezadovoljan činjenicom da se netko drznuo postupati mimo njegovog političkog diktata. 

Sudac Vladimir Primorac, a na njega se to odnosilo, poštivao je zakon ​pa shodno tome nije našao dokaze koji bi teretili "proljećare": Vladu GotovcaZvonka KomaricuMladena Bošnjaka,  Ivana Milasa i Ivana Dominikovića, na temelju kojih bi ih se poslalo u istražni zatvor. Kako je to na kraju završilo, poznato vam je; uglavnom – politika se onda, a i danas, često stavlja iznad Ustava i zakona, a tako, jasno je to i najgorem studentu prava, ne bi smjelo biti.

A upravo se zakona drži pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu Maja Đerek. I baš i samo zbog toga počinje strašno ići na živce svima koji od te iste imovine imaju bilo kakve koristi jer se prema njoj, svih ovih godina, odnosilo maćehinski. Kadrovski i socijalni stanovi, nerijetko su dodjeljivani na potezanje za rukav, dosađivanje – riječju: izmoljeni, a njihovi se korisnici nerijetko nisu pridržavali odredbi ugovora koje su sklopili s Gradom Splitom. 

Uvrede i pljuske

Maja Đerek je hrabra žena. Točka i amen! Dirnula se u osinje gnijezdo! Zdušno se uhvatila materije od koje se bježalo desetljećima. Pretresa sve ugovore o korištenju gradskih stanova, preispituje poštivanje obaveza od strane korisnika i postupa po zakonu. Naravno da i ona može pogriješiti, i naravno da korisnici mogu onda istjerivati pravdu na sudu, ali činjenica je da se Đerek dohvatila predmeta od kojih su svi njezini prethodnici bježali kao vrag od tamjana, znajući da je politika, s kadrovskim i socijalnim stanovima, često trgovala, dapače, kupovala većinu u Vijeću ili barem pogodavala onima koji su joj ideološki bili bliže srcu.

A, Đerek je beskompromisno nagazila sve, bez obzira na političke boje. I zato sada dolazi u neminovni sukob i s gradonačelnikom koji ju je na to mjesto postavio – Ivicom Puljkom.

Boris Rakić je stopostotni invalid, a po pravnom tumačenju pročelnice Đerek nema pravo na gradski stan jer za to postoje okolnosti koje mu ne idu u prilog, no Puljak je procijenio, kao i Tito, da se u ovom slučaju ne bi smjelo držati zakona kao pijan plota. Ipak on predstavlja sve građane Splita, pa ne bi bilo politički mudro da mu oporba do kraja mandata trlja uši kako je invalida izbacio na ulicu.

A, ne radi to on, dragi čitatelji. Niti to radi Đerek s kojom se sada Puljak zbog pridržavanja zakona razilazi; već tako negdje u propisima o dodjeli gradskih stanova tako piše. A ako ne piše ili ako nije tako kako to Đerek tumači, a sumnjam da bi u ovako osjetljivom slučaju ona i zadnje slovo ugovora prepustila slučaju, postoje sudovi na kojima se to mora dokazati. 

Ukratko; netko tko je stao u zaštitu našeg općeg interesa, a to je naša, splitska gradska imovina, umjesto lauda doživljava uvrede i "pljuske", čak i od onih koji su je posjeli na taj vruć stolac.

I nažalost, od prvog dana je bilo jasno da će to s gospođom Majom tako završiti. Posebna su priča kadrovski stanovi. Tko ih je dobio, kada, i zašto? I je li svojim radom zaslužio tu vrstu nagrade? I pod kojim uvjetima se stan dobiva na korištenje, a pod kojim gubi?

(Ne)zaslužni građani

Sva je ta pitanja Đerek sada podastrla javnosti, a gradonačelnik umjesto da je "špota" i prigovara joj da ne smije nastupati u medijima bez odobrenja, mora otvoriti raspravu o kriterijima dodjele socijalnih i kadrovskih stanova na Vijeću. Ajmo čuti poziciju i opoziciju, što misle o načinu dodjele stanova socijali i zaslužnim građanima: tko bi po njima imao ili ne bi imao pravo koristiti povlaštene kvadrate? Neka nastupaju pod imenom i prezimenom: jasno i glasno.

U svemu tome uopće ne bi trebao biti vrijedan spomena otac splitskog dogradonačelnika Ivoševića, koji je svojedobno stan na korištenje dobio kao radnik u kulturi. Naime, javno djelovanje Bojana Ivoševića kao aktivista jučer i kao zamjenika gradonačelnika danas, nema nikakve veze s njegovim ocem jer mu on stan nije dodijelio niti na bilo koji način urgirao da ga dalje nastavi koristiti. O tim pitanjima, naime, odlučuje Upravni odjel za gradsku imovinu na čijem se čelu (još) nalazi Maja Đerek, i nikako ne bi bilo dobro da je se s toga mjesta tjera zato jer je imala petlju otvoriti za javnost ovako važnu raspravu.

I da; cijenjena Majo, ne osvrćite se na Tita i "titiće". Držite se zakona kao pijan plota, kao što je to činio veliki Vladimir Primorac. Sigurno nećete pogriješiti.      

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:16