StoryEditor
SplitPredizborni rat

Kako vijećnici komentiraju kaos sa sazivanjem sjednice? Marijana Puljak: ‘HDZ i Kerum igraju igrokaz, prividno se posvađaju da bi iza izbora pali u zagrljaj‘

Piše Sandi Vidulić
8. travnja 2021. - 20:47
Vojko Bašić, Božidar Vukičević/Cropix

Iz Ureda Grada ovaj četvrtak su medijima poslali dvije obavijesti o sazivanju posljednje sjednice u ovom sazivu Gradskog vijeća. Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić (HGS) saziva 43. sjednicu 15. travnja u amfiteatru Medicinskog fakulteta, a prije toga, ali sa kasnijim rednim brojem sjednice, gradonačelnik Andro Krstulović Opara saziva 13. travnja 44. sjednicu na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije. Budući da se radi o očitom predizbornom ratu HDZ-a i Željka Keruma, poslali smo odmah upit Uredu Grada koja je te dvije sjednice valjana, i da li je ijedna valjana, ali nije nam stigao odgovor.

HDZ-ov potpredsjednik Gradskog vijeća Domagoj Maroević potvrdio nam je da imaju potpise trećine vijećnika za sazivanje sjednice koju je Opara sazvao za 13. travnja. Kazao je da su osim devet HDZ-ovih vijećnika potpisali i Martin Pauk, Srđan Gjurković i Mirna Kovačić. No, to nije dovoljno, jer da bi se na sjednici izglasale pravno valjane odluke potreban je kvorum, a to znači prisutnost barem 18 vijećnika. Kako se ne očekuje dolazak Keruma i HGS-a, upitali smo predstavnike oporbe hoće li doći na sjednicu koju je sazvao gradonačelnik.

Jakov Prkić kaže tvrdi su u stranici Pametno za Dalmaciju za to da se sjednica održi i da mandat privedu kraju kako spada. Između dvije sjednice Prkić kaže da bi došli na onu 13. travnja koju saziva gradonačelnik. Smatra da sjednica od 15. travnja, koju saziva Igor Stanišić, ima neke točke dnevnog reda oko kojih se vijećnici mogu „glođati” danima, kao što su razna imenovanja, a koja je Opara izbacio ne bi li sve prošlo brže.

- Njemu je najnapetije da smijesti svog savjetnika Emila Zelića u Zavod za urbanizam. Još uvijek važemo da li da podržimo osnivanje Zavoda kao trgovačkog društva, kako predlaže gradonačelnik, ili da to bude javna ustanova. Ja sam skloniji da bude javna ustanova, jer od d.o.o. nemamo ništa. Vjerojatno će se oko toga oglasiti DAS ovih dana pa ćemo biti nešto pametniji. Ostalo nam ništa nije sporno. - napominje Prkić i ponavlja kako žele da se mandati na dostojan način završe.

Ante Čikotić iz Mosta kaže da će doći ako je sjednica zakonita, tvrdi da još nije vidio dopis od ministra Malenice.

- Mislim da možemo sve riješiti 15. travnja i da nema potrebe za sjednicom od 13. travnja. Sutradan 16. travnja stupa na snagu obustava Gradskog vijeća, a dotle možemo sve riješiti. Ovako se dižu tenzije bez potrebe. Meni je bitan sadržaj, da pokrenemo GUP, zaštitimo Marjan i da posložimo javne garaže. Što se tiče Zavoda za urbanizam, gradonačelnik već ima odluku Gradskog vijeća da ga pokrene. On je sad po tko zna koji puta izigrao zaključak i ide sa osnivanjem firme. Ali, shvatio sam što žele. Njihov motiv je da Emil Zelić bude na čelu i da sebe imenuje kao predstavnika radnika u nadzorni odbor. Još su smislili staviti predstavnike Grada, Županije i države. To je, po meni, srže ove sjednice. Hoće preko tih poluga ustoličiti sebe da upravljaju prostorom i zadrže status quo slijedećih četiri godine, bez obzira koja će vlast doći - smatra Čikotić.

U SDP-u tvrde kako nisu dobili materijale koji su potrebni da bi mogli zaključiti da li je sjednica na kojoj inzistira gradonačelnik legalna ili nije.

- HDZ i Kerumova stranka razlikuju se samo po tome kojim interesima pogoduju, a sve ostalo je predizborni folklor u kojem jedni drugima služe kao izgovor. Kad dobijemo kompletnu dokumentaciju odlučit ćemo o dolasku na sjednicu. Indikativno je da nismo još uvijek dobili zahtjeve s potpisima 12 vijećnika i obrazloženjem, što je do sada uvijek bila praksa. Onda bi se moglo utvrditi kad su zahtjevi protokolirani. Zadnja sjednica Gradskog vijeća na temu položaja Splita u Nacionalnoj razvojnoj strategiji, jedina u ovoj godini, održana je na inicijativu SDP-a. Tada je na web stranici Grada uredno bio objavljen naš zahtjev s potpisima oporbenih vijećnika - tvrdi Goran Kotur.

U stranci Centar smatraju kako je najbolje ne sudjelovati u ovom, kako kažu, cirkusu.

- HDZ i Kerum igraju igrokaz, prividno se posvađaju da bi iza izbora pali jedno drugom u zagrljaj ponovo. Sad bi HDZ trebao, nakon što je pune četiri godine pustošio po Marjanu u koaliciji s Kerumom, ići na izbore kao nekakav zaštitnik Marjana i javnog interesa od Keruma. Takvu predstavu za javnost su radili i na zadnjim izborima. Žele nas sad sve ponovo prevariti, a jedina istina je da su i HDZ i Kerum opasni po život Splita. Izmjene GUP-a nisu problem, a protivimo se osnivanju Zavodu za urbanizam kao d.o.o., no sve skupa je cirkus u kojem je najbolje ne sudjelovati i ne pomagati ni Kerumu ni HDZ-u - napominje Marijana Puljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2021 18:54