StoryEditorOCM
Splitdirty old town

Kad neće splitska Čistoća, hoće časna. Snimili smo sinoć kako pere ‘isprid svoje kuće‘, nije marila ni za koncert...

Piše Ivica Marković
21. srpnja 2023. - 13:57

"Šporki stari grad" (Dirty Old Town), jedna od zasigurno najpoznatijih pjesama irske grupe The Pogues mogla bi biti ovoljetna "himna" najlipšeg grada na svitu.

Što god i tko god govorio, Split je ovo ljeto podbacio u čistoći.

Gradske ulice, govorimo o staroj gradskoj jezgri, Marmontova, Riva, dio Zapadne obale... su masne i ljepljive. Cipele se lijepe za pločnike zbog odbačenih sladoleda, prolivenih sokova, piva...

Kante su, u određenim dijelovima dana i noći pune škovaca i još nismo "naletjeli" na nekoga tko bi dobro grad oprao šmrkovima, kao što se to nekad radilo, svaku noć, a počinjalo se u 23 sata... 

Danas se valjda štedi na vodi, a gradske ulice peru mali kamionići s nekakvim bruškinima. Naravno, gradska vlast brani ‘Čistoću‘, ali rijetko koga mogu uvjeriti da je grad čišći nego u neka druga vremena.

I zato nas je oduševila časna sestra iz Gospe od zdravlja, kojoj je očigledno dosadilo da čeka, da joj netko opere ulaz pred Crkvom. Prihvatila se ona, u četvrtak navečer sa jednom svojom pomoćnicom pranja i freganja ispred ulaza u Crkvu, dok je ispred HNK bio koncert. Nije se puno časna obazirala na one koji su slušali koncert, već je zdušno uhvatila radit i čistit "prid svojon kućon".

Opralo se i ofregalo, pomelo sve ono što je bilo šporko, uredija se ulaz pred crkvom.

Časnoj petica za trud i volju, a onima koji bi trebali brinuti o čistoći grada, možda ovo bude primjer kako bi sve moralo funkcionirati.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:20