StoryEditorOCM
SplitTO NE VIDIMO ČESTO

Jeste li jutros vidjeli nebo? Kakav neobičan i predivan prizor; pogledajte kako izgleda sunce u potpunoj izmaglici

Piše SPLIT SD
1. travnja 2024. - 08:53

Dok smo prije tri dana najavljivali rijedak fenomen, veliku pomrčinu Sunca koja se očekuje u Sjedinjenim Američkim Državama u ponedjeljak, 8. travnja i prognozira se da će biti vidljiva od Kanade do Meksika, nismo se nadali da ćemo i mi imati pravi raritet na nebu.

Čitatelj nam je poslao fotografije na kojima se vidi sunce u potpunoj izmaglici. Toliko je magla gusta bila jutros, a sunce ‘zamračeno‘ od nje da nema tko nije pogledao u visine i divio se tom prizoru.

image
Čitatelj

Podsjetimo, pomrčina Sunca, pojava kada Mjesec prođe između Zemlje i Sunca, atraktivan je i relativno rijedak fenomen koji redovito privlači pažnju javnosti. Dok se "obične" pomrčine Sunca događaju nekoliko puta godišnje, potpuna pomrčina Sunca zbiva se svakih 18 mjeseci, pa i rjeđe, zato je i atraktivnija.

Zbog potpune pomrčine Sunca u SAD-u mnogi će putovati daleko kako bi imali najbolji pogled na pomrčinu, pa se očekuje gužva na cestama. Aixa Diaz, glasnogovornica Američkog automobilističkog udruženja, upozorila je sve koji planiraju gledati pomrčinu: "Naoružajte se strpljenjem, bez obzira na to putujete li daleko ili blizu, ljudi će biti vani kako bi uhvatili pogled na pomrčinu".

Sama pomrčina trebala bi trajati između dvije i četiri minute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:45