StoryEditorOCM
Split‘NEMOJ DA TE POREŽE‘

Izbjeći ih ne možete, ali zato dvije splitske poduzetnice znaju kako im uspješno doskočiti. Stignete se još prijaviti...

Piše Mia Uzinić
14. prosinca 2023. - 19:22

S obzirom na to da je kraj godine za mnoge poduzetnike rezerviran za sagledavanje financijskih izvještaja, splitska tvrtka "Kancelarija" proglasila je prosinac Mjesecom svjesnosti o porezu.

Pokrenuli su kampanju prigodnog naziva “Nemoj da te POREŽe”. Tvrtku "Kancelarija" vode dvije mlade poduzetnice Zoja StevovićDora Tripalo Čikeš, jedna od rijetkih poreznih savjetnica s dozvolom u Hrvatskoj.

U današnje vrijeme puno toga se obilježava, od Svjetskog dana zagrljaja do Mjeseca knjige. U moru svega nitko ne pridaje pažnju porezima, a porezi su svugdje oko nas i upravo zato su dobili svoj mjesec.

Poduzetnici bi trebali imati uvid u svoje financijske izvještaje u realnom vremenu kako bi mogli upravljati svojim porezima i poreznim rizicima, međutim često ih “odnese posao”. Pokretanjem Mjeseca svjesnosti o porezima pokušavamo im skrenuti pažnju da dobro razmotre svoje poslovanje i da se bolje upoznaju s poreznom problematikom – kazala je Tripalo Čikeš.  

image

Dora Tripalo Čikeš

Privatni Album

Nadolazeća porezna reforma donosi izmjene devet zakonskih propisa o čemu će biti priče i u sklopu kampanje. 

- Najveće promjene nastaju u oporezivanju dohotka, i to u dijelu obračuna poreza i doprinosa na plaće zaposlenika. Osim što se smanjuje opterećenje najnižih plaća, mijenja se i obračun plaće što će računovođama zakomplicirati posao. Kakav će krajnji učinak to imati, tek trebamo vidjeti – objasnila je.  

Dodaje da je porezna pismenost važna i u kontekstu urednog ispunjavanja poreznih obveza od strane poreznih obveznika. Porezno pismeni poduzetnici, koji su ujedno i građani, trebali bi uredno ispunjavati svoje porezne obveze, plaćati poreze i smanjiti utaju poreza.

Stoga porezno znanje građana treba pridonijeti povećanju prihoda državnog proračuna i pomoći boljem pružanju javnih dobara i usluga. Veća porezna pismenost ujedno znači i kvalitetnije punjenje državnog proračuna i stvaranje funkcionalnije države.  

image

Zoja Stevović

Privatni Album

Inače, tvrtka "Kancelarija" za porezno savjetovanje jedinstvena je po “konceptu 007” – nula papira, nula problema i sedam žena. Poslovanje je temeljeno na tehnologiji u cloudu, što znači da su problemi s papirologijom i registratorima svedeni na minimum, a pristup informacijama brži. 

Najavljuju Dane otvorenih vrata koji će se održati 18. prosinca u njihovom uredu na adresi Ćirila i Metoda 20 u Splitu. Svi zainteresirani poduzetnici mogu se prijaviti do petka putem emaila info@kancelarija.hr, a broj mjesta je ograničen. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:00