StoryEditorOCM
Splitmatematika je jasna

Ivošević se hvali turističkim brojkama u prosincu, usporedili smo ih s prijašnjim godinama, ovo su podaci crno na bijelo

Piše Frano Kiso
17. siječnja 2024. - 10:49

Bojan Ivošević je ničim izazvan pokušao ovogodišnji Advent proglasiti uspješnicom navodeći broj noćenja i turističkih dolazaka, no njegov jalov pokušaj opravdavanja mlake predblagdanske manifestacije građani su odmah demantirali.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Prvo su dogradonačelnika u komentarima ‘kaštigali‘ njegovi pratitelji na Facebooku navodeći kako smo svi vidjeli Advent na djelu i da ga neće izvući nikakve brojke te da treba prilikom usporedbe s ostalima uzeti u obzir veličinu grada, broj stanovnika i ukupne ležajne kapacitete. 

Priliku za komentar nije propustila ni Tamara Visković, splitska koordinatorica u Možemo! Split, koja kaže da po ovoj logici možemo zaključiti i da je Advent rastjerao goste zbog manjeg broja noćenja u odnosu na mjesec studeni.

No, bez obzira na sve, odlučili smo provjeriti kako su se kretale turističke brojke u odnosu na prijašnje godine pa smo zatražili službene podatke od splitske Turističke zajednice koja nam je poslala kompletnu statistiku prosinačkih dolazaka i noćenja od 2019. godine.

image
Slobodna Dalmacija

Prema njoj je evidentno da je Split imao 8274 noćenja manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ovaj pad od 20 posto odnosi se na strane goste, dok su domaći turisti ipak u većoj mjeri odlučili prespavati u gradu pod Marjanom (2362 noćenja više).

Dolasci u porastu

Ipak, broj dolazaka se u prosincu povećao, čak i u odnosu na rekordnu 2019. godinu koja se često uzima kao referentna točka jer je pandemija COVID-19 značajno utjecala na prijašnje turističke sezone.

- Uspoređujući prosinac 2023. s prosincem 2022. godine, primjećuje se umjereni rast turističkih pokazatelja. Imamo povećanje od 24 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima domaćih turista. Dolasci inozemnih gostiju bilježe rast od sedam posto - objašnjavaju nam iz Turističke zajednice.

Poslali su nam i dodatnu analizu stranih gostiju prema njihovom prebivalištu, a ističe se nerazmjer u povećanju dolazaka i smanjenju noćenja.

image
Paun Paunović/Cropix

- Primjetan je značajan pad noćenja od 94 posto kod turista ruskog državljanstva, te oko 50 posto kod turista iz trećih zemalja poput SAD-a i Velike Britanije, dok im je broj dolazaka povećan za 20 posto - pišu iz TZ grada Splita i napominju da se radi o boravku digitalnih nomada.

Također, smanjena su noćenja među ukrajinskim turistima, vjerojatno jer su se tada još prijavljivali kao turisti dok nisu pronašli trajni smještaj u Splitu ili Hrvatskoj općenito. Razlika u noćenjima ove četiri skupine turista iznosi 19.401 noćenje.

- Pozitivno je što bilježimo porast noćenja gostiju iz susjednih zemalja poput Italije, Slovenije, Austrije i Švicarske, kao i rast dolazaka i noćenja domaćih turista, što bi trebao biti ključni cilj za predstojeću turističku sezonu - zaključuju u  splitskoj Turističkoj zajednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:01