StoryEditorOCM
Splitpravo prvokupa

Ivošević priznao propust gradskih službi zbog ekocida na Gripama: Zahtjev nikad nije došao do gradonačelnika i vijećnika

Piše Božidar Lončar
3. studenog 2023. - 12:09

Grad Split je imao priliku kupiti polovinu zemljišta od Republike Hrvatske u Glagoljaškoj ulici krajem 2021., ali zbog propusta gradskih službi odluka nikad nije došla do Gradskog vijeća i gradonačelnika Ivice Puljka.

Informaciju nam je potvrdio zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević. Pojasnio je da ga je s tom informacijom upoznalo Općinsko državno odvjetništvo:

- Zahtjev za otkup do izvršne vlasti i do Gradskog vijeća nikad nije došao. Provjerom papira utvrđeno je da je ta klasa "ušla u zgradu", da je bila u Službi za imovinu, da su je prokomentirali s kolegama iz Odjela za staru gradsku jezgru i da je tu - stalo. Nije upućeno dalje. Zemlja je bila vlasništvo Republike Hrvatske, koja je odlučila novootkriveni arheološki lokalitet prodati privatniku. To je poprilično nestvarno. Prostor je još bio u procesu arheoloških ispitivanja, a oni prodaju privatniku da bi mu olakšali možebitnu gradnju u budućnosti.

Najavio je da će Grad morati mijenjati praksu da službe same procjenjuju što im je od interesa i što šalju na Gradsko vijeće.

- Ova lokacija bi nama bila jako zanimljiva i mislim da bi bilo vrijedno dati tri milijuna kuna da bi se sačuvala jedna šumica, ovaj prostor od daljnje betonizacije, od pokrivanja arheološkog lokaliteta, piljenja zaštićenih stabala... - kazao nam je Ivošević.

Iz PU splitsko-dalmatinske su nam potvrdili da su protiv nepoznatog počinitelja podnesene dvije kaznene prijave - zbog oštećenja kulturnog dobra i pustošenja šume, pa je "kriminalističko istraživanje u tijeku".

Tko su vlasnici?

Da podsjetimo, tvrtka "Cacao" vlasnice Katarine Knežević uknjižila se na polovinu zemljišta 15. lipnja 2019., dok je drugu polovinu dogovorila isplatiti Republici Hrvatskoj 3. ožujka ove godine za 3.560.434,98 kuna na temelju Odluke o razvrgnuću suvlasničke zajednice, koju je potpisao ministar graditeljstva Branko Bačić. Uknjižba se ostvaruje nakon što se uplati cijeli iznos. Uknjižba prava vlasništva s općenarodne imovine i gradskog narodnog odbora u Splitu na Republiku Hrvatsku napravljena je 11. veljače 2021. godine.

Katarina Knežević je jedna od investitora i suvlasnica vile izgrađene na križanju Mislavove i Rokove ulice, dovršene prije tri godine, koja je podigla susjedstvo na noge, ali i struku zbog izgleda zgrade u okruženju kamenih, težačkih kuća na Lučcu u zoni B konzervatorske zaštite.

Suvlasnik tvrtke "Cacao" od 2014. je Igor Kraljević, suvlasnik kluba "Central". U sudskom registru je tvrtka "Cacao" upisana 28. ožujka 2014.

Konzervatori su od izvođača radova tražili obustavu zemljanih radova. Na zemljištu je zabilježba Konzervatorskog odjela kojom je čestica stavljena pod preventivnu zaštitu od šest godina do donošenja rješenja o utvrđenju svojstava kulturnog dobra 5. studenoga 2019. i 5. listopada 2020.

Ukratko, dok se ne istraži arheološko nalazište i ne utvrdi njegova vrijednost, radova nema.

U četvrtak navečer je postavljena betonska zaštita oko stabla zaštićenog GUP-om, koja bi ga trebala spriječiti od pada. Iz tvrtke "Cacao", unatoč opetovanim upitima, za sada nema reakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:13