stdClass Object ( [id] => 1097440 [title] => Istraživanje o životu majki u vrijeme pandemije: Izložene su većem opterećenju i pritiscima nego prije korone, prisiljene su birati između posla ili obitelji [alias] => istrazivanje-o-zivotu-u-vrijeme-pandemije-majke-su-izlozene-vecem-opterecenju-i-pritiscima-nego-prije-pandemije-prisiljene-su-birati-izmedu-posla-ili-obitelji [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tri profesorice sa splitskog Ekonomskog fakulteta, Ana Rimac Smiljanić s Katedre za financije, Ivana Bulog s Katedre za menadžment i Sandra Pepur s Katedre za financije napravile su istraživanje o balansiranju poslovnih i obiteljskih obveza majki u vrijeme pandemije, a rezultate daruju javnosti povodom Majčina dana.

Ekonomska i zdravstvena neizvjesnost, kao i rad od kuće i obrazovanje djece na daljinu, unijeli su nova opterećenja i značajno promijenili dosadašnju organizaciju i funkcioniranje obiteljskog života. Promjene su posebno izražene kod zaposlenih žena koje imaju djecu.

Zabrinjavajuće je stoga vidjeti kako je, kada su neplaćeni poslovi u pitanju, što podrazumijeva vođenje i brigu o kućanstvu, skrb o djeci i starijim i nemoćnim članovima obitelji, 52,4 posto majki reklo da su dodatno opterećene poslovima obrazovanja, a 40,3 posto njih izjavilo je da su dodatno, za vrijeme pandemije, opterećene svakodnevnim kućanskim poslovima.

Što se raspodjele obveza u obitelji tiče, 45 posto majki kaže kako je za vrijeme pandemije većina obveza u kući na njima, a 56,4 posto majki koje rade od kuće kažu kako nemaju vremena za sebe kao prije pandemije.

---

image
Ana Rimac Smiljanić
 
Vojko Basic/Cropix
---

Ono što bi zaista društvo trebalo primiti na znanje je tema stresa u vrijeme pandemije: 62,2 posto hrvatskih majki izjavilo je kako im se razina stresa u obitelji u vrijeme pandemije povećala, a čak 65,3 posto majki tvrdi kako im se povećala razina osobnog stresa.

Ana, Ivana i Sandra i same su majke djece predškolske i školske dobi, a ideja za istraživanje rodila se na jednom Zoom sastanku, kada su se požalile jedna drugoj kako stalno trče za obvezama, a ne izlaze iz kuće.

- Pokazalo se da je utrka između privatnih i poslovnih obveza poprilično zahtjevna te da je situacija svim majkama dodatno otežana pandemijom. Sjetili smo se žena koje rade u bolnicama, staračkim domovima, trgovinama, ali i onih koje, poput nas, rade od kuće, i zapitale se zašto je posebno u današnje vrijeme teško izbalansirati privatni i poslovni život.

- Rezultati koje prezentiramo odnose se samo na majke, a dio su šireg istraživanja koje je u tijeku, a vezano je uz raspodjelu obveza unutar obitelji za vrijeme COVID-a 19 i financijsku pismenost žena - kažu nam profesorice.

Napominju kako disproporcionalna raspodjela tereta neplaćenog posla na žene ne samo da je fizički naporna i dugotrajna, nego može tijekom vremena negativno utjecati na njihova osobna primanja, mogućnosti edukacije i profesionalnog razvoja i napretka. Dosadašnja istraživanja, kažu naše sugovornice, pokazala su kako žene koje su više opterećene neplaćenim radom propuštaju, prije svega zbog manjka vremena, prilike za dodatnom edukacijom, odnosno napredovanjem na poslu, čime potencijalno ugrožavaju svoju dugoročnu financijsku poziciju.

---

image
Ivana Bulog
 
Vojko Basic/Cropix
---

- Istraživanje smo uspjele realizirati zahvaljujući odličnom odazivu majki do kojih smo došle preko društvenih mreža. Na našu zamolbu prvo su odgovorile žene koje vode udruge koje promoviraju poduzetništvo i društvenu uključenost žena. Nakon toga smo zamolile i grupe žena okupljenih oko svakodnevnih obiteljskih tema poput djece, obrazovanje, kuhanja i slično i dobile nevjerojatan povrat. U jednom danu skupile smo više od četiri stotine odgovora. To pokazuje koliko je ova problematika majkama važna, iako, možda, većina njih nije toliko angažirana u promicanju aktivne uloge žena u društvu - kažu nam.

Poznato je da je tradicionalna percepcija u hrvatskoj javnosti kako rad od kuće nije rad, već blagodat. Stoga često i sami članovi kućanstva prebacuju dio neplaćenog rada i svojih dužnosti u kućanstvu na majku jer je ona kod kuće, a ne "na poslu". Rezultati istraživanja pokazuju da je majkama koje rade od kuće ipak teže. No, profesorice priznaju kako ih rezultati nisu iznenadili.

- Potvrđeno je da neplaćeni rad češće obavljaju žene nego muškarci, dijelom zbog ukorijenjenih tradicionalnih rodnih uloga, a dijelom zbog obilježja ekonomske participacije žena, odnosno poslova koje obavljaju i za koje je vjerojatnije da će biti honorarni, fleksibilni i manje plaćeni. Iznenadili su nas komentari žena kako do sada nisu neplaćene poslove percipirale kao rad, a posebno ne kao rad koji bi se trebao cijeniti. Zanimljivo je da rezultati ukazuju da su žene koje rade od kuće preuzele više dodatnih neplaćenih poslova na sebe, u odnosu na žene koje su fizički ostale raditi na poslu. Očito je da obitelj i okolina percipira rad od kuće kao manje vrijedan i zahtjevan rad, a kad majka ode od kuće, ostali članovi kućanstva preuzimaju dio obveza na sebe - pojašnjavaju.

---

image
Sandra Pepur
 
Vojko Basic/Cropix
---

Ono što je možda najbolja stvar ovog istraživanja jest povratna informacija sudionica koje su potvrdile kako su nakon sudjelovanja potaknute na dodatno razmišljanje i osviještene o teretu koji nose na svojim leđima.

- I mi smo shvatile da u ovom kaosu potrebe balansiranja između posla i obitelji nismo same. Zanimljivo je da smo većinu odgovora u našem istraživanju dobile u vremenu oko ponoći i ranom zorom. Očito su to jedini sati kada žene, odnosno majke, imaju malo slobodnog vremena za sebe, kada drugi članovi obitelji spavaju - kažu.

Rezultati su pokazali da su majke izložene većem opterećenju i pritiscima nego prije pandemije. Zbog toga znaju pristati na manje plaćan posao ili odustati od posla samo da bi pohvatale obiteljske obveze.

- Potrebno je osvijestiti i senzibilizirati društvo o socijalnoj i ekonomskoj važnosti zaposlenja majki, čime se omogućava ne samo njezina financijska neovisnost, već i financijska stabilnost obitelji. Dugotrajnim dvostrukim opterećenjem majki, na poslu i kod kuće, one se dovode u situaciju da moraju izabrati koju će sferu života žrtvovati.

Bez obzira koju odabere, ona, obitelj, ali i čitavo društvo, gube. Majkama bi trebalo pružiti takvu društvenu potporu koja bi im omogućila da na tržištu rada mogu iskoristiti svoje znanje, talente i vještine a da ne žrtvuju obitelj i sebe. I zato smatramo da bi barem na Majčin dan trebalo poručiti: Ne morate svojim mamama kupovati cvijeće, bombonijere i slično da biste im pokazali koliko ih volite. Pospremite za sobom, pripremite najjednostavnije jelo, a mamu pošaljite u šetnju.

Ljubav joj pokažite time da joj date malo odmora i vremena za nju samu. Vaše majke to svakodnevno rade za vas, ne zato što to trebaju, već samo zato što vas vole.

---

EGZISTENCIJA
Virus 'nagriza' kućni proračun
Čak 50,8 posto majki kaže kako se za vrijeme pandemije financijska situacija u njihovoj obitelji pogoršala. Njih 44,9 posto osjeća da im je posao ugrožen, a 53,9 posto majki misli da su poslovi ostalih članova njezine obitelji ugroženi.
Dovelo je to i do promjene u financijskom ponašanju.
Tako je 31,6 posto majki izjavilo da više štede, 46,5 posto kazalo je da troše manje, a 38,7 posto njih izjavilo je da ih kupnja čini manje sretnima,

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tri profesorice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Tri profesorice 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-07 08:45:24 [created_by] => 3218 [created_by_alias] => Tihana Marović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-09 19:31:02 [modified_by] => 3218 [publish_up] => 2021-05-09 19:31:02 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1572 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17736066.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17736114.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17736112.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17736110.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17736084.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17736080.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17736076.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17736072.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/07\/17736070.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Sandra Pepur, Ivana Bulog i Ana Rimac Smiljani\u0107","Ivana Bulog, Ana Rimac Smiljani\u0107 i Sandra Pepur
\n\u00a0","Ivana Bulog, Sandra Pepur i Ana Rimac Smiljani\u0107
\n\u00a0","Ivana Bulog, Sandra Pepur i Ana Rimac Smiljani\u0107
\n\u00a0","Ivana Bulog
\n\u00a0","Ivana Bulog.
\n\u00a0","Ana Rimac Smiljani\u0107
\n\u00a0","Ana Rimac Smiljani\u0107
\n\u00a0","Sandra Pepur
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1568","hd_17736066_1920.jpg":"1920x1080","k_17736066_1280.jpg":"1280x1280","k_17736066_1024.jpg":"1024x1024","k_17736066_640.jpg":"640x640","k_17736066_480.jpg":"480x480","k_17736066_340.jpg":"340x340","k_17736066_220.jpg":"220x220","o_17736066_1280.jpg":"1280x1045","o_17736066_1024.jpg":"1024x836","o_17736066_640.jpg":"640x522","o_17736066_480.jpg":"480x392","o_17736066_340.jpg":"340x277","o_17736066_220.jpg":"220x179","h_17736066_1280.jpg":"1280x854","h_17736066_1024.jpg":"1024x683","h_17736066_640.jpg":"640x427","h_17736066_480.jpg":"480x320","h_17736066_340.jpg":"340x227","h_17736066_220.jpg":"220x147","pp_17736066_1280.jpg":"1006x1280","pp_17736066_1024.jpg":"805x1024","pp_17736066_640.jpg":"503x640","pp_17736066_480.jpg":"377x480","pp_17736066_340.jpg":"267x340","pp_17736066_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1455","hd_17736114_1920.jpg":"1920x1080","k_17736114_1280.jpg":"1280x1280","k_17736114_1024.jpg":"1024x1024","k_17736114_640.jpg":"640x640","k_17736114_480.jpg":"480x480","k_17736114_340.jpg":"340x340","k_17736114_220.jpg":"220x220","o_17736114_1280.jpg":"1280x970","o_17736114_1024.jpg":"1024x776","o_17736114_640.jpg":"640x485","o_17736114_480.jpg":"480x363","o_17736114_340.jpg":"340x257","o_17736114_220.jpg":"220x166","h_17736114_1280.jpg":"1280x854","h_17736114_1024.jpg":"1024x683","h_17736114_640.jpg":"640x427","h_17736114_480.jpg":"480x320","h_17736114_340.jpg":"340x227","h_17736114_220.jpg":"220x147","pp_17736114_1280.jpg":"1006x1280","pp_17736114_1024.jpg":"805x1024","pp_17736114_640.jpg":"503x640","pp_17736114_480.jpg":"377x480","pp_17736114_340.jpg":"267x340","pp_17736114_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1462","hd_17736112_1920.jpg":"1920x1080","k_17736112_1280.jpg":"1280x1280","k_17736112_1024.jpg":"1024x1024","k_17736112_640.jpg":"640x640","k_17736112_480.jpg":"480x480","k_17736112_340.jpg":"340x340","k_17736112_220.jpg":"220x220","o_17736112_1280.jpg":"1280x974","o_17736112_1024.jpg":"1024x779","o_17736112_640.jpg":"640x487","o_17736112_480.jpg":"480x365","o_17736112_340.jpg":"340x258","o_17736112_220.jpg":"220x167","h_17736112_1280.jpg":"1280x854","h_17736112_1024.jpg":"1024x683","h_17736112_640.jpg":"640x427","h_17736112_480.jpg":"480x320","h_17736112_340.jpg":"340x227","h_17736112_220.jpg":"220x147","pp_17736112_1280.jpg":"1006x1280","pp_17736112_1024.jpg":"805x1024","pp_17736112_640.jpg":"503x640","pp_17736112_480.jpg":"377x480","pp_17736112_340.jpg":"267x340","pp_17736112_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1346","hd_17736110_1920.jpg":"1920x1080","k_17736110_1280.jpg":"1280x1280","k_17736110_1024.jpg":"1024x1024","k_17736110_640.jpg":"640x640","k_17736110_480.jpg":"480x480","k_17736110_340.jpg":"340x340","k_17736110_220.jpg":"220x220","o_17736110_1280.jpg":"1280x897","o_17736110_1024.jpg":"1024x717","o_17736110_640.jpg":"640x448","o_17736110_480.jpg":"480x336","o_17736110_340.jpg":"340x238","o_17736110_220.jpg":"220x154","h_17736110_1280.jpg":"1280x854","h_17736110_1024.jpg":"1024x683","h_17736110_640.jpg":"640x427","h_17736110_480.jpg":"480x320","h_17736110_340.jpg":"340x227","h_17736110_220.jpg":"220x147","pp_17736110_1280.jpg":"1006x1280","pp_17736110_1024.jpg":"805x1024","pp_17736110_640.jpg":"503x640","pp_17736110_480.jpg":"377x480","pp_17736110_340.jpg":"267x340","pp_17736110_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1457","hd_17736084_1920.jpg":"1920x1080","k_17736084_1280.jpg":"1280x1280","k_17736084_1024.jpg":"1024x1024","k_17736084_640.jpg":"640x640","k_17736084_480.jpg":"480x480","k_17736084_340.jpg":"340x340","k_17736084_220.jpg":"220x220","o_17736084_1280.jpg":"1280x971","o_17736084_1024.jpg":"1024x777","o_17736084_640.jpg":"640x485","o_17736084_480.jpg":"480x364","o_17736084_340.jpg":"340x258","o_17736084_220.jpg":"220x166","h_17736084_1280.jpg":"1280x854","h_17736084_1024.jpg":"1024x683","h_17736084_640.jpg":"640x427","h_17736084_480.jpg":"480x320","h_17736084_340.jpg":"340x227","h_17736084_220.jpg":"220x147","pp_17736084_1280.jpg":"1006x1280","pp_17736084_1024.jpg":"805x1024","pp_17736084_640.jpg":"503x640","pp_17736084_480.jpg":"377x480","pp_17736084_340.jpg":"267x340","pp_17736084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1416","hd_17736080_1920.jpg":"1920x1080","k_17736080_1280.jpg":"1280x1280","k_17736080_1024.jpg":"1024x1024","k_17736080_640.jpg":"640x640","k_17736080_480.jpg":"480x480","k_17736080_340.jpg":"340x340","k_17736080_220.jpg":"220x220","o_17736080_1280.jpg":"1280x944","o_17736080_1024.jpg":"1024x755","o_17736080_640.jpg":"640x472","o_17736080_480.jpg":"480x354","o_17736080_340.jpg":"340x250","o_17736080_220.jpg":"220x162","h_17736080_1280.jpg":"1280x854","h_17736080_1024.jpg":"1024x683","h_17736080_640.jpg":"640x427","h_17736080_480.jpg":"480x320","h_17736080_340.jpg":"340x227","h_17736080_220.jpg":"220x147","pp_17736080_1280.jpg":"1006x1280","pp_17736080_1024.jpg":"805x1024","pp_17736080_640.jpg":"503x640","pp_17736080_480.jpg":"377x480","pp_17736080_340.jpg":"267x340","pp_17736080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1457","hd_17736076_1920.jpg":"1920x1080","k_17736076_1280.jpg":"1280x1280","k_17736076_1024.jpg":"1024x1024","k_17736076_640.jpg":"640x640","k_17736076_480.jpg":"480x480","k_17736076_340.jpg":"340x340","k_17736076_220.jpg":"220x220","o_17736076_1280.jpg":"1280x971","o_17736076_1024.jpg":"1024x777","o_17736076_640.jpg":"640x485","o_17736076_480.jpg":"480x364","o_17736076_340.jpg":"340x258","o_17736076_220.jpg":"220x166","h_17736076_1280.jpg":"1280x854","h_17736076_1024.jpg":"1024x683","h_17736076_640.jpg":"640x427","h_17736076_480.jpg":"480x320","h_17736076_340.jpg":"340x227","h_17736076_220.jpg":"220x147","pp_17736076_1280.jpg":"1006x1280","pp_17736076_1024.jpg":"805x1024","pp_17736076_640.jpg":"503x640","pp_17736076_480.jpg":"377x480","pp_17736076_340.jpg":"267x340","pp_17736076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1401","hd_17736072_1920.jpg":"1920x1080","k_17736072_1280.jpg":"1280x1280","k_17736072_1024.jpg":"1024x1024","k_17736072_640.jpg":"640x640","k_17736072_480.jpg":"480x480","k_17736072_340.jpg":"340x340","k_17736072_220.jpg":"220x220","o_17736072_1280.jpg":"1280x934","o_17736072_1024.jpg":"1024x747","o_17736072_640.jpg":"640x467","o_17736072_480.jpg":"480x350","o_17736072_340.jpg":"340x248","o_17736072_220.jpg":"220x160","h_17736072_1280.jpg":"1280x854","h_17736072_1024.jpg":"1024x683","h_17736072_640.jpg":"640x427","h_17736072_480.jpg":"480x320","h_17736072_340.jpg":"340x227","h_17736072_220.jpg":"220x147","pp_17736072_1280.jpg":"1006x1280","pp_17736072_1024.jpg":"805x1024","pp_17736072_640.jpg":"503x640","pp_17736072_480.jpg":"377x480","pp_17736072_340.jpg":"267x340","pp_17736072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1471","hd_17736070_1920.jpg":"1920x1080","k_17736070_1280.jpg":"1280x1280","k_17736070_1024.jpg":"1024x1024","k_17736070_640.jpg":"640x640","k_17736070_480.jpg":"480x480","k_17736070_340.jpg":"340x340","k_17736070_220.jpg":"220x220","o_17736070_1280.jpg":"1280x980","o_17736070_1024.jpg":"1024x784","o_17736070_640.jpg":"640x490","o_17736070_480.jpg":"480x367","o_17736070_340.jpg":"340x260","o_17736070_220.jpg":"220x168","h_17736070_1280.jpg":"1280x854","h_17736070_1024.jpg":"1024x683","h_17736070_640.jpg":"640x427","h_17736070_480.jpg":"480x320","h_17736070_340.jpg":"340x227","h_17736070_220.jpg":"220x147","pp_17736070_1280.jpg":"1006x1280","pp_17736070_1024.jpg":"805x1024","pp_17736070_640.jpg":"503x640","pp_17736070_480.jpg":"377x480","pp_17736070_340.jpg":"267x340","pp_17736070_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7750536 Threads: 6 Questions: 1563921153 Slow queries: 4770458 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111583389 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/istrazivanje-o-zivotu-u-vrijeme-pandemije-majke-su-izlozene-vecem-opterecenju-i-pritiscima-nego-prije-pandemije-prisiljene-su-birati-izmedu-posla-ili-obitelji-1097440 [printLink] => /split/istrazivanje-o-zivotu-u-vrijeme-pandemije-majke-su-izlozene-vecem-opterecenju-i-pritiscima-nego-prije-pandemije-prisiljene-su-birati-izmedu-posla-ili-obitelji-1097440?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 632511 [name] => ana rimac smiljanić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-05 13:42:24 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-rimac-smiljanic [link] => /tag/ana-rimac-smiljanic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638158 [name] => Ivana Bulog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 14:07:38 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-bulog [link] => /tag/ivana-bulog ) [2] => stdClass Object ( [id] => 638242 [name] => Sandra Pepur [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-09 17:52:19 [main_article_id] => 0 [alias] => sandra-pepur [link] => /tag/sandra-pepur ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tri profesorice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Istraživanje o životu majki u vrijeme pandemije: Izložene su većem opterećenju i pritiscima nego prije korone, prisiljene su birati između posla ili obitelji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3218 [name] => Tihana Marović [username] => tihana-marovi [email] => tihana-marovi@sd.hr [password] => $2y$10$EQg4Vkay.zw/IsOeGCXVsOvyGUhUkeDTvkAz6xhRVxh/xJzmftm8. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tihana-marovic-3218 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1736 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b4a4aa832188dc8d9d5049bd499d8d6c?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17736066.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Basic/Cropix [mainImageDesc] => Sandra Pepur, Ivana Bulog i Ana Rimac Smiljanić [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17736066.jpg [title] => Vojko Basic/CropixSandra Pepur, Ivana Bulog i Ana Rimac Smiljanić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17736114.jpg [title] => Vojko Basic/CropixIvana Bulog, Ana Rimac Smiljanić i Sandra Pepur
 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17736112.jpg [title] => Vojko Basic/CropixIvana Bulog, Sandra Pepur i Ana Rimac Smiljanić
 
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17736110.jpg [title] => Vojko Basic/CropixIvana Bulog, Sandra Pepur i Ana Rimac Smiljanić
 
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17736084.jpg [title] => Vojko Basic/CropixIvana Bulog
 
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17736080.jpg [title] => Vojko Basic/CropixIvana Bulog.
 
) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17736076.jpg [title] => Vojko Basic/CropixAna Rimac Smiljanić
 
) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17736072.jpg [title] => Vojko Basic/CropixAna Rimac Smiljanić
 
) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/07/17736070.jpg [title] => Vojko Basic/CropixSandra Pepur
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Tri profesorice sa splitskog Ekonomskog fakulteta, Ana Rimac Smiljanić s Katedre za financije, Ivana Bulog s Katedre za menadžment i Sandra Pepur s Katedre za financije napravile su istraživanje o balansiranju poslovnih i obiteljskih obveza majki u vrijeme pandemije, a rezultate daruju javnosti povodom Majčina dana.

Ekonomska i zdravstvena neizvjesnost, kao i rad od kuće i obrazovanje djece na daljinu, unijeli su nova opterećenja i značajno promijenili dosadašnju organizaciju i funkcioniranje obiteljskog života. Promjene su posebno izražene kod zaposlenih žena koje imaju djecu.

Zabrinjavajuće je stoga vidjeti kako je, kada su neplaćeni poslovi u pitanju, što podrazumijeva vođenje i brigu o kućanstvu, skrb o djeci i starijim i nemoćnim članovima obitelji, 52,4 posto majki reklo da su dodatno opterećene poslovima obrazovanja, a 40,3 posto njih izjavilo je da su dodatno, za vrijeme pandemije, opterećene svakodnevnim kućanskim poslovima.

Što se raspodjele obveza u obitelji tiče, 45 posto majki kaže kako je za vrijeme pandemije većina obveza u kući na njima, a 56,4 posto majki koje rade od kuće kažu kako nemaju vremena za sebe kao prije pandemije.

---

image
Ana Rimac Smiljanić
 
Vojko Basic/Cropix
---

Ono što bi zaista društvo trebalo primiti na znanje je tema stresa u vrijeme pandemije: 62,2 posto hrvatskih majki izjavilo je kako im se razina stresa u obitelji u vrijeme pandemije povećala, a čak 65,3 posto majki tvrdi kako im se povećala razina osobnog stresa.

Ana, Ivana i Sandra i same su majke djece predškolske i školske dobi, a ideja za istraživanje rodila se na jednom Zoom sastanku, kada su se požalile jedna drugoj kako stalno trče za obvezama, a ne izlaze iz kuće.

- Pokazalo se da je utrka između privatnih i poslovnih obveza poprilično zahtjevna te da je situacija svim majkama dodatno otežana pandemijom. Sjetili smo se žena koje rade u bolnicama, staračkim domovima, trgovinama, ali i onih koje, poput nas, rade od kuće, i zapitale se zašto je posebno u današnje vrijeme teško izbalansirati privatni i poslovni život.

- Rezultati koje prezentiramo odnose se samo na majke, a dio su šireg istraživanja koje je u tijeku, a vezano je uz raspodjelu obveza unutar obitelji za vrijeme COVID-a 19 i financijsku pismenost žena - kažu nam profesorice.

Napominju kako disproporcionalna raspodjela tereta neplaćenog posla na žene ne samo da je fizički naporna i dugotrajna, nego može tijekom vremena negativno utjecati na njihova osobna primanja, mogućnosti edukacije i profesionalnog razvoja i napretka. Dosadašnja istraživanja, kažu naše sugovornice, pokazala su kako žene koje su više opterećene neplaćenim radom propuštaju, prije svega zbog manjka vremena, prilike za dodatnom edukacijom, odnosno napredovanjem na poslu, čime potencijalno ugrožavaju svoju dugoročnu financijsku poziciju.

---

image
Ivana Bulog
 
Vojko Basic/Cropix
---

- Istraživanje smo uspjele realizirati zahvaljujući odličnom odazivu majki do kojih smo došle preko društvenih mreža. Na našu zamolbu prvo su odgovorile žene koje vode udruge koje promoviraju poduzetništvo i društvenu uključenost žena. Nakon toga smo zamolile i grupe žena okupljenih oko svakodnevnih obiteljskih tema poput djece, obrazovanje, kuhanja i slično i dobile nevjerojatan povrat. U jednom danu skupile smo više od četiri stotine odgovora. To pokazuje koliko je ova problematika majkama važna, iako, možda, većina njih nije toliko angažirana u promicanju aktivne uloge žena u društvu - kažu nam.

Poznato je da je tradicionalna percepcija u hrvatskoj javnosti kako rad od kuće nije rad, već blagodat. Stoga često i sami članovi kućanstva prebacuju dio neplaćenog rada i svojih dužnosti u kućanstvu na majku jer je ona kod kuće, a ne "na poslu". Rezultati istraživanja pokazuju da je majkama koje rade od kuće ipak teže. No, profesorice priznaju kako ih rezultati nisu iznenadili.

- Potvrđeno je da neplaćeni rad češće obavljaju žene nego muškarci, dijelom zbog ukorijenjenih tradicionalnih rodnih uloga, a dijelom zbog obilježja ekonomske participacije žena, odnosno poslova koje obavljaju i za koje je vjerojatnije da će biti honorarni, fleksibilni i manje plaćeni. Iznenadili su nas komentari žena kako do sada nisu neplaćene poslove percipirale kao rad, a posebno ne kao rad koji bi se trebao cijeniti. Zanimljivo je da rezultati ukazuju da su žene koje rade od kuće preuzele više dodatnih neplaćenih poslova na sebe, u odnosu na žene koje su fizički ostale raditi na poslu. Očito je da obitelj i okolina percipira rad od kuće kao manje vrijedan i zahtjevan rad, a kad majka ode od kuće, ostali članovi kućanstva preuzimaju dio obveza na sebe - pojašnjavaju.

---

image
Sandra Pepur
 
Vojko Basic/Cropix
---

Ono što je možda najbolja stvar ovog istraživanja jest povratna informacija sudionica koje su potvrdile kako su nakon sudjelovanja potaknute na dodatno razmišljanje i osviještene o teretu koji nose na svojim leđima.

- I mi smo shvatile da u ovom kaosu potrebe balansiranja između posla i obitelji nismo same. Zanimljivo je da smo većinu odgovora u našem istraživanju dobile u vremenu oko ponoći i ranom zorom. Očito su to jedini sati kada žene, odnosno majke, imaju malo slobodnog vremena za sebe, kada drugi članovi obitelji spavaju - kažu.

Rezultati su pokazali da su majke izložene većem opterećenju i pritiscima nego prije pandemije. Zbog toga znaju pristati na manje plaćan posao ili odustati od posla samo da bi pohvatale obiteljske obveze.

- Potrebno je osvijestiti i senzibilizirati društvo o socijalnoj i ekonomskoj važnosti zaposlenja majki, čime se omogućava ne samo njezina financijska neovisnost, već i financijska stabilnost obitelji. Dugotrajnim dvostrukim opterećenjem majki, na poslu i kod kuće, one se dovode u situaciju da moraju izabrati koju će sferu života žrtvovati.

Bez obzira koju odabere, ona, obitelj, ali i čitavo društvo, gube. Majkama bi trebalo pružiti takvu društvenu potporu koja bi im omogućila da na tržištu rada mogu iskoristiti svoje znanje, talente i vještine a da ne žrtvuju obitelj i sebe. I zato smatramo da bi barem na Majčin dan trebalo poručiti: Ne morate svojim mamama kupovati cvijeće, bombonijere i slično da biste im pokazali koliko ih volite. Pospremite za sobom, pripremite najjednostavnije jelo, a mamu pošaljite u šetnju.

Ljubav joj pokažite time da joj date malo odmora i vremena za nju samu. Vaše majke to svakodnevno rade za vas, ne zato što to trebaju, već samo zato što vas vole.

---

EGZISTENCIJA
Virus 'nagriza' kućni proračun
Čak 50,8 posto majki kaže kako se za vrijeme pandemije financijska situacija u njihovoj obitelji pogoršala. Njih 44,9 posto osjeća da im je posao ugrožen, a 53,9 posto majki misli da su poslovi ostalih članova njezine obitelji ugroženi.
Dovelo je to i do promjene u financijskom ponašanju.
Tako je 31,6 posto majki izjavilo da više štede, 46,5 posto kazalo je da troše manje, a 38,7 posto njih izjavilo je da ih kupnja čini manje sretnima,

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix
Vojko Basic/Cropix
Sandra Pepur, Ivana Bulog i Ana Rimac Smiljanić
Vojko Basic/Cropix
Ivana Bulog, Ana Rimac Smiljanić i Sandra Pepur
 
Vojko Basic/Cropix
Ivana Bulog, Sandra Pepur i Ana Rimac Smiljanić
 
Vojko Basic/Cropix
Ivana Bulog, Sandra Pepur i Ana Rimac Smiljanić
 
Vojko Basic/Cropix
Ivana Bulog
 
Vojko Basic/Cropix
Ivana Bulog.
 
Vojko Basic/Cropix
Ana Rimac Smiljanić
 
Vojko Basic/Cropix
Ana Rimac Smiljanić
 
Vojko Basic/Cropix
Sandra Pepur
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/istrazivanje-o-zivotu-u-vrijeme-pandemije-majke-su-izlozene-vecem-opterecenju-i-pritiscima-nego-prije-pandemije-prisiljene-su-birati-izmedu-posla-ili-obitelji-1097440 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f6b86faacccab6db9fb2317b99d39fc0897b8e17 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Istra%C5%BEivanje+o+%C5%BEivotu+majki+u+vrijeme+pandemije%3A+Izlo%C5%BEene+su+ve%C4%87em+optere%C4%87enju+i+pritiscima+nego+prije+korone%2C+prisiljene+su+birati+izme%C4%91u+posla+ili+obitelji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fistrazivanje-o-zivotu-u-vrijeme-pandemije-majke-su-izlozene-vecem-opterecenju-i-pritiscima-nego-prije-pandemije-prisiljene-su-birati-izmedu-posla-ili-obitelji-1097440 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fistrazivanje-o-zivotu-u-vrijeme-pandemije-majke-su-izlozene-vecem-opterecenju-i-pritiscima-nego-prije-pandemije-prisiljene-su-birati-izmedu-posla-ili-obitelji-1097440 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Tri profesorice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitTri profesorice

Istraživanje o životu majki u vrijeme pandemije: Izložene su većem opterećenju i pritiscima nego prije korone, prisiljene su birati između posla ili obitelji

Piše Tihana Marović
9. svibnja 2021. - 21:31

Tri profesorice sa splitskog Ekonomskog fakulteta, Ana Rimac Smiljanić s Katedre za financije, Ivana Bulog s Katedre za menadžment i Sandra Pepur s Katedre za financije napravile su istraživanje o balansiranju poslovnih i obiteljskih obveza majki u vrijeme pandemije, a rezultate daruju javnosti povodom Majčina dana.

Ekonomska i zdravstvena neizvjesnost, kao i rad od kuće i obrazovanje djece na daljinu, unijeli su nova opterećenja i značajno promijenili dosadašnju organizaciju i funkcioniranje obiteljskog života. Promjene su posebno izražene kod zaposlenih žena koje imaju djecu.

Zabrinjavajuće je stoga vidjeti kako je, kada su neplaćeni poslovi u pitanju, što podrazumijeva vođenje i brigu o kućanstvu, skrb o djeci i starijim i nemoćnim članovima obitelji, 52,4 posto...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 02:11