Overlay
stručni savjeti

Želite bolju novu godinu? Ovo je jedan od temelja za to: evo kako urediti osobne financije, otkrivamo najefikasniji način! Trud se, doslovno - isplati

Piše Tea Sumić Miletić
8. siječnja 2022. - 12:18

Može vam to biti drago ili ne, možete to negirati ili prihvatiti, ali novac nam je u modernom svijetu ipak jedna od bitnih stavki za manje-više normalan život. Stabilno financijsko stanje mnogima je ipak nemoguća misija, čak i kad uprihođuju sasvim pristojne svote - novac kao da im klizi između prstiju. Kako ukrotiti financije te tako barem na tom planu postići stabilnost i zadovoljstvo otkrile su nam izv. prof. dr. sc. Ana Rimac Smiljanić i izv. prof. dr. sc. Sandra Pepur, u sklopu naše Štorije posvećene odgovorima na pitanje kako da nam 2022. bude bolja od prethodne (Već smo vam otkrili što nam savjetuju Tina Panžić, dipl. psihologinja i psihoterapeutkinja te učiteljica joge Ivana Šalov).

Pročitajte njihove savjete i potrudite se uvažiti ih, vjerujemo da će vam tekuća godina biti ne samo bolja od prošle, nego i od svih dosadašnjih. Barem u financijskom smislu. Pa evo što nam savjetuju  izv. prof. dr. sc. Ana Rimac Smiljanić i izv. prof. dr. sc. Sandra Pepur.

Za bolje financijsko stanje u idućoj godini, najprije utvrdite financijsko stanje s kojim u nju ulazite. Provjerite jeste li uplatili sva davanja, popišite svu financijsku i nefinancijsku imovinu te ostatak duga po svim kreditima. Nemojte zaboraviti minus i neplaćene račune po karticama, uključujući kupnju na otplatu. Provjerite police osiguranja za sebe i svoju imovinu te popišite datume njihova isteka.

Drugo, izradite osobni budžet jer je to najefikasniji način upravljanja osobnim financijama. Napravite listu svojih osobnih ciljeva, dugoročnih, srednjoročnih i kratkoročnih pa za svaku grupu izaberite po tri najvažnija i napišite kako ih mislite financirati. Za kratkoročne ciljeve morate osigurati novac u 2022., a za srednjoročne i dugoročne napravite plan i odredite iznos koji ćete za njih uštedjeti u 2022. godini. Potom popišite sve troškove (fiksne i varijabilne) te prihode koje očekujete realizirati pa ih podijelite po mjesecima. Na popisu fiksnih troškova prvo treba biti štednja. Da, dobro ste pročitali. Ako želite uštedjeti za neki osobni cilj, morate na štednju gledati kao fiksni trošak koji ćete odmah odvojiti od svojih prihoda. Prednost štednje izdvojene na posebnom računu, najbolje putem trajnog naloga, jest i u tome da u trenutku iskušenja ne možete lako doći do iznosa kao kod štednje u "kasici-prasici". Potom, popišite sve rate kredita koje će dospjeti u sljedećoj godini i za kraj godine prepišite ostatak glavnice koji prenosite u 2023. Nemojte zaboraviti sve ostale dugove, primjerice po karticama i neplaćene režije te zdravstvene i troškove osiguranja.

U sljedećem koraku popišite varijabilne troškove (poput prehrane, prijevoza, zabave, odjeće...) te u njihovu okviru predvidite novac za neočekivane troškove pa za njih unaprijed predvidite novac (ne iz štednje, ona je za ostvarenje osobnih ciljeva). Popišite sve prihode za koje smatrate da ćete ih ostvariti s velikom sigurnošću, a u posebni stupac popišite prihode za koje se nadate da ćete ih ostvariti. Usporedite prihode s troškovima. Ako ste u tom izračunu u minusu, unaprijed morate rezati troškove dok ne povećate prihode. Planirane troškove i prihode svaki tjedan uspoređujte i usklađujte da budete u okvirima mjesečnog budžeta. Besplatne mobilne aplikacije mogu značajno olakšati praćenje.

Svi ovi koraci su jednostavni, ali ih nije lako dugoročno provoditi. Zbog toga je važno odrediti prioritete te prije svake kupnje postavite sebi tri ključna pitanja: Treba li mi zaista to? Imam li to gdje držati u kući? Kako ću to platiti? Iskreni odgovori na ova pitanja sigurno će pomoći da na vrijeme odustanete od dijela nepotrebne i impulzivne potrošnje. Na kraju, odgovorite sebi na pitanje koliko vam je važna financijska neovisnost? Ako ste odgovorili potvrdno, vratite se na početak ove priče i povećajte iznos štednje i režite sve troškove koje možete. Minimizirajte kao izvor financiranja vaših ciljeva kredite, darove roditelja i drugih bliskih osoba. Štedi se unaprijed za cilj, a ne kada i ako vam nešto ostane. Nagrada za to odricanje je financijska fleksibilnost/sloboda u kojoj mi upravljamo novcem, a ne novac nama i bez koje, u današnjem svijetu, pojedinac teško može postići potpuno zadovoljstvo svojim životom.

Neki vjeruju da je svatko kovač svoje sreće, drugi se pak pouzdaju u horoskope, nebeske zaštitnike, duhove predaka i tako dalje. I dalje, dalje... sve dok je odgovornost na nekom drugom. O tome kroji li nam sudbinu netko ili nešto tamo gore ili smo ipak sami za nju odgovorni dalo bi se raspravljati, no sve dok barem ne pokušamo stvari uzeti u svoje ruke zapravo dižemo ruke od sebe. Ako ste do sada postupali tako, promijenite nešto. Preuzmite uzde, poduzmite nešto. Za početak, nastojte se bolje brinuti o sebi, vodite računa o onome što jedete, ali i kako se ponašate. S obzirom na to da ne mislimo da smo po tom pitanju kompetentniji od vas, potražili smo savjete onih koji jesu. Od srca vam želimo da ih poslušate i da vam 2022. godina bude bolja u svakom pogledu.

 

Pratite Stil i na Instagramu!

18. travanj 2024 10:29