StoryEditorOCM
Splitleti perje

Vlasnik firme koja je radila Staru gradsku vijećnicu bez pardona o kašnjenju radova: ‘Da se nisu počupale kokoši...‘

Piše Sandi Vidulić
16. siječnja 2024. - 16:37

Nakon dugo vremena i puno peripetija izgleda da je konačno dovršeno uređanje Stare gradske vijećnice. Ovu vijest potvrdili su nam iz tvrtke "Neir" d.o.o koja je izvođač radova.

Naime, na upit kojeg smo poslali Gradu i izvođaču radova da nam odgovore što se događa sa gradskom vijećnicom na Pjaci o kojoj se dugo već ništa ne čuje, dobili smo iz "Neira" nenadani odgovor: "Ovim putem vas obavještavamo da će svi radovi biti završeni do 19.01.2024. godine".

- Ovaj petak smo gotovi i izlazimo. Upravo se montira parket. U ime "Neira" govorim da smo odradili sve što smo imali - kazao nam je vlasnik tvrtke Ivo Miloš.

Na članke koji su do sada izlazili, kaže, nisu htjeli dati komentar, bez obzira na sve napade. No, tvrdi da ni jedan minus prema firmi "Neir" nije otkriven.

No, pitamo ga zašto se onda toliko kasnilo. Naime, tvrtka "Neir" radi i druge odgovorne poslove po povijesnoj jezgri.

- Sad ja mogu napraviti usporedbu. Jesi li kad vidija kad se potuku dvije kokoši, a pivca nema? U svakom slučaju, privelo se sve kraju - slikovito odgovara Miloš.

image

Stara gradska vijećnica

Sandi Vidulić

No, što je sa sudskim vještakom kojeg je Grad angažirao, on je u svom nalazu pobrojao nedostatke na Staroj gradskoj vijećnici?

- Što s njim? Povukao je sve. Sudski vještak radi za onog tko ga angažira i koliko mu da podataka. Nije našao ništa negativnog da je firma koja je izvođač radova falila. Pa zašto se nismo mi oglašavali ni demantirali niti jednom? Niti jednu grešku novi nadzor, investitor, ni itko drugi nije našao u projektu na gradskoj vijećnici da je greška od izvođača radova. Nismo mi od jučer u izvođenju - odgovara nam vlasnik firme izvođača.

Kad smo u lipnju 2021. otkrili da se podigao parket, tada su iz "Neira" odgovorili na novinarsko pitanje. Rekli su kako je projektom predviđeni brodski pod debljine 2 cm odlukom nadležnih zbog brzine isporuke zamijenjen masivnim parketom debljine 1,4 cm. Kazali su da je nedostajuću visinu trebalo nadomjestiti nivelir masom koja se zbog povećane vlage u zraku nije stigla osušiti, te da su svi sudionici u gradnji bili upozoreni da uvjeti nisu dobri za postavu parketa zbog količine vlage, ali da je donesena odluka da se parket ipak postavi.

Podsjetili smo Miloša na izjave koje je za "Slobodnu" dala dizajnerica Nikolina Jalavić Mitrović, a koja je rekla da nije imala nikad tako loš tretman kao kod Stare gradske vijećnice, niti od izvođača, niti od ostalih uključenih aktera.

image

Projektom predviđeni brodski pod debljine 2 cm odlukom nadležnih zbog brzine isporuke zamijenjen masivnim parketom debljine 1,4 cm

Sandi Vidulić

- Jesmo li dizajnerica i mi zajedno napravili Muzej alke u Sinju? Je li tamo bila ikakva primjedba? To s rokovima nije bilo presudno. Toliko se negativnosti prema jadnome Andru napisalo da mi ga je čak bilo žao. Jer tu je došlo do promjena i izmjena svega, ali ne njegovom krivicom.

Nama je ugovor isticao za mjesec dana i sve se moglo završiti da se nisu "počupale kokoši". Danas, gdje su nas opet okrivili na sve moguće načine, ni novi nadzor, ni investitor za bilo koji zahvat na vijećnici nije našao ni jednu jedinu zamjerku. Jer taj posao je stvarno odrađen profesionalno - uvjerava nas Miloš.

Grad Split je već neko vrijeme utihnuo sa prozivkama izvođača. Dapače, pročelnik za društveni sektor Mario Negotić se nekoliko puta nije odazvao na naše upite oko toga što je s rokovima za Staru vijećnicu, kao ni kako će Grad zaštiti svoja prava u odnosu na izvođača za kojeg nam se 2022. tvrdilo da je greške dužan otkloniti. Podsjetimo, "Neir" se jedni javio na javni poziv za sanaciju radova koje su upravo oni izveli tako da je vijećnica morala biti zatvorena, i to sa većom ponudom od procjene koju je dao Grad.

Nakon što su izabrani za izvođače radova, više iz Banovine nisu prozivali ovu tvrtku koja je u međuvremenu dobila neke značajne poslove na uređenju Dioklecijanove palače, a Negotić je utihnuo. Ukratko, ispada da službeno nitko nije kriv što Stara gradska vijećnica stoji zatvorena od 2021. godine.

Kako bilo, primopredaja će se obaviti vrlo skoro. "Neir" namjerava s radovima biti gotov u petak nakon čega će iduća dva dana pomesti prostor.

image

Stara gradska vijećnica

Paun Paunovic/Cropix

Također, interijer se mijenja u odnosu na onaj koji je bio postavljan po glavnom projektu i za kojeg je bila dobivena uporabna dozvola uoči lokalnih izbora 05. svibnja 2021. godine.

- Sada je u prizemlju stavljen kamen, potpuno je normalno da takav materijal tamo dođe. Jer je idiotski staviti hrastov masiv parket na ulaz gdje nemaš hodnika ni zaštite od kiše. Na katove je umjesto isto tako blesastog masiv parketa koji nije za te prostore, došao šesteroslojni i osmoslojni parket kojeg smo mi i prije predlagali.

I sad će biti sve u redu, parket se neće dizati, niti će tko više čuti za njega - kaže vlasnik "Neira" i dodaje kako će u postavu također biti izmjena. Veliki panoi su spremljeni u skladište, a stavit će se laganiji koje bi trebao, smatra Miloš, dizajnirati Muzej grada.

Informaciju da će Muzej grada Splita preuzeti prostor Stare gradske vijećnice na upravljanje potvrdila nam je ravnateljica Vesna Bulić Baketić.

- Muzej grada će po svoj prilici preuzeti taj prostor. To će biti jedan multifunkcionalni prostor koji će služiti za izlaganje, predavanje i sadržaje koji obimom ljudi mogu tamo stati i sukladno tomu ćemo raditi i opremanje. U krajnjoj liniji postoje i zidne plohe pa ćemo vidjeti ovisno o tome kakva izložba i u kojem trenutku će biti. Ali oni veliki panoi što su bili i što su padali, oni definitivno idu van - kaže ravnateljica i dodaje kako će uskoro Muzej izaći sa time kakve će sadržaje prezentirati u ovom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:15