StoryEditorOCM
Splitsjedi, pet

Hrvatski srednjoškolci postigli najbolji uspjeh na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi, među njima je i mladi Splićanin

Piše Hina
11. srpnja 2023. - 11:48
Učenici su postiglil dosad najbolji uspjeh na Međunarodnoj biološkoj olimpijadiBiološki odsjek PMF-a u Zagrebu/Facebook

Na 34. međunarodnoj biološkoj olimpijadi učenici iz Hrvatske osvojili su srebrnu i brončanu medalju, čime je postignut do sada najbolji uspjeh nacionalnih predstavnika na tom prestižnom natjecanju, priopćeno je u ponedjeljak. 

Na olimpijadi koja se održava od 2. do 11. srpnja u Al Ainu, u Ujedninjenim Arapskim Emiratima (UAE), Hrvatsku je predstavljalo četvero učenika, Lovro Mirković i Robert Markulin iz XV. gimnazije Zagreb, Mario Vrdoljak iz III. gimnazije Split te Vanda Vrček iz I. gimnazije Varaždin. 

Tijekom natjecanja učenici su rješavali četiri praktična zadatka iz područja biokemije, bioinformatike, ekologije i molekularne biologije biljaka te dva teorijska testa, svaki u trajanju od tri sata. 

U konkurenciji 300-tinjak učenika iz 79 zemalja, Mirković je osvojio srebrnu, a Vrdoljak brončanu medalju, dok su Markulin i Vrček primili priznanje za izvrstan rezultat.

“Ovo je do sada najuspješniji nastup naših učenika na ovom prestižnom natjecanju u kojem Hrvatska sudjeluje od 2018.”, istaknuto je u priopćenju koje potpisuje nacionalna koordinatorica za to natjecanje Andreja Lucić

Učenike su za natjecanje pripremali djelatnici Biološkog i Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tijekom boravka u UAE učenici su posjetili Dubai i Abu Dhabi, upoznali se s tehnološkim dostignućima u Muzeju budućnosti i imali su priliku družiti se s vršnjacima iz cijelog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 04:11