StoryEditorOCM
SplitUGOVOR S EIB-OM

Gradu Splitu prvom u Hrvatskoj odobren kredit od 49 milijuna €! Ovo su sve projekti koji će se preko njega financirati

Piše Sandi Vidulić
1. veljače 2024. - 14:54

Gradonačelnik Ivica Puljak i potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwińska potpisali su Ugovor o odobrenju zajma vrijedanog 49 milijuna eura radi sufinanciranja višesektorskog programa ulaganja za razdoblje od 2023. do 2027. godine. Zajam je namijenjen obnovi javne infrastrukture.

Gradonačelnik je istaknuo kako je ovo prvi takav zajam koji je potpisan u Hrvatskoj, te kako je riječ o zajmu pomoću kojeg su se razvili mnogi europski gradovi.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Nama je jako drago što smo prvi grad koji potpisuje takav zajam. Sada stojimo na raspolaganju drugim gradovima da im pomognemo sa svojim znanjima. Ovo je samo prvi takav zajam, ostale dijelove ćemo potpisati kako budu naši planovi odmicali.

Prednosti ovog zajma su da je jako fleksibilan, obzirom na tranše koje se mogu uzimati, kamate, i na način da se projekti mogu sufinancirati iz drugih izvora. Kao i to da se projekti mogu zamijeniti s drugim projektima, koji su zeleni, digitalni i u okviru naših planova i planova Europske investicijske banke - istaknuo je Puljak.

image
Vojko Bašić/Cropix

Potpredsjednica EIB-a Czerwińska napomenula je kako joj je drago biti u Splitu i potpisati ugovor koji je ulaganje u budućnost ovog grada. Najavila je kako će EIB pružiti pomoć i u savjetodavnom smislu oko pripreme projekata.

- Ovo su ambiciozni planovi, koji predviđaju velike investicije, planovi koji su bitni za budućnost djece. Želim zahvaliti gradonačelniku i njegovom timu, na entuzijazmu koji su pokazali. Ovo je prvi municipalni zajam u Hrvatskoj. Nadam se da ćemo raditi više u Hrvatskoj, u suradnji smo sa Zagrebom, Dubrovnikom i Rijekom za okvirne zajmove - najavila je potpredsjednica EIB-a.

image

Teresa Czerwinska i Ivica Puljak nakon potpisivanja ugovora

Vojko Bašić/Cropix

Kao projekte koji će se financirati iz ove tranše kredita Puljak je naveo Tehnološki park u Dračevcu, inteligentni transportni sustav, gradnju i dogradnju vrtića, od kojih su najveći na Pujankama i na Kili, izgradnju te dogradnju škola i školskih dvorana, kao što su na Stobreču, Sućidru i na Pujaknama, te izgradnju bazena na Brdima. Najavio je da će nominirati i ostale projekte u budućnosti.

Teresa Czerwińska je istaknula socijalni benefit koji će biti velik zbog ulaganja u škole i vrtiće. Zbog ovih ulaganja, kazala je, grad će biti atraktivniji, što će otvoriti brojna radna mjesta. Također, otkrila je kako su razgovarali o ulaganju u model priuštivog stanovanja u okviru dugoročnog zajma od 150 milijuna eura.

image

Teresa Czerwinska

Vojko Bašić/Cropix

- EIB prati grad u realizaciji, možemo ga povezati s drugim izvorima financiranja i institucijama koje su u sklopu EU. Nešto o čemu smo gradonačelnik i ja razgovarali, a što može ići kroz ovaj zajam, jest takozvano dostupno stanovanje. Dakle, mogućnost da se i u tom segmentu napravi veliki iskorak u Splitu, kao i mogućnost cirkularnog gospodarenja. - najavila je Czerwińska.

Na novnarsko pitanje o Žnjanu, Puljak je kazao da to nije nije dio ove tranše, ali da spada pod ovih 150 milijuna kredita te da će se tranša za Žnjan riješiti čim Grad riješi "neke detalje s Ministarstvom".

Međutim, nakon presice smo doznali nešto drugačiju priču, što je potvrdilo odgovore koje smo ranije dobili i objavili od glasnogovornika Europske investicijske banke.

- Kao što je potpredsjednica EIB-a objasnila, mi imamo tim inžinjera, ekonomista, socijalne stručnjake i stručnjake za okoliš. Ne pregovaramo o projektu Žnjan, ali ono što radimo, kao dio Okvirnog programa jest da pregledavamo je li projekt u skladu s EIB-ovim tehničkim, okolnišnim i socijalnim standardima.

image
Vojko Bašić/Cropix

Pratimo jesu li svi projekti koje financiramo u skladu s Pariškim sporazumom o okolišu, jer mi smo klimatska banka EU-a. Dakle, na prvom mjestu trebamo utvrditi da svaki projekt kojeg financiramo odgovara ovim zahtjevima - kazala nam je Olga Pascenco, EIB-ova koordinatorica zadužena za Hrvatsku i kreditiranje projekata u javnom sektoru.

- Ako je projekt financijski velik kao Žnjan, možemo provesti prethodnu kontrolu, ex ante, prije financiranja. Ali, to ne znači da je takav projekt financijski potpuno odvojen od Okvirnog plana i da će zahtijevati posve drugi financijski ugovor - dodala je Pascenco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 10:59