stdClass Object ( [id] => 1235701 [title] => Frapantni podaci nakon "češljanja" gradske imovine; samo od poslovnih prostora Banovina je mogla utržiti skoro 54 milijuna kuna! Netko će morati odgovarati... [alias] => frapantni-podaci-nakon-cesljanja-gradske-imovine-samo-od-poslovnih-prostora-banovina-je-mogla-utrziti-skoro-54-milijuna-kuna-savjetnica-derek-netko-ce-morati-odgovarati [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Netko će morati odgovarati zbog izgubljenih desetaka milijuna kuna - otprilike je zaključak polugodišnjeg izvještaja Maje Đerek koja je angažirana za uspostavljanje registra gradske imovine.

Frapantni podaci su izneseni nakon šest mjeseci "češljanja" stanja poslovnih prostora, stanova i zemljišta u vlasništvu Grada.

Što se tiče poslovnih prostora stanje naplate potraživanja je alarmantno. Na dan 20. rujna ove godine ukupna potraživanja samo od poslovnih prostora koja su evidentirana u Banovini je 53.632.965,53 kuna!

- Većina tog iznosa nikad neće biti naplaćena, jer su ne pokretanjem postupaka naplate potraživanja pojedini korisnici još uvijek u prostorima, mnogi su otišli u stečaj ili likvidaciju, i zato takva potraživanja nikad neće biti naplaćena - između ostalog je kazala Maja Đerek, javnosti najpoznatija kao zviždačica iz Državnih nekretnina.

---

image

Maja Đerek, savjetnica gradonačelnika Ivice Puljka 

Duje Klarić/Cropix
---

U periodu od 2017. do 2021. godine, Đerek je izračunala da je zbog nenaplaćenih dugovanja od korištenja polovnih prostora šteta koja je nastala Gradu dosegla 5.632.479 kuna.

- Moja preporuka je bila da se što prije krene u naplatu svega što možemo izvući, da se tim ljudima otkaže ugovor i da Grad stupi u posjed tih poslovnih prostora i iznajmi ih poduzetniku koji će ispunjavati obveze - izričita je.

Rezultat je to činjenice da Grad Split nikad nije imao registar svoje imovine, niti jasne kriterije koji bi omogućili da se prema svim korisnicima imovine postupak na jednak način.

Ako samo uzmemo tri oblika imovine - stanove, poslovne prostore i zemljišta - pronađene su brojne stavke koje se do sad nisu vodile u Gradu, tako da se u konačnici korištenje brojne imovine nije naplaćivalo.

- Vidljivo je da se nije vodio cjelovit registar, a u to zatečeno stanje ubrajamo i sustav koji je napravljen da bi se gospodarilo nekretninama. Međutim, od 31. prosinca 2019. kad je taj registar trebao početi funkcionirati u njemu nije napravljena niti jedna promjena, niti se u njemu radilo.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

U tom registru bila su zavedena 474 stana, 954 poslovna prostora, 1084 jedinice javnih površina i samo 24 ugovora o korištenju stana - navela je Đerek te istaknula kako u navedenom programu koji su zaposlenici Banovine trebali koristiti nisu zavedene brojne nekretnine, unatoč zakonskoj obvezi da se vode zemljište, cjelokupna komunalna infrastruktura koja je na upravljanju grada, kao što su objekti kulture, školstva i ostalo.

Stanje nije dobro niti kod gradskih stanova. Napravljen je uvid samo u kadrovske stanove kojih je 18 u vlasništvu Grada.

- Utvrđeno je da pojedini korisnici nisu plaćali dugovanja po četiri ili pet godina, unatoč niskim najamninama, a pojedine osobe koje su koristile stan nisu ispunjavale uvjete za to. Sugerirala sam da se krene u postupak naplate i revidiranja ugovora kao i da se pokrene postupak otkaza. Dugovanje na dan 20. rujna za kadrovske stanove je 107.998 kuna- iznijela je Maja Đerek.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Nevjerojatnom je istaknula činjenicu da Grad Split nikad niti jedno zemljište nije uvodio u registar, niti je postojao cjenik po kojem se zemljište naplaćivalo pa se tako nije nikad naplaćivalo korištenje niti jednog zemljišta zbog čega su nastale milijunske štete.

Inače, po zakonu se može retroaktivno naplatiti zadnjih pet godina korištenja bilo kakvog zemljišta, a sve ostalo je bačeno u vodu.

- U zemljišnoknjižnim izvadcima pronašli smo oko 4000 zemljišnoknjižnih čestica koje se vode kao zemljište. Dok ne analiziramo koje su to čestice i što je na njima, ne možemo utvrditi kolika je šteta nastala. Primjerice, u Šumici postoje čestice koje su 1/1 upisane u vlasništvu Grada Splita, a neke u suvlasništvu, ali se godinama korištenje nije naplaćivalo niti su se izdavali računi. Našli smo i zemljište na Marjanu od 1274 kvadrata koje nikada nije evidentirano, a priključke koriste druge osobe - obrazložila je Đerek. Nakon dosadašnjeg uvida u stanje, rekla je da je obavila tek pola pola posla jer je nered veći nego što sam mislila.

- Mogu samo reći da nitko od nas ne bi tako upravljao gradskom imovinom i vjerojatno bi bankrotirali da tako upravljamo, a svi znamo da su gradske nekretnine imovina svih nas - naglasila je.

U polugodišnjem radu pribavila je 5225 zemljišnoknjižnih izvatka u kojima je upisan grad Split i na temelju tih izvadaka sačinila je preliminarnu analizu koja je iznesena medijima, a do kraja tjedna ćemo se objaviti na internetskim stranicama Grada.

Đerek je usporedila i izračunala da se od 53.632.965,53 kuna moglo financirati 1.634.908 toplih obroka za svu djecu u produženom boravku u školama. A od nenaplaćenih dugovanja u iznosu od 5.632.479 kuna, dolazimo do 170.681 toplog obroka.

- Tako da su djeca mogla besplatno dobivati tople obroke da se bivše vlasti nisu ponašale tako kako su se ponašale prema naplati dugovanja. Doslovno su bacili kroz prozor te tople obroke - naglasila je Maja Đerek.

Zašto je Gradu nanesena tolika šteta, smatra da bi trebalo bi pitati bivše gradske vlasti i one koji su bili na čelu upravljanja imovinom. Isto tako, još će vidjeti postoji li potreba za uplitanjem drugim institucijama, kao što je Državno odvjetništvo.

Na takve navode referirao se Antonio Kuzmanić, splitski dogradonačelnik koji je naložio gradskoj službi da za sjednicu Gradskog vijeća pripremi popis svih poslovnih prostora, njihova zaduženja, trajanje ugovora, što je naplaćeno, a što nije te tko je odgovoran zašto nije pokrenuta naplata potraživanja.

- Radi se već sedam dana na tome i dobit ćemo taj popis. Mene zanima zašto netko nije pokrenuo ovrhu na vrijeme i zašto nisu naplaćena potraživanja. Kad dobijemo sve informacije moramo sjesti i vidjeti kako stojimo s onim što znamo. A što je tek s onim što ne znamo, to je tek druga priča - najavio je Kuzmanić.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Znatan je broj onih koji ne koriste poslovne prostore sukladno pravilnicima i zakonima. Neki su u njima neovlašteno, a drugi su ugovorni korisnici koji nisu plaćali najam. Od 954 registrirana prostora, sigurno je stotinjak onih koji imaju ugovor a nisu redovito plaćali najam.

- Bili smo svjesni da nema registar ili da je nepotpun, ali ono što je pronađeno dokazuje da je stanje puno lošije nego što smo mislili. Time su propušteni veliki prihodi Gradu Splitu.

Žalimo nad propuštenim, ali ćemo se skoncentrirati da uspostavimo registar i da u budućnosti tom imovinom upravljamo odgovorno kako je zaista primjereno javnoj upravi - zaključio je gradonačelnik Ivica Puljak koji smatra da je Grad ovakvim postupanje propustio važan izvor prihoda.

---

Pusti prostori nisu bili u registru

 

- Svi poslovni prostori na tržnicama nisu bili u registru, kao što je tržnica Plokite, u Vojka Krstulovića, nisu bili vođeni u registru. To je bilo dato privatnoj tvrtki u koncesiju koja je ubirala najamninu, a samo sedam posto prihoda od tih poslovnih prostora dala je Gradu, a nije se znalo niti tko koristi te poslovne prostore. Sada je to ispravljeno, ali je pitanje koliko je Grad zbog toga izgubio. Pronašli smo čak jednu kuću u Varošu koja je oporučno ostavljena Gradu, a da nikad nije upisana u registar. Proveli smo postupak uknjižbe…Također, i ribarnica se nikad nije vodila u registru - samo su neki od primjera koje je navela Maja Đerek, koja je angažirana za uspostavljanje registra gradske imovine.

---

---

Grad uzima prostor na Bačvicama

 

- Temeljem imputa Maje Đerek, morat ćemo promijeniti pravilnike za dodjelu poslovnih prostora i dodjelu gradskih prostora udrugama.

Temeljem današnjih saznanja odlučili smo preuzeti jedan prostor na Bačvicama koji nije bio plaćen na vrijeme i njega ćemo dodijeliti za realizaciju kriznog centra ženama žrtvama nasilja. Riječ je o velikom prostoru - najavio je veliku vijest dogradonačelnik Antonio Kuzmanić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ALARMANTNO STANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ALARMANTNO STANJE 2 0 6622 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-26 12:50:44 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-26 13:30:49 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2022-10-26 13:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2973 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Frapantni podaci nakon "češljanja" gradske imovine; samo od poslovnih prostora Banovina je mogla utržiti skoro 54 milijuna kuna! Savjetnica Đerek: 'Netko će morati odgovarati' [metakey] => gradska imovina, maja đerek, registar, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/26\/23507403.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/26\/23670489.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/26\/23670502.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/26\/23670503.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/26\/23670504.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/26\/23670505.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/26\/23670506.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/26\/23670488.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/26\/23670487.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Maja \u0110erek, savjetnica gradona\u010delnika Ivice Puljka\u00a0<\/p>","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1176","hd_23507403_1920.jpg":"1920x1080","k_23507403_1280.jpg":"1280x1280","k_23507403_1024.jpg":"1024x1024","k_23507403_640.jpg":"640x640","k_23507403_480.jpg":"480x480","k_23507403_340.jpg":"340x340","k_23507403_220.jpg":"220x220","o_23507403_1280.jpg":"1280x784","o_23507403_1024.jpg":"1024x627","o_23507403_640.jpg":"640x392","o_23507403_480.jpg":"480x294","o_23507403_340.jpg":"340x208","o_23507403_220.jpg":"220x134","h_23507403_1280.jpg":"1280x854","h_23507403_1024.jpg":"1024x683","h_23507403_640.jpg":"640x427","h_23507403_480.jpg":"480x320","h_23507403_340.jpg":"340x227","h_23507403_220.jpg":"220x147","pp_23507403_1280.jpg":"1280x1628","pp_23507403_1024.jpg":"1024x1303","pp_23507403_640.jpg":"640x814","pp_23507403_480.jpg":"480x611","pp_23507403_340.jpg":"340x432","pp_23507403_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1290","hd_23670489_1920.jpg":"1920x1080","k_23670489_1280.jpg":"1280x1280","k_23670489_1024.jpg":"1024x1024","k_23670489_640.jpg":"640x640","k_23670489_480.jpg":"480x480","k_23670489_340.jpg":"340x340","k_23670489_220.jpg":"220x220","o_23670489_1280.jpg":"1280x860","o_23670489_1024.jpg":"1024x688","o_23670489_640.jpg":"640x430","o_23670489_480.jpg":"480x322","o_23670489_340.jpg":"340x228","o_23670489_220.jpg":"220x147","h_23670489_1280.jpg":"1280x854","h_23670489_1024.jpg":"1024x683","h_23670489_640.jpg":"640x427","h_23670489_480.jpg":"480x320","h_23670489_340.jpg":"340x227","h_23670489_220.jpg":"220x147","pp_23670489_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670489_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670489_640.jpg":"640x814","pp_23670489_480.jpg":"480x611","pp_23670489_340.jpg":"340x432","pp_23670489_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1135","hd_23670502_1920.jpg":"1920x1080","k_23670502_1280.jpg":"1280x1280","k_23670502_1024.jpg":"1024x1024","k_23670502_640.jpg":"640x640","k_23670502_480.jpg":"480x480","k_23670502_340.jpg":"340x340","k_23670502_220.jpg":"220x220","o_23670502_1280.jpg":"1280x756","o_23670502_1024.jpg":"1024x605","o_23670502_640.jpg":"640x378","o_23670502_480.jpg":"480x283","o_23670502_340.jpg":"340x200","o_23670502_220.jpg":"220x130","h_23670502_1280.jpg":"1280x854","h_23670502_1024.jpg":"1024x683","h_23670502_640.jpg":"640x427","h_23670502_480.jpg":"480x320","h_23670502_340.jpg":"340x227","h_23670502_220.jpg":"220x147","pp_23670502_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670502_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670502_640.jpg":"640x814","pp_23670502_480.jpg":"480x611","pp_23670502_340.jpg":"340x432","pp_23670502_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1192","hd_23670503_1920.jpg":"1920x1080","k_23670503_1280.jpg":"1280x1280","k_23670503_1024.jpg":"1024x1024","k_23670503_640.jpg":"640x640","k_23670503_480.jpg":"480x480","k_23670503_340.jpg":"340x340","k_23670503_220.jpg":"220x220","o_23670503_1280.jpg":"1280x794","o_23670503_1024.jpg":"1024x635","o_23670503_640.jpg":"640x397","o_23670503_480.jpg":"480x298","o_23670503_340.jpg":"340x211","o_23670503_220.jpg":"220x136","h_23670503_1280.jpg":"1280x854","h_23670503_1024.jpg":"1024x683","h_23670503_640.jpg":"640x427","h_23670503_480.jpg":"480x320","h_23670503_340.jpg":"340x227","h_23670503_220.jpg":"220x147","pp_23670503_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670503_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670503_640.jpg":"640x814","pp_23670503_480.jpg":"480x611","pp_23670503_340.jpg":"340x432","pp_23670503_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1213","hd_23670504_1920.jpg":"1920x1080","k_23670504_1280.jpg":"1280x1280","k_23670504_1024.jpg":"1024x1024","k_23670504_640.jpg":"640x640","k_23670504_480.jpg":"480x480","k_23670504_340.jpg":"340x340","k_23670504_220.jpg":"220x220","o_23670504_1280.jpg":"1280x808","o_23670504_1024.jpg":"1024x646","o_23670504_640.jpg":"640x404","o_23670504_480.jpg":"480x303","o_23670504_340.jpg":"340x214","o_23670504_220.jpg":"220x138","h_23670504_1280.jpg":"1280x854","h_23670504_1024.jpg":"1024x683","h_23670504_640.jpg":"640x427","h_23670504_480.jpg":"480x320","h_23670504_340.jpg":"340x227","h_23670504_220.jpg":"220x147","pp_23670504_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670504_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670504_640.jpg":"640x814","pp_23670504_480.jpg":"480x611","pp_23670504_340.jpg":"340x432","pp_23670504_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1358","hd_23670505_1920.jpg":"1920x1080","k_23670505_1280.jpg":"1280x1280","k_23670505_1024.jpg":"1024x1024","k_23670505_640.jpg":"640x640","k_23670505_480.jpg":"480x480","k_23670505_340.jpg":"340x340","k_23670505_220.jpg":"220x220","o_23670505_1280.jpg":"1280x905","o_23670505_1024.jpg":"1024x724","o_23670505_640.jpg":"640x452","o_23670505_480.jpg":"480x339","o_23670505_340.jpg":"340x240","o_23670505_220.jpg":"220x155","h_23670505_1280.jpg":"1280x854","h_23670505_1024.jpg":"1024x683","h_23670505_640.jpg":"640x427","h_23670505_480.jpg":"480x320","h_23670505_340.jpg":"340x227","h_23670505_220.jpg":"220x147","pp_23670505_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670505_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670505_640.jpg":"640x814","pp_23670505_480.jpg":"480x611","pp_23670505_340.jpg":"340x432","pp_23670505_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_23670506_1920.jpg":"1920x1080","k_23670506_1280.jpg":"1280x1280","k_23670506_1024.jpg":"1024x1024","k_23670506_640.jpg":"640x640","k_23670506_480.jpg":"480x480","k_23670506_340.jpg":"340x340","k_23670506_220.jpg":"220x220","o_23670506_1280.jpg":"1280x816","o_23670506_1024.jpg":"1024x652","o_23670506_640.jpg":"640x408","o_23670506_480.jpg":"480x306","o_23670506_340.jpg":"340x216","o_23670506_220.jpg":"220x140","h_23670506_1280.jpg":"1280x854","h_23670506_1024.jpg":"1024x683","h_23670506_640.jpg":"640x427","h_23670506_480.jpg":"480x320","h_23670506_340.jpg":"340x227","h_23670506_220.jpg":"220x147","pp_23670506_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670506_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670506_640.jpg":"640x814","pp_23670506_480.jpg":"480x611","pp_23670506_340.jpg":"340x432","pp_23670506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_23670488_1920.jpg":"1920x1080","k_23670488_1280.jpg":"1280x1280","k_23670488_1024.jpg":"1024x1024","k_23670488_640.jpg":"640x640","k_23670488_480.jpg":"480x480","k_23670488_340.jpg":"340x340","k_23670488_220.jpg":"220x220","o_23670488_1280.jpg":"1280x832","o_23670488_1024.jpg":"1024x665","o_23670488_640.jpg":"640x416","o_23670488_480.jpg":"480x312","o_23670488_340.jpg":"340x221","o_23670488_220.jpg":"220x143","h_23670488_1280.jpg":"1280x854","h_23670488_1024.jpg":"1024x683","h_23670488_640.jpg":"640x427","h_23670488_480.jpg":"480x320","h_23670488_340.jpg":"340x227","h_23670488_220.jpg":"220x147","pp_23670488_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670488_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670488_640.jpg":"640x814","pp_23670488_480.jpg":"480x611","pp_23670488_340.jpg":"340x432","pp_23670488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23670487_1920.jpg":"1920x1080","k_23670487_1280.jpg":"1280x1280","k_23670487_1024.jpg":"1024x1024","k_23670487_640.jpg":"640x640","k_23670487_480.jpg":"480x480","k_23670487_340.jpg":"340x340","k_23670487_220.jpg":"220x220","o_23670487_1280.jpg":"1280x852","o_23670487_1024.jpg":"1024x682","o_23670487_640.jpg":"640x426","o_23670487_480.jpg":"480x319","o_23670487_340.jpg":"340x226","o_23670487_220.jpg":"220x146","h_23670487_1280.jpg":"1280x854","h_23670487_1024.jpg":"1024x683","h_23670487_640.jpg":"640x427","h_23670487_480.jpg":"480x320","h_23670487_340.jpg":"340x227","h_23670487_220.jpg":"220x147","pp_23670487_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670487_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670487_640.jpg":"640x814","pp_23670487_480.jpg":"480x611","pp_23670487_340.jpg":"340x432","pp_23670487_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38748166 Threads: 3 Questions: 7122157048 Slow queries: 3309044 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608979048 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/frapantni-podaci-nakon-cesljanja-gradske-imovine-samo-od-poslovnih-prostora-banovina-je-mogla-utrziti-skoro-54-milijuna-kuna-savjetnica-derek-netko-ce-morati-odgovarati-1235701 [printLink] => /split/frapantni-podaci-nakon-cesljanja-gradske-imovine-samo-od-poslovnih-prostora-banovina-je-mogla-utrziti-skoro-54-milijuna-kuna-savjetnica-derek-netko-ce-morati-odgovarati-1235701?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 324894 [name] => gradska imovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradska-imovina [link] => /tag/gradska-imovina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 664495 [name] => maja đerek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 13:53:33 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-derek [link] => /tag/maja-derek ) [2] => stdClass Object ( [id] => 438121 [name] => registar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => registar [link] => /tag/registar ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ALARMANTNO STANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Frapantni podaci nakon "češljanja" gradske imovine; samo od poslovnih prostora Banovina je mogla utržiti skoro 54 milijuna kuna! Netko će morati odgovarati... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/26/23507403.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/26/23507403.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/26/23670489.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Maja Đerek, savjetnica gradonačelnika Ivice Puljka 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/26/23670502.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/26/23670503.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/26/23670504.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/26/23670505.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/26/23670506.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/26/23670488.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/26/23670487.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Netko će morati odgovarati zbog izgubljenih desetaka milijuna kuna - otprilike je zaključak polugodišnjeg izvještaja Maje Đerek koja je angažirana za uspostavljanje registra gradske imovine.

Frapantni podaci su izneseni nakon šest mjeseci "češljanja" stanja poslovnih prostora, stanova i zemljišta u vlasništvu Grada.

Što se tiče poslovnih prostora stanje naplate potraživanja je alarmantno. Na dan 20. rujna ove godine ukupna potraživanja samo od poslovnih prostora koja su evidentirana u Banovini je 53.632.965,53 kuna!

- Većina tog iznosa nikad neće biti naplaćena, jer su ne pokretanjem postupaka naplate potraživanja pojedini korisnici još uvijek u prostorima, mnogi su otišli u stečaj ili likvidaciju, i zato takva potraživanja nikad neće biti naplaćena - između ostalog je kazala Maja Đerek, javnosti najpoznatija kao zviždačica iz Državnih nekretnina.

---

image

Maja Đerek, savjetnica gradonačelnika Ivice Puljka 

Duje Klarić/Cropix
---

U periodu od 2017. do 2021. godine, Đerek je izračunala da je zbog nenaplaćenih dugovanja od korištenja polovnih prostora šteta koja je nastala Gradu dosegla 5.632.479 kuna.

- Moja preporuka je bila da se što prije krene u naplatu svega što možemo izvući, da se tim ljudima otkaže ugovor i da Grad stupi u posjed tih poslovnih prostora i iznajmi ih poduzetniku koji će ispunjavati obveze - izričita je.

Rezultat je to činjenice da Grad Split nikad nije imao registar svoje imovine, niti jasne kriterije koji bi omogućili da se prema svim korisnicima imovine postupak na jednak način.

Ako samo uzmemo tri oblika imovine - stanove, poslovne prostore i zemljišta - pronađene su brojne stavke koje se do sad nisu vodile u Gradu, tako da se u konačnici korištenje brojne imovine nije naplaćivalo.

- Vidljivo je da se nije vodio cjelovit registar, a u to zatečeno stanje ubrajamo i sustav koji je napravljen da bi se gospodarilo nekretninama. Međutim, od 31. prosinca 2019. kad je taj registar trebao početi funkcionirati u njemu nije napravljena niti jedna promjena, niti se u njemu radilo.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

U tom registru bila su zavedena 474 stana, 954 poslovna prostora, 1084 jedinice javnih površina i samo 24 ugovora o korištenju stana - navela je Đerek te istaknula kako u navedenom programu koji su zaposlenici Banovine trebali koristiti nisu zavedene brojne nekretnine, unatoč zakonskoj obvezi da se vode zemljište, cjelokupna komunalna infrastruktura koja je na upravljanju grada, kao što su objekti kulture, školstva i ostalo.

Stanje nije dobro niti kod gradskih stanova. Napravljen je uvid samo u kadrovske stanove kojih je 18 u vlasništvu Grada.

- Utvrđeno je da pojedini korisnici nisu plaćali dugovanja po četiri ili pet godina, unatoč niskim najamninama, a pojedine osobe koje su koristile stan nisu ispunjavale uvjete za to. Sugerirala sam da se krene u postupak naplate i revidiranja ugovora kao i da se pokrene postupak otkaza. Dugovanje na dan 20. rujna za kadrovske stanove je 107.998 kuna- iznijela je Maja Đerek.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Nevjerojatnom je istaknula činjenicu da Grad Split nikad niti jedno zemljište nije uvodio u registar, niti je postojao cjenik po kojem se zemljište naplaćivalo pa se tako nije nikad naplaćivalo korištenje niti jednog zemljišta zbog čega su nastale milijunske štete.

Inače, po zakonu se može retroaktivno naplatiti zadnjih pet godina korištenja bilo kakvog zemljišta, a sve ostalo je bačeno u vodu.

- U zemljišnoknjižnim izvadcima pronašli smo oko 4000 zemljišnoknjižnih čestica koje se vode kao zemljište. Dok ne analiziramo koje su to čestice i što je na njima, ne možemo utvrditi kolika je šteta nastala. Primjerice, u Šumici postoje čestice koje su 1/1 upisane u vlasništvu Grada Splita, a neke u suvlasništvu, ali se godinama korištenje nije naplaćivalo niti su se izdavali računi. Našli smo i zemljište na Marjanu od 1274 kvadrata koje nikada nije evidentirano, a priključke koriste druge osobe - obrazložila je Đerek. Nakon dosadašnjeg uvida u stanje, rekla je da je obavila tek pola pola posla jer je nered veći nego što sam mislila.

- Mogu samo reći da nitko od nas ne bi tako upravljao gradskom imovinom i vjerojatno bi bankrotirali da tako upravljamo, a svi znamo da su gradske nekretnine imovina svih nas - naglasila je.

U polugodišnjem radu pribavila je 5225 zemljišnoknjižnih izvatka u kojima je upisan grad Split i na temelju tih izvadaka sačinila je preliminarnu analizu koja je iznesena medijima, a do kraja tjedna ćemo se objaviti na internetskim stranicama Grada.

Đerek je usporedila i izračunala da se od 53.632.965,53 kuna moglo financirati 1.634.908 toplih obroka za svu djecu u produženom boravku u školama. A od nenaplaćenih dugovanja u iznosu od 5.632.479 kuna, dolazimo do 170.681 toplog obroka.

- Tako da su djeca mogla besplatno dobivati tople obroke da se bivše vlasti nisu ponašale tako kako su se ponašale prema naplati dugovanja. Doslovno su bacili kroz prozor te tople obroke - naglasila je Maja Đerek.

Zašto je Gradu nanesena tolika šteta, smatra da bi trebalo bi pitati bivše gradske vlasti i one koji su bili na čelu upravljanja imovinom. Isto tako, još će vidjeti postoji li potreba za uplitanjem drugim institucijama, kao što je Državno odvjetništvo.

Na takve navode referirao se Antonio Kuzmanić, splitski dogradonačelnik koji je naložio gradskoj službi da za sjednicu Gradskog vijeća pripremi popis svih poslovnih prostora, njihova zaduženja, trajanje ugovora, što je naplaćeno, a što nije te tko je odgovoran zašto nije pokrenuta naplata potraživanja.

- Radi se već sedam dana na tome i dobit ćemo taj popis. Mene zanima zašto netko nije pokrenuo ovrhu na vrijeme i zašto nisu naplaćena potraživanja. Kad dobijemo sve informacije moramo sjesti i vidjeti kako stojimo s onim što znamo. A što je tek s onim što ne znamo, to je tek druga priča - najavio je Kuzmanić.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Znatan je broj onih koji ne koriste poslovne prostore sukladno pravilnicima i zakonima. Neki su u njima neovlašteno, a drugi su ugovorni korisnici koji nisu plaćali najam. Od 954 registrirana prostora, sigurno je stotinjak onih koji imaju ugovor a nisu redovito plaćali najam.

- Bili smo svjesni da nema registar ili da je nepotpun, ali ono što je pronađeno dokazuje da je stanje puno lošije nego što smo mislili. Time su propušteni veliki prihodi Gradu Splitu.

Žalimo nad propuštenim, ali ćemo se skoncentrirati da uspostavimo registar i da u budućnosti tom imovinom upravljamo odgovorno kako je zaista primjereno javnoj upravi - zaključio je gradonačelnik Ivica Puljak koji smatra da je Grad ovakvim postupanje propustio važan izvor prihoda.

---

Pusti prostori nisu bili u registru

 

- Svi poslovni prostori na tržnicama nisu bili u registru, kao što je tržnica Plokite, u Vojka Krstulovića, nisu bili vođeni u registru. To je bilo dato privatnoj tvrtki u koncesiju koja je ubirala najamninu, a samo sedam posto prihoda od tih poslovnih prostora dala je Gradu, a nije se znalo niti tko koristi te poslovne prostore. Sada je to ispravljeno, ali je pitanje koliko je Grad zbog toga izgubio. Pronašli smo čak jednu kuću u Varošu koja je oporučno ostavljena Gradu, a da nikad nije upisana u registar. Proveli smo postupak uknjižbe…Također, i ribarnica se nikad nije vodila u registru - samo su neki od primjera koje je navela Maja Đerek, koja je angažirana za uspostavljanje registra gradske imovine.

---

---

Grad uzima prostor na Bačvicama

 

- Temeljem imputa Maje Đerek, morat ćemo promijeniti pravilnike za dodjelu poslovnih prostora i dodjelu gradskih prostora udrugama.

Temeljem današnjih saznanja odlučili smo preuzeti jedan prostor na Bačvicama koji nije bio plaćen na vrijeme i njega ćemo dodijeliti za realizaciju kriznog centra ženama žrtvama nasilja. Riječ je o velikom prostoru - najavio je veliku vijest dogradonačelnik Antonio Kuzmanić.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Maja Đerek, savjetnica gradonačelnika Ivice Puljka 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/frapantni-podaci-nakon-cesljanja-gradske-imovine-samo-od-poslovnih-prostora-banovina-je-mogla-utrziti-skoro-54-milijuna-kuna-savjetnica-derek-netko-ce-morati-odgovarati-1235701 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=da7e0497ce4d000b817f5dac835968ce3245a94e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Frapantni+podaci+nakon+%26quot%3B%C4%8De%C5%A1ljanja%26quot%3B+gradske+imovine%3B+samo+od+poslovnih+prostora+Banovina+je+mogla+utr%C5%BEiti+skoro+54+milijuna+kuna%21+Netko+%C4%87e+morati+odgovarati...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ffrapantni-podaci-nakon-cesljanja-gradske-imovine-samo-od-poslovnih-prostora-banovina-je-mogla-utrziti-skoro-54-milijuna-kuna-savjetnica-derek-netko-ce-morati-odgovarati-1235701 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ffrapantni-podaci-nakon-cesljanja-gradske-imovine-samo-od-poslovnih-prostora-banovina-je-mogla-utrziti-skoro-54-milijuna-kuna-savjetnica-derek-netko-ce-morati-odgovarati-1235701 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ALARMANTNO STANJE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitALARMANTNO STANJE

Frapantni podaci nakon "češljanja" gradske imovine; samo od poslovnih prostora Banovina je mogla utržiti skoro 54 milijuna kuna! Netko će morati odgovarati...

26. listopada 2022. - 15:25

Netko će morati odgovarati zbog izgubljenih desetaka milijuna kuna - otprilike je zaključak polugodišnjeg izvještaja Maje Đerek koja je angažirana za uspostavljanje registra gradske imovine.

Frapantni podaci su izneseni nakon šest mjeseci "češljanja" stanja poslovnih prostora, stanova i zemljišta u vlasništvu Grada.

Što se tiče poslovnih prostora stanje naplate potraživanja je alarmantno. Na dan 20. rujna ove godine ukupna potraživanja samo od poslovnih prostora koja su evidentirana u Banovini je 53.632.965,53 kuna!

- Većina tog iznosa nikad neće biti naplaćena, jer su ne pokretanjem postupaka naplate potraživanja pojedini korisnici još uvijek u prostorima, mnogi su otišli u stečaj ili likvidaciju, i zato takva potraživanja nikad neće biti naplaćena - između...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 00:54