StoryEditorOCM
SplitNi danas ne miruje

Drama na Gripama kulminira, na terenu policija i ‘Pitbullovci‘; Ivošević: Podnijeli smo dvije kaznene prijave

Piše Božidar Lončar
1. studenog 2023. - 21:52

Prema informacijama koje su s nama podijelili građan,i policija je cijeli dan provela na zemljištu u Glagoljaškoj ulici kod tvrđave Gripe. Kraj zemljišta je postavljena policijska traka i parkirana su dva policijska vozila. 

Kako su nam javili građani, policija je fotografirana nešto prije 11.30 sati. Mi smo ih snimili oko 14.30 sati, dok je posljednja fotografija napravljena, kaže nam anonimna građanka koja nam ju je poslala, u 19 sati. Uz policiju, u Glagoljaškoj su i djelatnici "Pitbulla", zaštitarske tvrtke koja ima potpisan ugovor s Gradom. 

image

Privatna fotografija nastala oko 19 sati kako nam je rekla građanka.

image

Privatna fotografija napravljena, prema riječima autora, nešto prije 11:30.

Iz policijske uprave još čekamo odgovor, no jučer su nam telefonski rekli kako su ”prisutni na terenu zbog održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te zaštite života i imovine". 

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević nam je rekao kako je "Grad Split podnio dvije kaznene prijave u svezi događaja u vezanih uz šumicu u Glagoljaškoj":

- Jedna prijava vezana je uz djelo oštećenja kulturnog dobra, a druga uz pustošenje šume - rekao nam je Bojan Ivošević.

Za kazneno djelo oštećenje kulturnog dobra predviđena je kazna zatvora do tri godine zatvora. Ako se ustvrdi da je kulturno dobro od nacionalnog značaja predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora. Za pustošenje šuma je predviđena kazna zatvora do dvije godine zatvora, dok je kazna zatvora do tri godine predviđena za pustošenje šume koje je proglašeno pod zaštićenom prirodnom vrijednosti.

image
Tom Dubravec/Cropix

Počelo u nedjelju...

Da podsjetimo, u nedjelju su zasječena stabla na zemljištu u Glagoljaškoj ulici pored tvrđave Gripe zbog čega su susjedi zvali policiju, a uskoro je došao i Bojan Ivošević te komunalno redarstvo koje je tu provelo dan. U utorak ujutro u Glagoljašku je došla policija, zamjenik gradonačelnika, pročelnica Upravnog odjela za komunalne poslove Leona Grgić, izvođače radova, zaštitarsku službu, djelatnike "Parkova i nasada", "Cestara", "Pointa" i drugi jer je jedno stablo posječeno, a drugo zasječeno.

Iz policije su u srijedu odgovorili kako "nisu evidentirani elementi prekršaja ili kaznenog djela". Pročelnica Grgić je najavila kazne za zasječena stabla na gradskoj parceli pored zemljišta. Zasječeno stablo na zemljištu je, prema riječima Ivoševića, "zaštićeno Generalnim urbanističkim planom iako GUP ne previđa kazne za kršenje istog, odgovorili su u srijedu predstavnici Grada na upit". 

Zemljište na kojoj su zasječena stablo te je jedno od njih posječeno u katastru je upisano kao šuma pod posebnim pravnim režimom štićeno područje. U Generalnom urbanističkom planu je upisana kao zona stambene namjene.

Na zemljištu su prije tri godine pronađeni ostaci nikad dovršenog petog mletačkog bastion te je rješenjem Konzervatorskog odjela zemljište 2020. stavljeno pod "preventivnu zaštitu do donošenja rješenja u utvrđivanju svojstva kulturnog dobra, najdužeg šest godina od dana donošenja rješenja" kao "arheološko nalazište sjevernozapadni bastion Tvrđave Gripe". Sustav mjera zaštite određuje nadležni Konzervatorski odjel.

Prije tri godine Splitsko-dalmatinska županija je polovinu zemljišta prebacila s općenarodne imovine i Gradskog narodnog odbora u Splitu kao pravnog sljedbenika Grada Splita na Republiku Hrvatsku. Druga polovina zemljišta je u vlasništvu tvrtke "Cacao d.o.o." od 2019. koje je 3. ožujka 2023. dogovorila "razvrgnuće suvlasničke zajednice isplatom" polovine zemljišta u vlasništvu države za iznos od 472.550,93 eura za 493.5 metara kvadratnih zemlje. Tabularna izjava kojom će se dozvoliti uknjižba prava vlasništva obavit će se nakon što se uplati cijeli iznos i naknada za procjenu tržišne vrijednosti.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 07:11