StoryEditorOCM
SplitSTRAVA U AUTOMOBILU

Dr. Urlić o divljaku sa Sirobuje: Nemogućnost intimnih odnosa artikulira razbijajući vozila žena, nedostaje mu kontrole

Piše Božidar Lončar
17. veljače 2024. - 22:44

Oni koji su s njim radili kažu da je normalan i da je posao odradio korektno, ali navodno ima problem s drogom i alkoholom zbog kojeg "pukne". U većini situacija zbog kojih je završio na sudu bio je pijan i agresivan. Nezaposlen i neoženjen, bez ikakvih primanja. To je u kratkim crtama ono što privatno znamo o Marku J., 36-godišnjaku iz Stobreča koji je upravljajući BMW-om u subotu 10. veljače oko 21:35 prvo pokušao slomiti brisače na Golfu vozačice na rotoru kod City Center One-a i potom se zabio u nju da bi se nakon pola sata na Sirobuji zabio u Renault Clio zadarskih tablica, nasilno pokušao ući i uhodio vozilo kojim je upravljala vozačica s dvoje suvozača.

Pola sata prije splitske Sirobuje, 37-godišnji nasilnik je u City Centeru one izazvao još jedan incident. Evo detalja...

Za oba događaja, od kojih je za onaj na Sirobuji doznala čitava javnost nakon videa strave i užasa koji su snimili iz Clia, su znali i policajci Druge policijske postaje. Iako su znali, trebalo im je 12 minuta da dođu do Sirobuje zbog čega je prestravljena vozačica u potpunom strahu preko Lovrinca morala bježati od dvojca u BMW-u. Vozača su pronašli tek u Trenkovoj ulici u Stobreču te su ga nakon triježnjenja u bolnici uz kaznenu prijavu državnom odvjetništvu pustili kući.O suvozaču samo znamo da je 1987. godište i moguće iz Triljskog područja te je pomagao vozaču paliti neke stvari između dva događaja.

Video užasa u splitskom kvartu: pokušali im na silu ući u vozilo pa se BMW-om zabijali u njih: ‘Ajme, ubit će nas‘!‘

Zbog takvog postupanja, slanja posebnog izvješća tek 14. veljače i niza novinarskih članaka, zapovjednik Druge policijske postaje Ante Balov je smijenjen, a dvoje policajaca suspendirani. 

image
Božidar Vukičević/Cropix

Marko J. ovo sve prati i čita sa slobode. Zašto? Zato jer se Općinsko državno odvjetništvo tek nakon javnog pogovora i javnih objava snimki napada u medijima zapravo uključilo u slučaj. Pitanje koje se postavlja jest zašto se ODO odmah nije uključilo? Oni imaju svoje mehanizme istrage. Riječ je o teškom recidivistu, a ODO mora biti dio krim istraživanja od samog početka: od bolnice, istrage do ispitivanja.

Nakon priopćenja u petak ostaje ključno pitanje: može li ODO odrediti istražni zatvor temeljem video snimki i objavljenih informacija?

Poslije priopćenja, ODO je stao. Ništa od privođenja, vikend je, nedostaje ljudi pa je predloženo ispitivanje osumnjičenika u – ponedjeljak! Predložili su i istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela. Do tada je slobodan kao ptičica, a pozivajući se na bolest ili neimanje odvjetnika može odgoditi postupak na par dana. Postoji opasnost od ponavljanja djela, ali čemu žurba?! Vikend može proći. Nije da je već prošlu subotu izazvao pravi horor i užas na splitskim ulicama.

I opet se događa isto. ODO kao i policija. Sporo i nezainteresirano.

Kako je ovo moguće? Nasilnik sa Sirobuje za vikend slobodan kao ptičica!

Zna se i da je bio nasilan prema ocu 2021. u Stobreču zbog čega je odležao sedam mjeseci i izašao krajem rujna 2022. U Podstrani je 2019. prvo pucao u zrak tijekom večeri i onda ujutro pištoljem prijetio 43-godišnjaku u vozilu s 13-godišnjim djetetom unutra uperivši pištolj u nju za što je nepravomoćno osuđen u rujnu 2023. na dvije i pol godine. U Podstrani su prema njemu također postupali djelatnici Druge policijske postaje i uhitili ga kada im je prijetio da će ih ubiti. Tada je bio u istražnom zatvoru od sredine listopada 2019. do travnja 2020.

Na sudu je otac govorio kako se sina boji, ali da bi umjesto kazne trebao ići na liječenje. 

- Nije tako nasilan prema majci kao prema meni – govorio je na sudu. 

U većini situacija je bio pijan, a time i agresivan te su ga obrađivali baš službenici Druge PP.

Rastrojeni divljak ima debeli dosje, pijan je prijetio pištoljem djevojčici... Sve to presudilo je šefu splitske PP

Zbog čega je takva osoba odlučila u subotu napasti baš žensku vozačicu upitali smo psihijatra dr. Ivana Urlića koji je kazao kako je Marko J. čovjek s problemom s agresijom i istaknutim porivom prema ženi koji ne može drugačije artikulirati nego na agresivan i neprimjeren način:

- Čovjek s 37 godina je u naponu snage: fizički, mentalno i emocionalno. U svemu što radi je vrlo istaknuta komponenta nedostatka kontrole agresivnih poriva. Pokušava ih minimizirati ili poništiti upotrebom alkohola i opojnih sredstava i tada ne zna što radi. Kad je riječ o agresivnim istupima prema ženama lako je riječ o porivima prema ženama koje ne može riješiti na drugačiji način poput seksualnih odnosa, veze ili običnih odnosa muškarca i žene. Nemogućnost artikulacije intimnih odnosa artikulira razbijajući vozila žena. Simboličko pokazivanje potreba muškarca u naponu snage da ima odnos i nemogućnost da to ostvari na prihvatljiv način što na ovaj način demonstrira.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Riječ je o psihopatološkom iskazivanju kontakta sa ženom, nastavlja psihijatar o razularenoj osobi s obzirom na obiteljske i agresivne epizode. 

- Zašto je agresivan prema vozačicama, a otac mu je sam kazao kako nije nasilan prema majci kao prema njemu?

- To su kompleksna razmišljanja koja će pojasniti sudski vještaci o obiteljskim odnosima i psihosocijalnom razvoju osumnjičenika i karakteristikama njegovog ponašanja, zrelosti i ličnosti. To je drugačija razina razmišljanja psihologijske obrade – odgovorio nam je.

- U redu. Ali zašto su onda policajci ovako reagirali? Oni su u većini slučajeva u prošlosti prema njemu postupali, postupali su i u subotu i to su dva događaja bilo. Kako su mogli ovako postupiti?

- Mislim da je u pitanju strah i nesigurnost. Strah je realan jer kada otkaže kontrola agresivnih poriva on sije strah oko sebe koji je potkrijepljen činjenicama i dosjeom. Nesigurnost proizlazi iz nekonzistentnog postupanja institucija u odnosu na takvo ponašanje koje je nepredvidivo. Policajci ne mogu biti sigurni da ih izvan radnog vremena jedna takva agresivna osoba neće napasti. Instituciji ne možeš prijetiti, pojedincu možeš, a on je baš to i napravio. Zato je jasan nastup institucija ključan i za javni red i mir, ali i pomoć ljudima s poteškoćama u kontroli vlastitih impulsa.

- Kažete kako je jasan nastup institucija ključan. A on je na slobodi barem do ponedjeljka?

- To je igra dvostrukog rizika: sklonost rizičnom ponašanju što je vidljivo iz njegovog dosjea i rizično ponašanje u postupanje policije.

Najmanje se pita kako je onima iz vozila. Vozačica i suputnik su prošlu subotu preživjeli s lakšim ozljedama. Jednom od njih je i otac policajac što smo doznali temeljem objavljenih krivih medijskih navoda o tome da je vozaču BMW-a otac policijski službenik.

- Osobe koje su bile napadnute i stavljene u neugodnu situaciju se osjećaju u zoni rizika i kao da će im se to opet ponoviti. I to ne samo od dotične osobe. Kada labilne osobe vide da institucije nisu na odlučan način intervenirale onda će one, osobito pod utjecajem psihoaktivnih supstanci u razularenoj agresivnosti dobiti ako ne zeleno, onda žuto svijetlo na semaforu da ne moraju voditi računa da će biti sankcionirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:07