StoryEditor
SplitSVIRAJ MI, SVIRAJ...

Dok Split vodi bitku protiv koronavirusa, Opara odobrava zapošljavanje novih baletana i glazbenika u teatru. Di ćeš bez njih u epidemiji?

16. travnja 2020. - 08:48
Banovina je odobrila zapošljavanje i dvoje baletana, samo je pitanje tko će ih gledati Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Kada je prije nešto više od tjedan dana, točnije 7. travnja, gradonačelnik Andro Krstulović Opara sa svojim savjetničkim Financijsko-gospodarskim timom predstavio drugi paket mjera pomoći zbog epidemije koronavirusa, a riječ je o mjerama štednje, racionalizacije poslovanja i pomoći građanima i splitskom gospodarstvu, jasno je rekao i što misli o novim zapošljavanjima u gradskoj upravi i tvrtkama – predložio je njihovu zabranu iduća tri mjeseca.

No, u posljednjem Službenom glasniku Grada stoji kako je gradonačelnik, unatoč najavljenim mjerama, ipak na Veliki petak objavio ne samo suglasnost Javnoj ustanovi za upravljanje Park-šumom Marjan za popunjavanje četiri radna mjesta, o čemu smo već pisali – onog na mjestu stručnog voditelja, suradnika informatora i dva turistička informatora – nego je suglasnost dana i Hrvatskom narodnom kazalištu Split za popunjavanje šest radnih mjesta.

Građani pušu na hladno

Zaposlit će se glazbenici i plesači, odnosno suglasnost se odnosi na svirače druge flaute, drugog klarineta, prve violine, druge violine, te dva baletna plesača, solista baleta prve i treće grupe.

image
HNK popunjava orkestar glazbenicima, ali instrumenti će očito šutjeti još neko vrijeme Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Nova zapošljavanja u gradskim ustanovama dizala su medijsku buru još krajem ožujka. Branka Brekalo, ravnateljica Muzeja grada Splita, tada nam je potvrdila kako natječajni postupci za šest radnih mjesta u ustanovi pod njezinom nadležnošću neće biti pokrenuti zbog korone, a suglasnost o zapošljavanju dana Muzeju, potvrdio je najavljujući mjere pomoći u epidemiji koronavirusa gradonačelnik, postala je neaktivna.

Očekivalo se da će zbog toga i ostale suglasnosti o zapošljavanju, osim one koja se tiče "Lovrinca", biti poništene, te da neće ni biti objavljene, jer objavom u Službenom glasniku stupaju na snagu.

Govora o davanju ovih suglasnosti HNK-u Split i Javnoj ustanovi Marjan nije bilo na posljednjoj, elektroničkoj sjednici Gradskog vijeća. Suglasnost, već nam je to itekako poznato, ne znači nužno zapošljavanje, nego dozvolu da se u bližoj budućnosti netko može zaposliti. No, desetljećima varani građani više nego ikada pušu na hladno, tako da će javnost zasigurno nastaviti pomno pratiti hoće li i kada navedene ustanove iskoristiti ovo pravo.

image
Kad se otvarao centar za posjetitelje Park-šume Marjan, za koronu nitko nije čuo 
Duje Klarić/HANZA MEDIA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. siječanj 2021 16:53