StoryEditorOCM
Splitdi je zapelo?

Dok se Banovina i Dom zdravlja šamaraju papirima, netko će na skalama kod ambulante razbiti glavu; tako je godinu i po

Piše Božidar Lončar
30. ožujka 2024. - 07:17

Prošlo je godinu i pol dana. Po fotografijama se to ne bi ne reklo. Da, u srpnju 2022., smo pisali o derutnim i razbijenim skalama koji vode prema ambulanti na Sućidru. Tamo se čeka dan kada će se netko poskliznuti i pasti pa će još doći do tragedije zbog nemara i nebrige.

- Nakon Velike Gospe počinje obnova drugog kata ambulante, zamolit ćemo građevinare da u sklopu tih radova saniraju i stepenište – rekao je ravnatelj Doma zdravlja SDŽ Marko Rađa te davne 2022.

Čijeg nemara i nebrige? Prije svega Banovine jer su zgrada i prostor oko njega gradski. Na ambulantu je kao korisnik upisan Dom zdravlja, kazao je Marko Rađa.

No, tko je korisnik zemljišta oko ambulante? Ravnatelj Doma zdravlja SDŽ kaže Grad Split. Iz Banovine su pak građanima odgovorili kako bez specifikacije zahtjeva i fotografija kao dokaza te troškovnika ne mogu krenuti s radovima, a, neslužbeno, iz Doma zdravlja i tvrtke "Point" nisu dobili ništa do danas.

Gdje je zapelo?

image
Jakov Prkić/Cropix

Dok se stepenice ne saniraju, stižu upozorenja. U prosincu prošle godine požar je progutao barake na zemljištu preko puta ambulante. Pristup i gašenje požaru je bio onemogućen jer su ulice preuske pa su vatrogasci morali ući s Vukovarske i sa šmrkom se penjati i spuštati baš ovim razbijenim stepenicama do požarišta.

Stanovnici Sućidra javili su se Gradu, javili su se Domu zdravlja, sve stoji. Na kraju su se javili nama. 

- Do dana današnjeg te skale nisu sanirane. Pogledajte cirkus od komunikacije između Grada i Doma zdravlja. Te skale vode i do škole i crkve i ostatka kvarta. I Grad i Dom opetovano se oglušuju na naše zahtjeve za sanacijom. Sramota 21. stoljeća – kazali su nam stanovnici Sućidra koji su nam pokazali prepisku između ove dvije institucije.

image
Jakov Prkić/Cropix

U studenom 2023. Miroslav Stupalo, viši savjetnik za komunalno održavanje piše županijskom Domu zdravlja i svojim šefovima Damiru Babiću i Leoni Grgić kako je odgovor na zahtjev Doma zdravlja za uređenjem okoliša ambulante na Sućidru poslan.

- Nakon obilaska terena od strane djelatnika Upravnog odjela za komunalne poslove uočeno je nekoliko nedostataka koji nisu u nadležnosti rješavanja Odsjeka komunalnog održavanja. Specifirajte zahtjev i priložite fotografije kako bi Vas uputili ovlaštenim službama - odgovorili su Babić i Grgić Domu zdravlja.

image

Odgovor šefova "komunale" Damira Babića i Leone Grgić na zahtjev Doma zdravlja SDŽ za uređenjem okoliša u kojem traže specifikaciju zahtjeva i prilaganje fotografija, a koji su iz Banovine poslali Sućidranima...

Čitatelj/Screenshot

Početkom godine uporni Sućidranin kreće s upitima. Prvo je dobio dopis Domu zdravlja, a potom i odgovor savjetnika Stupala kako je riječ o gradskoj površini i da je obveza održavanja na korisniku ili vlasniku, ali od Doma zdravlja odgovor nisu dobili:

- Radi se o gradskog površini, okolišu sa stepeništem, pristupnom cestom i parkingom, građeno za korištenje Doma zdravlja Sućidar. Od Doma zdravlja SDŽ smo tražili da nam dostave specifikaciju najkritičnijih površina za uređenje kako bi zatražili troškovnik i dogovorili se oko sanacije kako nije riječ o poslovima redovnog održavanja. Odgovor nismo dobili. Ovim putem molim izvoditelja radova ”Point Split” da izradi i dostavi troškovnik potrebnih radova za pismeno očitovanje Banovine – naveo je Stupalo i upućuje ga na Voditelja Odsjeka komunalnog održavanja Damira Babića.

image

Odgovor koji je Miroslav Stupalo poslao Splićaninu a upućeno je Damiru Babiću i Leoni Grgić te tvrtki "Point"...

Čitatelj/Screenshot

I onda je komunikacija stala na skoro dva mjeseca kada Splićanin šalje upit Domu zdravlja. Odgovor je dobio od pomoćnika ravnatelja za pravne poslove javnozdravstvene ustanove, Ivana Dujmovića koji ga je uputio ponovno – na Banovinu!

- Grad je vlasnik nekretnine i tijelo nadležno za održavanje javne površine, sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu – odgovorio je Dujmović i poslao isprave iz kojih je, kako navodi, razvidno ono što tvrdi.

image

Odgovor Doma zdravlja na upit Splićanina...

Screenshot/Slobodna Dalmacija

Ljutiti Sućidranin se na kraju obratio Gradu, Domu zdravlja i kotaru i dao im rok za dogovor jer će u protivnom obavijestiti novinare. Tako je i bilo.

Splićanin nam je poslao GIS sliku iz koje se vidi kako je zgrada upisana na jednu česticu, a zemljište oko nje na drugu. Grad je u posjedu i zemljišta i zgrade 1/1. Zemljoknjižni izvadak se ne može izvaditi. 

Dom zdravlja je upisan kao korisnik zgrade, a sve oko nje je upisan Grad Split jer je prilikom izgradnje zgrade zemljište podijeljeno na dvije parcele, pojašnjava Marko Rađa:

- Skale kod ambulante su pitanje održavanja gradske imovine. Korisnici su svi građani! Zgrada je izgrađena samodoprinosom Splićana krajem 1980-ih pri čemu je zemljište podijeljeno na dvije parcele: jedno je zgrada, sve okolo je druga parcela. Na njih je upisana općenarodna imovina. Kada su skale nevezane za objekt to a priori ide Banovini - kazao je Rađa.

image

Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja SDŽ

Tom Dubravec/ Cropix

Gradu smo poslali upit i čekamo odgovor. Do tada, izvori iz Banovine nam govore kako im Dom zdravlja još nije poslao nikakav odgovor. Nenadležnost Babićevog Odsjeka je temeljena na procjeni savjetnika Stupala kako će se skale morati izgraditi za što je potreban građevinski akt što je zaduženje drugih službi.

image
Jakov Prkić/Cropix

Ravnatelj županijskog Doma Rađa je kazao kako će poslati odgovore čim prođe kroz papire i mailove, ali i da se ne sjeća niti jednog upita Banovine vezano za stanje iti jedne ambulante u Splitu, a kamoli na Sućidru:

- Da su tražene neuralgične točke odgovorio bi. Tako je i za okoliš Mertojaka. To je privatna parcela, Dom ne može privatnu parcelu uređivati. Ista je stvar i s ovim skalama. Školski dispanzer ću uzeti kao primjer: zgrada županijska, obnovljena, doduše sad već i isprejana, ali nadstrešnica je gradska i ostaje takva kakva je. Grad ima i većih problema od Doma zdravlja, ali treba raditi na utvrđivanju vlasništva i temljem liste prioriteta ulagati - rekao je i kao pozitivan primjer uzeo pristup za osobe s invaliditetom kod ambulante u parku Emanuela Vidovića gdje im je, tvrdi nam, Banovina izašla u susret.

Stupili smo u kontakt i s tvrtkom "Point" i pitali ih kada će se konačno više izraditi troškovnik temeljem kojeg će se Banovina očitovati nakon dva mjeseca. Kazali su nam kako će izraditi troškovni kroz para dana...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 05:56