StoryEditorOCM
Splitzubonja ili trljica?

Danas je Veliki petak, dan kad Crkva zapovijeda post i nemrs. Obišli smo splitsku peškariju, što ćete vi za ručak?

Piše Mia Uzinić
29. ožujka 2024. - 11:42

Ako su škampi za ručak, postit ćemo svaki dan dobrovoljno. Jeste li stvarno ispoštovali post ako ste se za ručak natukli šampjera, zubaca ili divlje komarče? Što se nas tiče jeste, ali isto smo se zamislili što zapravo znači post, a što nemrs? 

image
Božidar Vukičević/Cropix

Pepelnica i Veliki petak jedina su dva dana u godini kada Crkva propisuje zapovjedni post i nemrs. Post je zapravo odricanje, a teleće peke se lakše odreći ako znate da vas čeka ona od hobotnice. Svi vjernici bi danas trebali pojesti samo jedan obrok do sitosti jer je post, a mesa nema jer je nemrs.

image

"Teška" kategorija

Božidar Vukičević/Cropix

Naglasak je, dakako, stavljen na skromnost i poniznost takva bi trebala biti i hrana koju danas konzumirate. Ukratko, ako ste se natukli škampi niste se omrsili, ali bome niste ni postili. 

image

Skuša

Božidar Vukičević/Cropix

Jutros na Peškariji je, radi lošeg vremena, ponuda ribe bila nešto skromnija. Ali dakako, dalo se pronaći lijepih bokuna. Dosta je skuše po bancima, a ide za 10 do 13 eura, trlje od pet do deset, lubin iz uzgoja 15, morski pas osam.

image

Trlja ide od pet do deset eura

Božidar Vukičević/Cropix

U "teškoj" kategoriji očekuju vas lignje za 25, divlje komarče za 35, šampjeri 35, škarpine 30 do 40 i treći na "š" su spomenuti škampi koje smo našli za 30 eura po kilu. 

image

Škampi za 30 eura 

Božidar Vukičević/Cropix

Naišli smo i na rombove za 35 eura, grdobina 16, raža 12, a sipa je 20. Srdele nema ni za lijek, jedino usoljene. Dakle, što god da odaberete dobro je, a je li prikladno za post? Vama na dušu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 03:27