StoryEditorOCM
SplitZA ŠEIKE

Istražili smo cijene poslovnih prostora u Splitu, za jedan gazda pita preko 4 milijuna €. Stručnjaci vrte glavom

Piše Frano Kiso
30. prosinca 2023. - 08:50

Nedavna vijest o poslovnom prostoru na rubnom dijelu Splita koji se prodaje za nevjerojatnih milijun eura nagnala nas je da istražimo kakvo tržište čeka sve one koji žele kupiti ili iznajmiti nekretninu u poslovne svrhe.

Na internetskim tražilicama i oglasnicima zatekli smo neobično malo oglasa za poslovne prostore na području Splita. Prodaje se njih tek stotinjak, a cijene se kreću od 4,2 milijuna eura za hotel u centru grada, pa sve do 31 tisuću eura za 19 metara četvornih skladišnog prostora na Ravnim njivama.

Potpuno neiznenađujuće, najskuplji prostori se nalaze u prvim redovima do mora ili samom centru grada. Riječ je o luksuzno uređenim nekretninama koje su prvenstveno turističke i ugostiteljske namjene. No, ima i onih koje su malo udaljenije, poput zgrade na Poljičkoj ulici koja se sastoji od poslovnih prostora na četiri etaže, ukupne površine 772 kvadrata i za nju ćete morati izdvojiti nekadašnjih deset milijuna kuna.

image
Ante Rajčić/Family Nest

– Unatoč izazovima na europskom tržištu nekretnina, Hrvatska zasad zadržava relativnu stabilnost u segmentu poslovnih nekretnina – odgovara direktor CIO Nekretnina Srđan Javorčić na naše pitanje o stanju na domaćem tržištu u odnosu na druge europske zemlje.

– Pad potražnje i cijena nije toliko snažno pogodio tvrtke u Hrvatskoj kao u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji gdje tržište nekretnina trenutno prolazi kroz apstinencijsku krizu. Kamate na stambene kredite su neugodno porasle, potražnja za stanovima i poslovnim prostorima je opala i cijene su oslabile.

– Iako su hrvatske tvrtke u boljem položaju, očekuje se smanjenje interesa investicijskih fondova za određene kategorije nekretnina na našem tržištu – prognozira Javorčić.

Zlatni kvadrati

Čini se da se na najmanjim nekretninama ruše najveći rekordi što se tiče cijene po četvornome metru. Tako se za ulični lokal u centru Splita potražuje više od 13 tisuća eura za kvadrat površine, isto kao i za ugostiteljski objekt unutar Dioklecijanove palače.

Valja izdvojiti i minijaturnih 12 kvadrata na Manušu po cijeni od 70 tisuća eura.

Što se tiče iznajmljivanja poslovnih prostora, ponuda je dosta bogatija i nudi se šarolik izbor nekretnina. Najveća cifra na koju smo naišli iznosi 18.750 eura za mjesečni najam poslovne zgrade na Sirobuji, dok će onim skromniji poduzetnicima poslužiti i 20 kvadrata prostora na Dobromu za 200 eura.

image
Ante Rajčić/Family Nest

– U nekim zgradama se za stanove traže dvostruko veći iznosi nego za poslovne prostore. Stanovi se kupuju emocijom, a poslovni objekti razumom – obrazlaže nam Boro Vujović, vlasnik Operete, jedne od najboljih hrvatskih agencija za nekretnine.

– Poslovne nekretnine većinom kupuju ulagači koji žele zarađivati preko iznajmljivanja. Tržište je stabilno i cijene nisu izrazito rasle kao u sektoru stambenih prostora – kaže Vujović, dodajući da u odnosu na rekordnu 2018. godinu imaju pad od nekakvih desetak posto u ukupnom broju prodanih poslovnih prostora.

Izgleda da na tržištu poslovnih nekretnina vladaju realnije cijene u odnosu na cifre koje se traže za stambene prostore, no u Splitu su kvadrati i dalje skrojeni po mjeri oligarha i šeika, a ne malih i srednjih poduzetnika koji mogu samo sanjati o dobroj lokaciji za pristojan iznos. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:14