StoryEditorOCM
SplitNije prošlo

Brđani odbili Puljka, ne žele novi sportski centar: ‘Odnesite taj projekt na Mejaše, nama je i ovako dobro...‘

Piše Božidar Lončar
4. prosinca 2023. - 23:31

Dva i pol sata trajala je žustra rasprava oko budućnosti Brda na Zboru građana koji je organizirao Kotar gdje je predstavljen projekt sportsko-rekreativnog centra od strane Grada u prepunom atriju Osnovne škole Brda. Prijedlog Banovine je odbijen uz dva glasa Brđana za.

- Ukopana garaža, zadržavanje svih postojećih sadržaja Centra i povratak upravljanja u ruke Brđanima – zaključci su sa Zbora Građana Brđanima.

U sklopu Centra trenutno se nalazi nogometni teren s umjetnom travom, košarkaško igralište, koševi za ”basket”, dva igrališta za boćanje, Cageball, dječje igralište, streetworkout i dva betonska teniska terena.

Radovi bi krenuli za godinu dana i tada bi se Centar ogradio na godinu do godinu i pol dana, projicirao je večeras Puljak.

"Rekli smo komunalcima da Vam ne pišu kazne za parkiranje"

Izgradnja podzemne garaže oko koje su se složili Brđani i Puljak bi stajala 20 milijuna kuna i imala bi kapacitet za 360 mjesta čime bi se riješio problem ilegalnog parkiranja. Preplata bi stajala 13 eura pri čemu je otkrio šokantnu informaciju kako su komunalci dobili naputak da ne pišu kazne ilegalno parkiranim automobilima:

- Mi smo rekli komunalnom redarstvu da Vam ne piše kazne jer znamo da se nemate gdje parkirati pa ih ostavljate na ulici što je ilegalno. Vi ne znate gdje ćete se parkirati, a majke s kolicima moraju na cestu izaći od vozila – uzvratio je Puljak na kritike Brđana.

- Preko nas samo želite doći do vlasti –

- Gradite garažu za krivi kvart, Hercegovačka su Ravne Njive – žestoki su bili Brđani uz smijeh i sarkazam.

Jednom je i Puljak njih uspio nasmijati s izjavom kako je zadnji put na Brdima bio u kampanji. Prigodno.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

Gradonačelnik je Brđanima predstavljao projekt pokušavajući objasniti, doduše ne uvijek uspješno, što će se točno izgraditi na prostoru novog centra vrijednog 20 do 25 milijuna eura koji sve do rujna nije niti bio u planovima.

- Veliki bazen za vaterpolo, mali bazen, dvorana sa dva rukometna igrališta i šest manjih dvorana, prostor za čuvanje djece, košarkaško i malonogometno igralište. Rekonstruirala bi se Hercegovačka, Mostarska i Sarajevska ulica kao i gradska Tržnica – stoji u projektu predstavljenom danas.

Brđani bi sami odlučivali što bi s 200 kvadrata prostora za koji je Grad predvidio natkriveno balotaško igralište, rekao je Puljak. Brđani su mu odgovorili kako su oni zadovoljni s ovim što imaju i kako ne bi ništa.

Na bazene s rampom za pristup invalida je reagirao i burno nakon dobacivanja iz publike:

- Ako ćete biti neugodni i bezobrazni možete izaći. Sram Vas bilo ako tako mislite i govorite o osobama s invaliditetom – ljutito je kazao.

Nakon uvodnog dijela u kojem je predstavio projekt gradonačelnik nije dobio pljesak.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

"Odnesi projekt na Mejaše, nismo pijanci"

Brđani su za vrijeme rasprave prozvali Javnu ustanovu ”Športski objekti Split” za loše upravljanje i nebrigu. Na to im je zamjenik gradonačelnika Kuzmanić poručio kako je Društvo za športsku rekreaciju Brda radilo ilegalno:

- Dobivali su novce za struju, vodu, iznajmljivali prostor, a igralište nisu mogli srediti. Hoćete vidjeti kako je izgledalo – pitao je Zbor dogradonačelnik.

- Nećemo! Kako te nije sram, prozivate sve Brđane – odgovaraju mu

Pri tome se za riječ javio Andrija Vuković, bivši vratar NK Split i brat rukometaša Drage Vukovića:

- Nemate pravo ovo sve srušiti radi Vaših ideja o bazenima i dvoranama. Prozivate nas pijancima. Ja sam bio prosječni golman, brat mi je olimpijac. Rekli ste će kotarevi odlučivati na referendumu. Evo prilike. Mi ne damo kotar – kazao je Vuković.

image
Saša Burić/Cropix

- Nije Vam nitko rekao da ste pijanci, ali se ilegalno upravljalo imovinom na Brdima. Mi smo sigurni da je ovo bolje za kotar i grad. Zato neće biti referenduma – kratak je bio Puljak.

- Što ste tako sigurni? - pitali su se uz podsmijeh Brđani.

- Grad je ovo izgradio – odgovara Puljak.

Tu je nastala buka i glasno smijanje uz povike kako su Brđani Centar sami izgradili.

O tome gdje bi građani trebali biti dok se Centar bude gradio Puljak je rekao kako je Grad otvoren za ideje i prijedloge.

- Odnesi projekt na Mejaše –oštro odgovaraju iz publike.

- Ne prihvaćam prijedlog – akademski je odgovorio poteštat.

image
Saša Burić/Cropix

Na pitanju o zraku zaiskrilo, obećavaju se senzori u školama

Na kraju su Brđani htjeli znati kako se namjerava riješiti problem zraka na Brdima gdje je zaiskrilo između Puljka, Ivane Runjić, predsjednice kotara i Brđana:

- Državni Inspektorat nam ne daje informacije. Jedino što možemo je ići prema Europskoj komisiji. Moramo doznat odakle dolazi kako bi riješili problem. Gradsko Vijeće može usvojiti plan monitoringa. Evo tu su ljudi iz stranke koja upravlja državom – kazao je gradonačelnik.

- Dogovorili smo se bez politiziranja. Kada Vi organizirate zbor možete tako govorila – odgovorila je predsjednica kotara iz redova HDZ-a.

- Što ti Ivana nisi za rješavanje ovog pitanja. Pa sada možemo ozbiljno popričati o ovome – odgovorili su joj Brđani s kojima smo i sami razgovarali o problemu zraka u nekoliko navrata.

- Dogovorili smo postavljanje senzora na Brdima kako bi djeca uživo mogli gledati kakva je kvaliteta zraka na Brdima – rekao je Kuzmanić.

image
Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

Nakon kratke rasprave uslijedilo je glasovanje o zaključcima. Puna dvorana se polagano ispraznila. Brđani su rekli svoje, Grad svoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 21:11