StoryEditorOCM
Splituvod u program

Ovi uglednici bili su na otvaranju moćnika svetog Dujma i na svečanoj večernjoj misi u splitskoj prvostolnici

Piše Božidar Lončar
6. svibnja 2024. - 20:01

Uvod u vjerski dio svetkovine svetog  Dujma  započeo je otvaranjem moćnika svetog Dujma i svečanom večernjom misom u splitskoj prvostolnici u 18. Misu je predvodio splitsko-makarske nadbiskup monsinjor Zdenko Križić i uvod je u sutrašnji centralni program.

Za sutra u 10 sati je predviđena tradicionalna procesija od katedrale sv. Dujma do oltara na Rivi i svečano misno slavlje, kojeg će predvoditi nadbiskup Križić, a koju će prenositi HRT na svom drugom programu.

image

Otvaranje moćnika zaštitnika sv. Dujma

Saša Burić/Cropix

Na svečanoj misi su bili prisutni splitski gradonačelnik Ivica Puljak, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, predstavnik PU SD i glavni policijski savjetnik Ivica Franić, saborska zastupnica i gradonačelnika žena Marijana Puljak, bivši poteštat i izaslanik Sabora Andro Krstulović Opara, aktualni gradski vijećnici: nezavisni Josip Markotić i HDZ-ovci Tomislav Šuta i Ivica Budimir, bivši vijećnik MOST-a Ivica Grković, rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić dok se prvostolnica do početka mise popunila. Više u fotogaleriji našeg Saše Burića...

image

Otvaranje moćnika zaštitnika sv. Dujma

Saša Burić/Cropix

- Crvena boja predstavlja život u Kristu koji je prihvatio i Sveti Dujam. Progonjen prije 1700 godina, radovao se u Saloni. Može li se Split zamisliti bez svetog Duje ili sveti Duje bez Splita - čulo se u propovijedi fra Domagoja Runje koja je završena posvetom Splitu riječima pjesnika fra Petra Kneževića.

Sutra su u katedrali planirane mise u 7, 8, 15, 16.30, 18 i 19.30 sati uz spomenuto centralno misno slavlje u 10 ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 15:40