StoryEditorOCM
Split‘NO STRESS‘

Banovina opet izgubila spor od ugostitelja koji su srušili Odluku o komunalnom redu! ‘Dužni su nam omogućiti štekat‘

Piše Nikolina Lulić
1. rujna 2023. - 16:30

Jučer je stigla još jedna presuda Upravnog suda u Splitu u kojoj je Grad Split - opet izgubio. Riječ je o tome da se poništava rješenje Grada Splita u kojem odbija tvrtki "Sara fashion" prigovor koji je podnijela za produljenje zakupa javne površine za bistro "No stress" na Pjaci. 

Upravni sud je to rješenje Banovine proglasio nezakonitim te je presudio da se predmet vraća na ponovni postupak s obzirom da je doneseno prema Odluci o komunalnom redu koja više nije na snazi. Podsjetimo, presudom Visokog upravnog suda od 29. lipnja 2023. ukinuta je Odluka o komunalnom redu koja je stupila na snagu 1. siječnja 2023. godine na kojoj se temeljilo rješenje Grada Splita, a ugostitelji s Pjace nakon ukinuća Odluke uputili su zahtjev za postavljenjem štekata na tu javnu površinu.

image
Duje Klarić/Cropix

- U ponovnom postupku koji će uslijediti nakon ove presude tuženik (Grad Split) je dužan otkloniti navedene propuste i donijeti novu, zakonitu odluku, pridržavajući se pritom pravnog shvaćanja suda i njegovih primjedbi.

O prigovoru tužitelja (tvrtke "Sara fashion", nap.a.) valja odlučiti tek nakon što nadležno tijelo donese novu zakonitu Odluku o komunalnom redu, s obzirom je Odluka o komunalnom redu (Službeni glasnik Grada Splita br. 76/22) na kojoj je utemeljen pojedinačni akt ukinuta te više ne proizvodi nikakve pravne učinke - stoji, između ostalog u obrazloženju ove presude.

Zahtjev za produženje ugovora o najmu javne površine na Pjaci odnosi se na razdoblje od 1. siječnja 2023. godine, s obzirom da je ugovor o zakupu istekao 31. prosinca 2022. godine.

U ugovoru o zakupu propisano je da je zakupnik dužan najkasnije 15 dana prije isteka ugovornog roka postaviti pismeni zahtjev za produženje ugovora zakupodavcu, pri čemu zakupodavac zadržava pravo odobriti ili odbiti produženje zakupa, te se po predmetnom zahtjevu stranke postupalo sukladno Odluci o komunalnom redu i Planu postavljanja štekata za Zonu A, vodeći računa da se zahtjev odnosio na razdoblje od 1. siječnja 2023. godine.

- Iz svega navedenog neprijeporno proizlazi da se aktom tuženika odbija prigovor tužitelja primarno iz razloga što je sukladno članku 15. stavak 1. točka 13. Odluke o komunalnom redu (Službeni glasnik Grada Splita br. 76/22) propisano da se štekati mogu postaviti na javnim površinama unutar zone A u skladu s planom postavljanja štekata koji čini Prilog navedene Odluke o komunalnom redu, dok Planom postavljanja štekata unutar zone A nije predviđeno postavljanje štekata na traženoj lokaciji. Međutim, uzimajući u obzir da je presudom Visokog upravnog suda ukinuta Odluka o komunalnom redu (Službeni glasnik Grada Splita br. 76/22), onda je osporeno rješenje Grada Splita - pojašnjeno je u presudi.

Sara Alfirević, vlasnica tvrtke "Sara fashion" i njezin odvjetnik Mijo Jeličić smatraju kako je, s obzirom na presudu Visokog upravnog suda u ukinuću zadnje Odluke o komunalnom redu, na snazi odluka prije nje prema kojoj je gradska uprava dužna omogućiti štekat "No stressu".

image

Tonii Vrsalović i Sara Alfirević

Paun Paunović/Cropix

- Obveza Grada je da zaključi novi ugovor o najmu javne površine sukladno uputi Suda jer odluka na kojoj se temeljilo rješenje Grada Splita o odbijanju prigovora za šetakat ne proizvodi više pravne učinke. Sve drugo osim takvog ishoda smatramo zloupoorarom prava usmjerenom direktno na nanošenje štete nama, a smatramo da gradska uprava to radi namjerno, Još jednom podsjećam kako je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević u više navrata izjavio kako će od našeg objekta napraviti javni wc. Dakle, smatramo da nam se šteta nanosi namjerno, zbog čega smo prisiljeni tražiiti naknadu za izgubljenu dobit. Šteta se nanosi ne samo nama, već i građanima, a sve zbog osobnih interesa - navodi Sara Alfirević,

image
Ante Čizmić/Cropix

Nadalje, navode kako su provjerili s nekolicinom pravnih stručnjaka koji su uvjereni da će i nova Odluka o komunalnom redu, koja je na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća u četvrtak, također pasti na sudu, ako zbog ničeg, onda makar zbog proceduralnih razloga.

- Sve na što se pozivaju vezano za slučaj "No stress" je šuplje, a na sve naše dopise i upozorenja gradska uprava nam nije dala niti jedan argumentirani odgovor. Ovo je ništa drugo nego samovolja - zaključuje Sara Alfirević uz napomenu da za sve što tvrdi ima dokumentaciju kao dokaz za navedene tvrdnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 03:11