StoryEditorOCM
ObalaOVO NISU ISTINE...

Trogirani na rubu živčanog sloma, izvođači radova još jednom probili rok i najavili novi?! Stiglo je pojačanje, ali...

Piše Gordana Dragan
7. lipnja 2024. - 21:13

Još jedan rok za puštanje u promet dionice od ribarnice i tržnice do raskrižja s ulicom Put kapelice u sklopu cjelovite rekonstrukcije Ulice kardinala Alojzija Stepinca u Trogiru koji je trebao biti 7.lipnja je prekoračen.

Iz Županijske uprave za ceste, koja je nositelj te investicije vrijedne 2,5 milijuna eura doznajemo kako izvođač radova, splitski Cestar nije uspio završiti sve radove te da je najavio kako će se u ponedjeljak 17. lipnja moći prometovati tom dionicom na kojoj su radovi započeli 26. veljače ove godine i trebali su biti završeni 17. travnja.

Lavina komentara

Produženje od dva mjeseca izazvalo je lavinu žučnih komentara ogorčenih građani kojima je razrovano gradilište onemogućilo svakodnevno normalno funkcioniranje, posebno posjet Domu zdravlja, kao i privatnih poduzetnika koji u njegovoj blizini imaju obrte i tvrde da im je zbog toga znatno opao promet.

image

Trogir je raskopan uoči glavne turističke sezone
 

Nikola Vilić/Cropix

Kaos koji protekla dva mjeseca vlada nasuprot UNESCO-ove povijesne jezgre koja je meka turistima i posjetiteljima iz cijeloga svijeta, ne samo u trenutačnoj predsezoni već cijele godine, loša je reklama hrvatskog turizma što je dodatno pojačao ozbiljnost toga problema.

Nažalost, Investitor i izvođač tek sada su to shvatili, pa je uvedena dodatna radna snaga kako bi se posao okončao, što je cijelo vrijeme bio ključ problema.

- Ovaj tjedan izvođač je znatno ubrzao radove u odnosu na prije. Od četvrtka 6. lipnja angažirao je i dodatne resurse te najavio kako će se u ponedjeljak 17. lipnja moći prometovati na dionici od tržnice do Puta kapelice - istaknuo je Hrvoje Balić, voditelj službe za građenje pri ŽUC-u.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Asfaltirano je oko 100 metara od početka zahvata s istočne strane, uz prethodno asfaltiranih već dvjestotinjak metara iz smjera Segeta.

Postavljena je većina stupova javne rasvjete. Dionica od raskrižja za Soline prema Segetu je “prosvijetlila“, a na dionici prema tržnici treba korigirati još neke temelje kako bi se postavio ostatak stupova kako bi kompletna javna rasvjeta bila u funkciji.

image
Nikola Vilić/Cropix

Trenutačno se skida postojeća kolnička konstrukcija na dionici ceste zapadno od Doma zdravlja, kako bi se postavili rubnjaci i pripremilo za prvi sloj asfalta. Plan je najkasnije do kraja lipnja na cijeloj cesti postaviti prvi sloj asfalta, kako bi se promet odvijao normalno bez obilazaka, pojašnjava Balić.

Na gradilištu se vidi STRABAG-ova mehanizacija, pa je svima jasno da je to pojačanje stiglo upravo od te najjače građevinske tvrtke u Europi.

Gradonačelnikov apel. Opet ...

- Pojačanje na gradilištu je došlo s nekoliko mjeseci zakašnjenja tako da nekih velikih razloga za zadovoljstvo nemamo. Ponavljam, svi rokovi i pragovi tolerancije su probiveni i nemamo povjerenja da će novi, ne brojimo više koji po redu, biti ispoštovan.

Apeliram još jednom i na investitora i na izvođača, da Trogir i njegovi građani više nemaju strpljenja i novi propust nećemo prihvatiti mirno. Ovako se posao ne radi, ovako loše primjere smo čak i mi u Hrvatskoj ostavili već desetljeće iza sebe. I dalje ćemo pomno pratiti kako se razvija situacija na terenu - kazao je trogirski gradonačelnik Ante Bilić koji i sam gubi strpljenje.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Najnovije produženje razbjesnilo je građane, nikad ozbiljnije, pa gradom kruže informacije o tome kako će skupina građana organizirati prosvjed zaustavljajući promet na trogirskoj zaobilaznici.

Od Petra Škorića, ravnatelja ŽUC-a doznajemo kako je u ponedjeljak 10. ovog mjeseca ponovno zakazan zajednički obilazak gradilišta predstavnika investitora i Cestara s kojima će kao i na ranijima biti gradonačelnik Ante Bilić. Ostaje vidjeti hoće li uistinu 17. lipnja biti taj vapijući datum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 09:56