Jeste li čuli za caprese tortu? Da, to je ona jako ukusna i sočna torta od puno, puno mljevenih badema i puno, puno čokolade. A jeste li znali da ta čuvena torta ima i svoju ljetnu verziju? Mi smo to tek nedavno spoznali, a kako nam se učinilo da je riječ o dobrom spoju, brže-bolje smo je isprobali.
Kad kažemo brže-bolje, uopće ne pretjerujemo: zaista ju je vrlo jednostavno i brzo pripremiti, cijeli je posao gotov za 15-ak minuta. Tada se još samo treba strpiti nekih pola sata dok se ispeče pa još malo dok se barem malo ohladi, a to bi vam moglo teško pasti jer će torta baš savršeno mirisati...
Nikakvo čudo, kad su joj među glavnim sastojcima badem i limun. I ova "capresica" sadrži čokoladu, ali bijelu i vjerujte nam kad vam kažemo da je riječ o spoju za čistu peticu.
Bijela caprese torta
Sastojci:
300 g badema
175 g bijele čokolade
175 g maslaca
150 g šećera
5 jaja
1 1/2 limuna
1 žlica kukuruznog škroba
1 žličica praška za pecivo
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Usitnite bademe u blenderu. Ako želite da vam torta ljepše izgleda, potrudite se nabaviti oljuštene.
Otopite maslac s bijelom čokoladom i pustite ih da se malo ohlade.
Upalite pećnicu na 170 stupnjeva.
Istucite žumanjke sa šećerom, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
Smjesi žumanjaka i šećera dodajte mješavinu maslaca i čokolade, dobro promiješajte pa ubacite bademe, škrob, prašak za pecivo, koricu jednog te sok 1 i 1/2 limuna te promiješajte. Oprezno špatulom umiješajte snijeg, promiješajte da se ujednači pa izlijte u pripremljeni kalup za torte.
Pecite oko pola sata, a pečeno pospite šećerom u prahu.