StoryEditorOCM
Savjetina starinski način

Za dobru riblju juhu trebate zapamtiti dva pravila i svaki put ćete uživati u istinskoj delikatesi koja krijepi i liječi

Piše Spiza SD
10. studenog 2023. - 08:05

Petak, sredina jeseni, svi smo već pomalo iscrpljeni i željni utjehe i ljubavi. Pa barem iz kužine. A zašto ta ljubav i utjeha ne bi došli u obliku prave, starinske dalmatinske riblje juhe? Priznajte da nije loša ideja. Riblja juha, kad je dobro napravljena, postaje istinski eliksir jer krijepi i liječi dušu i tijelo. Sad kad smo joj gotovo spjevali pjesmu,red je da joj razotkrijemo tajne kako bi i oni koji je ne znaju spremiti baš kako treba ubuduće uživali u svakom zalogaju.

Prvo pravilo pripreme dobre riblje juhe je da treba koristiti više vrsta ribe, kako bi okus bio pun i zaokružen. Škrpina i mol najčešći su i ujedno najbolji izbor, no juha će biti puno bolja ubacite li u nju uz spomenute ribe i štogod sitne ribe od kamena. Još više od vrste, pri izboru ribe za juhu je važno da je svježa, jer u ovom jelu njen će okus maksimalno doći do izražaja. Zamrznuta nije loša opcija, samo je bitno kloniti se one ribe u čiji se rok upotrebe baš ne biste zakleli.

Drugo je pravilo da u juhu trebate staviti i koji krumpirić te nešto mrkve, ne toliko zbog okusa nego da bi pomogli teksturi juhe. Spomenuto povrće na kraju ćete ispasirati i vratiti u juhu, a ona će nakon toga postati gusta i još će vas bolje okrijepiti.

Ne zaboravite i poneki začin, inače će vam juha imati okus na "bolesničku", a i koja šaka riže je pod "mus". Sad kad je sve jasno, recept vam ni ne treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. ožujak 2024 12:23