StoryEditorOCM
Savjetiuvijek pri ruci

Sačuvajte peršin svježim i zelenim uz pomoć dva mala trika stara 80-ak godina. Ovako su to radile umješne domaćice...

Piše Spiza SD
1. lipnja 2023. - 07:10

Peršin je jedna od namirnica koje mnogi rijetko kad uspiju iskoristiti do kraja. Osim ako ste strastveni obožavatelj petrusimula pa ga stavljate u sve i svašta, najvjerojatnije ste i vi među onima koji su ga često primorani baciti jer se sparušio, požutio ili čak istrunuo.

No, ne mora biti tako. Peršinu možete poprilično produljiti vijek trajanja i to na nekoliko načina. Prema jednom starom savjetu iz 1940-ih, peršin biste, da bi dugo ostao svjež, najprije trebali temeljito oprati, zatim otresti ili osušiti tapkanjem pa ga čvrsto zamotati u komad aluminijske folije. Kad god vam zatreba, oštrim nožem ili škarama odrežite potrebnu količinu, a ostatak zamotajte i vratite u hladnjak.

Drugi savjet, otprilike iz istog vremena prije tupperwarea, plastičnih posudica, zip-lock vrećica i prijanjajuće folije, savjetuje da se peršin ili drugo začinsko bilje najprije dobro opere, potom tek malo otrese pa bez sušenja i tapkanja pospremi u staklenu posudu, dobro zatvori i stavi u hladnjak. Na taj će način zadržati svježinu i lijepu boju čak dva tjedna ili dulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:39