StoryEditorOCM
Receptineodoljivo mekan

Starinski recept za kukuruzni kruh: nek vam nova godina zamiriše na pravu poslasticu! Uspjet će svima, tajna je u ovome

Piše SPIZA SD
1. siječnja 2024. - 08:15

Zašto biste novu godinu započeli uz stari kruh kad uz samo malo truda i otprilike pola kilograma brašna možete dobiti toplu, mekanu i mirisnu štrucu kao savršenu za svečani objed? Već smo vam preporučili nekoliko dobrih recepata za kruh koji je lako napraviti (na primjer na ovom linku) kao i za kruh prikladan za svečane prilike (sjetite se samo ove lijepe pogače), a sada ćemo vam otkriti starinski recept za kukuruzni kruh.

Dobili smo ga od Marije Herjavić Jerkić koju pratimo na Instagramu marija.h.j, i barem sudeći po snimci koju je objavila na svom profilu riječ je o receptu koji se isplati isprobati jer jamči kruh koji izgleda baš poput starinskog kukuruznog, samo što je mekši i prozračniji. Jako nam se sviđa što nema nikakvog kompliciranja, samo ga treba zamijesiti, premijesiti i ispeći. Kako se radi o kukuruznom brašnu, potreban je još jedan pripremni korak, no nije kompliciran i zaista mijenja sve...

Starinski kukuruzni kruh

Sastojci:

250 g kukuruznog brašna
250 g glatkog brašna
paketić i pol suhog kvasca
žličica šećera
12 g soli
vode po potrebi, 300 – 400 ml

Priprema:

Kukuruznom brašnu dodati sol, promiješati i preliti s polovicom kipuće vode kako bismo pofurili brašno. Dobro promiješati da brašno upije vodu i poklopljeno pustiti da se prohladi.

Dodati kvasac, šećer, pšenično brašno i mlaku vodu i umijesiti tijesto. Poklopljeno pustiti da se digne na toplom, premijesiti i još jednom dići.

Prebaciti tijesto u masnim papirom obložen kalup za pečenje i pećnicu za to vrijeme ugrijati na 250 °C. Dignuti kruh ubaciti u ugrijanu pećnicu i nakon 10 minuta smanjiti na 180 °C. Ovisno o obliku kruha, peći kruh još nekih 45 minuta pa ga izvaditi na rešetku da se ohladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:27