StoryEditorOCM
Slatkoko se ne bi mašio!

Starinska torta od oraha: kremasta je i sočna, s ovim receptom možete biti sigurni u savršen uspjeh i dašak nostalgije

Piše T. S. M.
11. veljače 2024. - 08:15

Mnogi će se složiti s ovom tvrdnjom: nema do starinskih recepata za torte. Dragi su nam i moderni, razvesele nas nove ideje i sastojci, ali svaki pravi ljubitelj kolača reći će vam da bi se pored svih ovih suvremenih slastica ipak najprije "mašio" za komad pravog, klasičnog kolača.

image

Walnuts kernels on dark desk with color background, Whole walnut in wood vintage bowl.

/Shutterstock

A to obično podrazumijeva kolač sa sastojcima kao što su orasi, maslac, slatko vrhnje, dobra domaća jaja - sve redom namirnice koje su u modernim receptima zamijenjene nekim čudnim, egzotičnim novotarijama. Te su novotarije često puno zdraviji izbor, ali imaju jedan ozbiljan nedostatak: s njima je nemoguće postići one dobro poznate okuse i teksture koji nas podsjećaju na mamine i bakine kolače.

Ako se slažete s nama sigurni smo da će vam se svidjeti recept za tortu od oraha, klasičnu, starinsku i provjereno dobru slasticu.

image
Shutterstock

Torta od oraha

Sastojci

Biskvit:

200 g šećera
150 g oraha
100 g brašna
6 jaja
2 žlice krušnih mrvica

Krema:

250 g maslaca
200 g šećera u prahu
200 g oraha
30 g brašna
200 ml mlijeka
15 ml konjaka
3 jaja

Dodatno:

malo mlijeka i konjaka
nasjeckani orasi

Priprema:

Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, pa im uz miksanje dodajte šećer, a kad se smjesa ujednači dodajte žumanjke pa još miksajte i na kraju dodajte mljevene orahe, brašno i krušne mrvice. Smjesu prebacite u kalup za torte pa pecite oko 45 minuta na 190 stupnjeva Celzija.

Ohlađeni biskvit prerežite na dvije kore.

Za kremu pristavite oko 120 ml mlijeka pomiješanog s konjakom na laganu vatru, ostatatku mlijeka dodajte brašno i jaja pa ih dobro izmiješajte. Čim mlijeko dođe do vrenja, dodajte mu smjesu s jajima i brašnom pa kuhajte uz miješanje 30-ak sekundi ili malo dulje, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, malo ohladite pa joj dodajte maslac izmiksan sa šećerom te mljevene orahe.

Kore pokapajte mlijekom pomiješanim s konjakom, prvu premažite s oko 2/3 kreme pa je preklopite drugom i ostatkom kreme premažite tortu te je ukrasite nasjeckanim orasima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:30