StoryEditorOCM
Receptiisprobajte

Slasne polpetice bez grama mesa po ovom su receptu mnogima draže od klasičnih. Nevjerojatno je što im je glavni sastojak

Piše Spiza SD
15. svibnja 2023. - 07:10

Svi su ludi za mesnim okruglicama, a neki su, vjerovali ili ne, ludi i za onima koje ne sadrže niti gram mesa. Već znate da postoje falafeli, okruglice čiji je osnovni sastojak slanutak, tako popularne da su ozbiljna konkurencija mesnima. A jeste li znali da se jako ukusne okruglice mogu napraviti i od - tikvica? Ovaj će vam recept biti pravo otkriće, a savršen je za podvaliti malo povrća onima koji ga inače izbjegavaju jesti.

U ovoj verziji polpetice se dovršavaju u umaku od rajčice i služe uz tjesteninu, ali vi se možete poigrati kako vam drago pa ih poslužiti uz pire, sa ili bez umaka od rajčice, a također ih možete u spomenutom umaku zapeći u pećnici uz dodatak sira.

Ako želite malo više okusa, ubacite dodatke poput preprženog sezama, dimljene paprike i delikatesnog kvasca, a za poseban dojam u sredinu svake kruglice ubacite kockicu lako topivog sira.

Izbjegavate li pšenicu, dodajte pirovo brašno, a ako ne jedete jaja, poslužite se ovim zamjenama.

Okruglice od tikvica

Sastojci:

​120 grama brašna
2 tikvice
2 jaja
2 mlada luka
1 žličica praška za pecivo
začini po želji
sol, papar
ulje za prženje

Umak:

400 g konzervirane rtajčice
1 glavica luka
1/4 vezice peršina
1/2 žličice šećera
maslinovo ulje
sol

Priprema:

Naribajte tikvice, ostavite ih da odstoje kako bi pustile vodu pa ih dobro ocijedite u čistoj krpi. Začinite ih po želji i dodajte im navedene sastojke i oblikujte okruglice. Ispržite ih na zagrijanom ulju dok ne uhvate lijepu boju.

Za umak prodinstajte nasjeckani luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast i mek. Dodajte ostale sastojke i kuhajte dok se umak ne zgusne i dobije tamniju nijansu.

U umak obacite okruglice, još vrlo kratko prokuhajte na laganoj vatri pa poslužite uz tjesteninu. Po želji prije posluživanja dodajte još sjeckanog svježeg začinskog bilja.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 04:38