Svi obožavamo španske ili španjolske ptičice, tičice, škartocete, škartucete ili kako ih već zvali, bez obzira na to kako ih zvali. Naravno, govorimo o junećim šnicelima nadjenutim suhomesnatim proizvodima i sirom, najčešće uz dodatak tvrdokuhanih jaja i začina. Nije pouzdano poszanto porijeklo ovog jela niti ima li zaista veze sa Španjolskom, no činjenica je da je naširoko poznato, u mane ili više različitim verzijama. Pripema se, naravno, i van granica bivše države, u kojoj je, možda se sjećate, bilo jedno od najpopularnijih jela, a Talijani imaju nekoliko načina pripreme na koje su vrlo ponosni. Jedan od najpoznatijih izvorno potječe sa Sicilije, naziva se bruciuluni, u ostatku Italije i svijeta braciole.
Nekoć se pripremalo od govedine, teletine ili svinjetine, danas u pravilu od junetine i to od komada poznatog kao "flank steak". Riječ je o komadu juneće potrbušine, smještenom ispod sloja masnoće, ali jasno vidljivom. u pravilu se kod nas ne prodaje odvojeno, psim ako ste "u dobre" s mesarom, ali možete kupiti cijelu potrbušinu pa ga izvdojiti. Ovo je jedan od nepravedno zanemarenih i najjeftinijih komada junetine kojem vrijedi posvetiti više pažnje jer se s njim može raditi "puno lipih stvari", pored ostalog je jako dobar na grillu, a ovo je definitivno jedan od najboljih načina njegove pripreme.
Kad ste nabavili flank steak, trebate ga očistiti od viška masnoće i srebrnaste pokožice pa leptirasto razrezati kako biste dobili što veću površinu. Potom treba narezati odreske i nadjenuti ih kako je navedeno u priloženom receptu. Jako je važno rolati ih suprotno od smjera mišićnih vlakana jer tada će braciole, odnosno ptičice, biti najukusnije i najmekše.
Ne uspijete li nabaviti flank steak, neka vas to ne zaustavi u isprobavanju ovog sjajnog recepta. Poslužite se nekom drugom pozicijom od koje se daju izrezati lijepi odresci.
Braciole
Sastojci:
800 g flank steaka
450 g konzervirane rajčice
200 ml crnog vina
100 g pecorina
6 tankih kriški pršuta
4 češnja češnjaka
4 žlice nasjeckanog peršina
4 žlice nasjeckanog bosiljka
2 žlice krušnih mrvica
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica koncentrata rajčice
1 glavica luka
1 mrkva
1/4 stabljike celera
sol, papar
Priprema:
Odreske stavite između dva komada plastične folije ili papira za pečenje pa spljoštite valjkom za tijesto. Svaki dobro začinite solju i paprom s obje strane.
Na svaki odrezak stavite komad pršuta, a na njega stavite smjesu začinskog bilja, sitno sjeckanog češnjaka, mrvica i ribanog pecorina pa ih zarolajte i zavežite kuhinjskim koncem ili zakačite čačkalicama.
Prepržite roladice na zagrijanom ulju sa svih strana, a kad porumene izvadite ih na tanjur, a u teću ubacite sitno sjeckani luk.
Pirjajte ga dok potpuno ne postane staklast, dodajte nasjeckani celer i naribanu mrkvu pa kuhajte dok povrće ne omekša. Zatim dodajte koncentrat rajčice, promiješajte i kad potamni i zamiriše podlijte vinom i promiješajte, a čim alkohol ispari dodajte rajčice.
Promiješajte, posolite, po želji dopdajte malo šećera i kad se sve sjedini vratite braciole. Pokolopite i pirjajte na laganoj vatri oko sat i pol, odnosno dok braciole ne budu toliko mekane da ih je lako probosti vilicom.
Gotove braciole pustite 15-ak minuta da se odmore pa odstranite kuhinjski konac odnosno čačkalice te poslužite uz pire krumpir ili salatu od zelenih mahuna.