StoryEditorOCM
Slanodobra kao bakina

Nema do domaće juhe, a još je bolja s njokićima od griza: evo kako ih napraviti, imamo video prave majstorice

Piše T.S.M.
24. siječnja 2024. - 13:54

Kad je vani hladno, svima nam prija pjat domaće juhe, ali ne znaju je svi napraviti tako da bude dobra kao bakina ili mamina. Znate one juhe s puno domaćeg povrća, po mogućnosti i mesa i još sve to začinjeno domaćim njokićima od griza.

Mi smo pronašli nekoga tko zna i tko je voljan pokazati drugima kako ih napraviti. Marija Herjavić Jerkić koju pratimo na Instagramu marija.h.j objavila je video i recept za pripremu domaće juhe s njokićima, odnosno kako se u njenom kraju zovu, noklicama.

"Volim u juhu natrpati svega da se kuha, tako da se na kraju treba dodati samo malo soli. Držim da se juha ne može skuhati prejaka; u najgorem slučaju, kad se skuha, ublaži se s malo vode i prokuha, tako da nikad nemam dilemu koliko sastojaka ubaciti u lonac - izbor mi je uvijek više! Osim toga, juhu kuham uvijek pun veliki lonac, tako da je ima za jesti bar dva dana, a ostatak ili iskoristim za pripremu glavnog jela, ili taj temeljac jednostavno zamrznem i po potrebi vadim kad mi treba", napisala je Marija uz objavu te dodala kako je za nepunih 7-8 litara ovakve juhe sam potrošila tek oko četiri eura.

Marija nam je dopustila da ga prenesemo, pa idemo redom: prvo recept, zatim video. 

Domaća pileća juha s noklicama.

Sastojci:

Juha:

1 pileci hrbat s vratom
povrće (peršinov list, list ljupčaca, list celera, list poriluka, list kelja, crveni luk, paprika babura, korijen peršina, korijen celera, mrkva)
1 lovorov list
par zrna papra
sol 

Griz noklice:

4 žlice griza
1 žlica ulja ili masti
1 jaje

Priprema:

Sve sastojke za juhu ubaciti u lonac i kuhati dok meso ne omekani (komadic grančice peršina ostaviti za posipati na kraju).

Povrća staviti što više, još bi bilo dobro i pastrnjak, korabica..

Luk ne guliti već samo oprati, a poželjno je i zapeći ga prije kuhanja, ovaj put nisam.

U express loncu se postupak kuhanja ubrza, piletinu je dovoljno kuhati 20 minuta od kad zapišti. U običnom loncu treba nekoliko sati.

Za noklice promijesati sve sastojke i ostaviti 15ak min da se prozmu.

Kuhanu juhu procijediti i začiniti po želji. Poklopiti i kuhati nekoliko minuta na laganoj vatri. U prokljucalu ubacivati komadice noklica, manje jer narastu, poklopiti i kuhati na slaboj vatri 10-ak min dok noklice ne omeksaju. Na kraju u juhu ubaciti natrgano meso koje se kuhalo i mrkvu, te posipati nasjeckanim svježim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 17:16