Volimo nove recepte, eksperimentiranje s neobičnim sastojcima i otkrivanje novih gastronomskih vidika, ali uvijek nam posebnu čar imaju starinski recepti. Jedan od takvih je recept za vrlo popularnu lijenu pitu. E sad zašto je lijena, nije nam baš jasno, ali znamo da je odlična i da ju nije teško napraviti.
Tijesto ove starinske slastice vrlo je prhko zahvaljujući korištenju masti, no mnogi ne znaju kako postići da nadjev bude sočan i bogat, da se topi u ustima sa svakim zalogajem.
A tajna je jednostavna: naribanim jabukama treba dodati malo griza. Povećat će volumen nadjeva, ali mu neće utjecati na okus, a kad se pita ohladi i stisne, pobrinut će se da se nadjev ne razlijeva dok pitu režete na komade.
Kako bi okus bio što bolji, obavezno dodajte puno cimeta, klinčića u prahu, a po želji možete kapnuti i malo ružine vodice.
Starinska lijena pita od jabuka
Sastojci:
Kore
500 g brašna
250 g masti
100 g šećera
100 ml mlijeka
1 jaje
1 prašak za pecivo
prstohvat cimeta
Nadjev:
1,5 kg jabuka
3 žlice šećera
2 žlice griza
1 žličica cimeta
prstohvat klinčića u prrahu
par kapi ružine vodice
1 vanilin šećer
Priprema
Kuhačom dobro izmiješajte mast, šećer i jaje pa im dodajte dio brašna, cimet i prašak za pecivo. Izmiješajte pa dodajte mlijeko, a zatim nastavite dodavati brašno uz miješanje dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da se odmori.
Za nadjev ogulite i naribajte jabuke pa ih pirjajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Kad puste sok dodajte griz i promiješajte te ostavite da se ohladi.
Razvaljajte dvije kore (ne brinite se ako pucaju) pa prvu stavite na dno posude za pečenje dimenzija oko 20x30 centimetara. Prekrijete je nadjevom i poklopite drugom korom. Pecite na 175 stupnjeva oko 45 minuta. Kad se malo ohladi po želji je možete posuti šećerom u prahu.