StoryEditorOCM
Slatkomali detalji

Pita od jabuka po Tonkinom je receptu nešto zaista posebno: ovo su detalji zbog kojih je njena slastica bolja od drugih

Piše T. S. M.
25. studenog 2024. - 09:23

Pita od jabuka nekima je sinonim za sasvim uobičajen, gotovo svakodnevan kolač, međutim, nisu sve pite od jabuka iste. Neke su jednostavno bolje, a razliku u pravilu duguju naoko malim, ali jako bitnim detaljima. Upravo takav je recept koji nam je dala Tonka Petričević, Splićanka koju pratimo na Tonka reci ručak, Instagram profilu koji nas uvijek razveseli odličnim idejama i receptima.

Posebnost ovog recepta za pitu od jabuke je u tome što je kora izrazito prhka i hrskava, a tajna je u dodatku jabučnog octa. Proučite malo recept i vidjet ćete da se po još par detalja razlikuje od klasičnog prhkog tijesta za pite: šećera ide samo jedna žličica, a ide i žličica soli, jaje se ne koristi, ali se zato, pored octa, dodaje hladna voda. Zvuči neobično, ali ako nam Tonka kaže da je dobro, trebali biste joj vjerovati.

Poseban je i nadjev jer su jabuke dobro, dobro začinjene: pored cimeta i vanilije, dodaju im se još i đumbir, limun i muškatni oraščić. 

image
Privatni album

Pita od jabuka

Sastojci:

Kore:

300 g brašna
225 g hladnog maslaca
120 ml hladne vode
1 žličica šećera
1 žličica soli
2 žličice jabučnog octa

Nadjev:

8 kiselijih srednjih jabuke
2 žličice cimeta
pola žličice muškatnog oraščića
pola žličice đumbira u prahu
ekstrakt ili prah sjemenke vanilije
2 žlice šećera
2 vrećice vanilija bourbon šećera
sok pola limuna (2 žlice)
2 žlice brašna

Još:

1 žumanjak
1 vrećica vanilin šećera
sladoled bourbon vanilija

Priprema:

Hladnu vodu pomiješajte s octom i ostavite sa strane. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol i šećer. Dodajte hladni maslac narezan na manje listiće. Gnječilicom ili vilicom kratko gnječite tijesto da dobijete mrvičastu smjesu.

Sada polako dodajte vodu s octom i brzinski sjedinjujte tijesto rukama. Ovisno o vrsti brašna (ovdje: 00), sitno prilagodite količinu vode. Nemojte previše mijesiti tijesto, dovoljno je da se poveže. Podijelite na dva jednaka dijela pa svaki oblikujte u disk. Dobro umotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na sat vremena.

U međuvremenu pripremite nadjev. Jabuke ogulite i očistite pa ih narežite na komadiće. Dodajte im limunov sok i začine. Količinu šećera prilagodite ovisno o kiselosti jabuka. Na kraju umiješajte i brašno. Pustite jabuke da kratko odstoje. Ohlađeno tijesto tanko razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi. Prvu koru složite na dno kalupa za pite na način da tijesto malo prelazi preko rubova kalupa. Preko tijesta složite nadjev s jabukama (ako su pustile sok, prethodno ih ocijedite).

Razvaljajte tanko drugu koru pa je stavite preko jabuka. Sada spojite obje kore (višak tijesta odrežite), stisnite i uvijte rubove kako biste zatvorili pitu. Pitu zarežite po površini na nekoliko mjesta. Premažite razmućenim žumanjkom i pospite vanilin šećerom. Pecite na 200 stupnjeva 20 min., zatim smanjite na 180 i pecite još oko 40 min. dok lijepo ne porumeni.

Ohladite na sobnoj temperaturi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 13:41