Ako ste raspoloženi za neko dobro, ukusno, domaće jelo s okusom mora, predlažemo vam jedan specijalitet iz susjedstva. Cioppino. Riječ je o jednom od onih podcijenjenih jela koja je jako lako napraviti, a u njemu možete uživati već za manje od sat vremena.
Priprema se od morskih plodova - školjki koje vam dođu pod ruku, kojim komadom ribe (po mogućnosti švojem ili škrpinom) a dobro će doći i koji veći škamp - kojima društvo prave rajčice, vino i začini. Dobra je vijest da je popis sastojaka pomalo relativan i prilagodljiv pa ćete svoj cioppino - koji neodoljivo podsjeća na naše brujete - lako napraviti čak i ako se recepta držite tek onako otprilike.
Cioppino
Sastojci:
1 kg fileta bijele ribe (po mogućnosti bakalara, lista, šrpine i slično)
800 g rajčica (može iz konzerve)
500 g dagnji
500 g škampi
180 ml suhog bijelog vina
4 žlice maslinovog ulja
3 češnja češnjaka
1 luk
1 manja lukovica koromača
1 list lovora
2 žlice paste od rajčice
2 žlice nasjeckanog peršina
½ žličice sušenog origana
¼ žličice mljevene crvene paprike
sol, papar
Priprema:
Zagrijte ulje, dodajte mu nasjeckani luk i koromač pa pirjajte uz povremeno miješanje 5-10 minuta. Dodajte češnjak, kratko pirjajte pa ubacite pastu od rajčice i pirjajte oko minutu. Dodajte vino, rajčice narezane na kockice, sol, papar, lovorov list i 2-3 čaše vode.
Dodajte ribu, kratko prokuhajte pa ubacite školjke, smanjite vatru i poklopite pa kuhajte 3-4 minute dok se dagnje ne počnu otvarati. Bacite sve neotvorene školjke.
Umiješajte peršin, dodajte još soli i papra po ukusu pa poslužite odmah.